ONTSLAG VAN GAAL ZEVEN JAAR GELEDEN VOORSPELD

Is hij een voorspeller, die Sinek? Een soort orakel, een eng soort van publicitaire wedergeboorte van Jomanda? Helemaal niet. Sinek weet gewoon hoe het werkt. En haalt rake voorbeelden aan. Kort door de bocht: alles wat je alleen maar doet voor het geld zal mislukken.


Simon Sinek. De vorige keer vond ik het onterechte geweeklaag over het verlies van je baan bij V&D en de bijtende arrogantie van excellentie Henk Kamp even belangrijker. Actueler ook. Maar is het dan niet zielig dat al die mensen bij V&D hun baan zijn kwijtgeraakt? Nee, want iedereen heeft dit gemakkelijk kunnen zien aankomen. Zeker als je op “de vloer” staat. Dan constateer je toch dat er steeds minder mensen die roltrappen op en af gaan? En dat ze minder kopen? Dan zie je toch ook, nota bene van binnenuit, dat die producten en hun verpakking ouderwets zijn geworden? Want kijk je überhaupt wel eens binnen bij je concurrenten? Shop je zelf nooit online?

Goed. Het gaat slecht met (het product, de dienst, de populariteit en/of de kwaliteit van) je werkgever. Dan ga je toch werken aan een persoonlijk Plan B? Bijscholen? Verder leren? Luisteren naar mensen die werkelijk verstand hebben van de arbeidsmarkt? Leren waar (straks) behoefte aan is? Dat er kennelijk eeuwigdurende tekorten zijn aan technici van welke discipline dan ook? Aan verplegend personeel? Binnen de dienstverlening? Ja, mensen genoeg. Maar zij die er verstand van hebben? Die het kennen en kunnen?

Zorg voor een beetje onderscheid, een beetje beter of inhoudelijk anders zijn dan de rest. Dat is vaak al voldoende.

Gebrek aan leiders
Vertel me, waar zijn die leiders?

Zo komen we vanzelf toch weer uit bij Sinek. Gek eigenlijk, dat ik pas betrekkelijk kort geleden met hem en zijn visie heb kennisgemaakt. Hij heeft een goed verhaal in huis waarom Leicester City zo onverwacht – onverwacht? – voetbalkampioen is geworden in Engeland. En waarom Atlético Madrid jaar na jaar zo verbluffend presteert. Zonder die teams te noemen, overigens. Zelfs legt hij al in 2009 uit waarom Louis van Gaal zeven jaar later wordt ontslagen bij Manchester United. Lees ook gerust mijn eigen blog van twee jaar geleden daar nog een keertje op na. En dat het succes van stadgenoot City ook slechts van korte duur kan zijn, wordt even eenvoudig geanalyseerd. Is hij een voorspeller, die Sinek? Een soort orakel, een eng soort van publicitaire wedergeboorte van Jomanda? Helemaal niet. Sinek weet gewoon hoe het werkt. En haalt rake voorbeelden aan. Kort door de bocht: alles wat je alleen maar doet voor het geld zal mislukken. Dat zei Lee Iacocca enkele tientallen jaren geleden ook al. Inmiddels bestaat Chrysler niet echt meer, en schrijft Iacocca boeken met titels als “Waar zijn de leiders toch gebleven?”.

Dat is wat Sinek bedoelt. Zo kun je van de geschiedenis leren, en weet je wat er in de toekomst gaat gebeuren. Niks engs. Gewoon, of liever: ongewoon slim. Dan zie je aankomen dat mensen mislukken. En dat anderen wél succesvol zullen zijn. Toch heb ik kritiek bij de mooie, maar vooral goede verhalen van Sinek. Of noem het een aanvulling.

De mensen die hij aanhaalt als rolmodel, als successtory, zijn allemaal speciale persoonlijkheden. In uitstraling, charisma, gedrag. Ze hebben een onderscheidende attitude, en hoe dan ook toch ook een bijzondere kop. Je kunt van ze houden of ze haten, vaak zijn dat de enige twee keuzes, maar ze hebben iets anders dan anders. Ze zijn speciaal. Dat gaat veel verder dan het verhaal, de boodschap of hun droom, zoals bij Martin Luther King. De massa, maar ook kleinere gemeenschappen zoals bijvoorbeeld een voetbalclub of een politieke partij, heeft dat soort leiders nodig. Maar sinds enkele decennia leren we bijvoorbeeld al op school dat we allemaal gelijk (moeten) zijn. Het verhaal van “doe maar gewoon…”. De groep boven het individu. Samen, altijd maar met en bij elkaar. Foute boel. Zo wordt het nooit wat. Daar hoef je Iacocca niet voor te lezen.

Sinek is meer dan zomaar interessant. Dat geldt ook voor zijn gedrag online. Zijn eigen LinkedIn-profiel bijvoorbeeld, hij heeft er twee, kent respectievelijk 1 en 2 contacten.

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.