TE KLOESE PIKT DE VERKEERDE IN PRAAG

Net terug van een avondje-op-visite, wat bij mij zelden voorkomt (eigen keus), heb ik snel nog even het AD geraadpleegd. Een krant die zeer zijn best doet om steeds meer op De Telegraaf te gaan lijken, maar daarentegen wel als beste is ingevoerd waar het gaat om nieuws over Feyenoord. Naast interessante columnisten als Sjoerd Mossou en Willem van Hanegem (hoeveel Feyenoord wil je hebben?), ben ik ook wel gecharmeerd van het lokale nieuws in mijn stad. Daarnaast hoeft het natuurlijk niet altijd hogere journalistiek te zijn wat je via je tablet allemaal tot je neemt. Het AD is er dan voor de verstrooiing. Meestal gewoon leuk, ontspannend en eenvoudig.

Hou je maar vast, want deze blog gaat alle kanten op.

Ga ik nog wel een blog schrijven? Het is verdorie alweer na enen. Nachtwerk, alweer. Maar ik doe het toch omdat ik weet dat mensen rond mijn club dit lezen. En omdat het AD, in tegenstelling tot enkele andere ‘mainstream media’ nog altijd niet definitief heeft gemeld dat Brian Priske de nieuwe trainer van Feyenoord wordt, is er misschien nog een kans om ze daar op andere gedachten te brengen. Ik heb Dennis te Kloese geadviseerd om naar Praag te reizen voor zijn nieuwe trainer/coach. Maar eenmaal aangekomen in de Tsjechische hoofdstad, heeft hij een hele verkeerde afslag genomen. Letterlijk. Zo is hij uitgekomen in Bubeneč, de locatie van Sparta Praag. Maar, verdorie Dennis, ik bedoelde de Fortuna Arena in Vršovice, waar Slavia Praag speelt. Allemaal Praag, maar het is allesbehalve hetzelfde. Zoiets als dat je iemand voor een boodschap naar de Kuip stuurt, maar dat hij uiteindelijk in de Spartastraat belandt. Mooi, een kasteel, leuke club. Rood en wit, dit zal het zijn. Ik ga dus maar naar binnen, want het ziet er best goed uit. Maar ja, in Rotterdam weten de meesten echt wel het verschil tussen Feyenoord en Sparta.

VREEMDELING IN PRAAG

Te Kloese is een vreemdeling in Praag. En hij zit helemaal verkeerd. Ik bedoelde Jindrich Trpisovsky in plaats van Brian Priske. Die namen lijken toch helemaal niet op elkaar, Dennis? Hoe kun je je nou zo vergissen tussen Slavia en Sparta, daar in het Praagse? Handelsgeest, data, onderzoek, voorbereiding en analyse. Datzelfde AD roemt je met een zekere regelmaat, juist daarom. En nu verwar je Priske met Trpisovsky. Ik wil het bijna niet geloven, dus doe nog één nocturale poging om het tij ten goede te keren. Het verschil tussen succes en tegenvallers. Liever met z’n allen juichen dan met z’n allen treuren. Feyenoord doorzetten naar een hogere versnelling, internationaal succes. In plaats van een terugkeer naar de periode vóór Arne Slot/Marino Pusic: frustratie, missers en zeg maar gerust regelmatig weggespeeld worden. En natuurlijk verliezen van Ajax.

Dat is ook het verschil tussen deze twee mannen. Persoonlijkheid (vooral dat), langjarig succes, continuïteit en stabiliteit. En nee, dat draait niet allemaal om een kampioenschap op nationaal niveau. Dat zou juist jij, Dennis, met al die kwalificaties en het lofgezang van de plaatselijke krant, toch moeten weten.

Misschien is het nog niet te laat. Fingers crossed.

Als je het niet goed weet, niet je huiswerk hebt gedaan, dan raak je de weg kwijt. Zoals Te Kloese in Praag. En de Amerikanen met Trump. (Photo by Susan Q Yin on Unsplash)

Maar waar gáát dit over? Hoe belangrijk is de nieuwe trainer van Feyenoord in relatie tot de nieuwe president van de Verenigde Staten? Priske en Trump zorgen beiden voor ellende en ongeluk, maar de één doet dat op Zuid en de ander op het gehele Westerse halfrond. Maak je gordels maar vast, in Rotterdam, Washington, Brussel en Kiev. Want het gaat schudden. De voortdurende turbulentie, laat ik me nu maar op ‘The Donald’ richten, maakt iedereen ziek, zwak en misselijk. Meer dan sommigen zullen er ook aan sterven. Maar daar heeft Trump natuurlijk niks mee te maken. Make America Great Again.

Donald Trump wordt straks op 5 november opnieuw gekozen tot president van de Verenigde Staten. Ik hoef daar geen opiniepeilingen meer voor te lezen, en zal ze ook niet gaan volgen. Want ik weet het zeker. Omdat ieder nadeel zijn voordeel heeft, is het wel aardig om te gaan meemaken dat wat iedereen roept over Trump, en wat de gevolgen zullen zijn als hij opnieuw beslag legt op het Witte Huis, (on-)gewoon bewaarheid gaan worden. De deksel van de doos van Pandora. Eigen schuld, een bloederige bult.

MENSEN KIEZEN MENSEN

Want altijd maar weer gaat het over het kiezen voor bepaalde mensen door andere, bepaalde mensen.

Als we het dan toch over data en de analyse daarvan hebben, de VS heeft nog nooit zo’n economische groei meegemaakt als nu onder Joe Biden. Er zijn alleen al in de laatste twaalf maanden 2.75 miljoen banen bijgekomen. Het werkeloosheidspercentage is de laatste dertig maanden (!) stabiel op of beneden 4%. Om die score in de geschiedenis van Amerika terug te vinden, want is dit ooit eerder vertoond?, moeten we teruggaan naar de zestiger of de vijftiger jaren van de vorige eeuw (respectievelijk de oorlogen in Vietnam en Korea).

En hij wordt gewoon weggestemd. Dom, kortzichtig en dus juist helemaal géén analyse. Gewoon, een naam. Een kop, een zeker geloof, een bepaalde verwachting. Maar nergens op gebaseerd, dus een groot mis-verstand. Te lastig, moeilijk. Waar moet ik zijn voor gratis bier?

Het is een wat langer verhaal geworden. Maar de belangen zijn ook niet zo klein. Ik bouw hier een teller in. Die telt niet op, maar af. Totdat de hele wereld zich in een compleet nieuwe werkelijkheid bevindt en alles alweer anders is. Niet beter maar slechter. Nóg slechter. Op alle actuele beleidsterreinen. Nooit vertoond, en toch gaan we het meemaken. Prettige zondag verder. En Dennis, het is Jindrich en niet Brian.

1737327600

  days

  hours  minutes  seconds

until

Trump is back

Wat vind je eigenlijk zelf?

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.