WE ZIJN ALLEMAAL CONSUMENTEN

Bijvoorbeeld al die corruptie bij importeur Pon, en de start van de sjoemelsoftware. Volkswagen dus, en ook Audi. Dat moet je niet willen. Uw stem maakt het verschil.


Goede voornemens? Vergeet ze gerust, want er komt toch niks van terecht 🙂 . Het heeft dus ook geen zin om lijstjes op te stellen, al dan niet op papier. Het goede daarvan is overigens wel, dat je tenminste even nadenkt over wat er beter kan en beter moet. Waar je staat, en zo.

Het leven bestaat eigenlijk alleen maar uit het maken van keuzes. Ik hoop niet dat dat nieuw voor u is. Met andere woorden, dat u eigenlijk uw leven leidt op basis van gewoonte. De dagelijkse sleur. Zo van er verandert toch niks, en wie ben ik? Het gaat toch goed? Nou dan! Over drie dagen is het gelukkig alweer zover: Thank God It’s Friday! Pas dan is het uitzichtloos.

In maart zijn er weer verkiezingen. Dan kunt u uw stem uitbrengen. U kiest voor iemand, dan wel een programma dat u aanspreekt. Omdat u denkt dat dat het beste voor u en uw omgeving is. Omdat u daar beter van wordt. Of omdat u echt helemaal niks met die ander, de tegenpartij, te maken wilt hebben. U wilt uw stem laten horen. Maar aan het begin van een nieuw jaar, zou ik er op willen wijzen dat je iedere dag en bijna ieder uur kunt ‘stemmen’. Dan kun je laten weten wat je ergens van vindt. Nee, dommie, niet op sociale media. Dat bedoel ik juist niet. Stoppen met roken, minder drinken en vooral de smartphone: om te beginnen in het weekeinde uitschakelen. Dát zou nog eens een goed voornemen zijn! Maar daar komt zoals gezegd toch niks van terecht. Daarvoor is de maatschappij ook al te zeer doorgeslagen en uitzichtloos appverslaafd. Ik heb dat inmiddels opgegeven.

Maar even nadenken bij gewone en ook minder gewone, dagelijkse aankoopbeslissingen, zou nog wel moeten kunnen. Het is in ieder geval een idee. We zijn allemaal consumenten. Daar zit ook de kracht en macht van bedrijven als Facebook en Google. U bent echt veel (geld) waard. Doe er dan ook wat mee.

  • Als je een biefstuk wilt eten, let dan even op of die koe in Nederland heeft gegraasd, in ArgentiniĂ«, Ierland of in BraziliĂ«. Voor vleesliefhebbers zijn alle keuzes goed, behalve BraziliĂ«. In Nederland, en dat geldt zeker ook voor Ierland, wordt geen regenwoud gekapt om vleeskoeien ruim baan te geven, toch? Maar in BraziliĂ« stroomt de Amazone straks door steden, landerijen en haciĂ«nda’s, ook vanwege de biodiesel, die je dus ook niet moet willen.
  • Ongezond en besmet kippenvlees, met een overdosis aan groeihormonen en antibiotica. Daar gruwelen we van. En terecht. Maar u koopt nog wel pangasius, of tilapia? Dat zijn dus de vissen onder de plofkippen. Koop voortaan liever een lijngevangen zeebaars, of een wilde zalm.
  • Kijk ook naar wat er in uw favoriete restaurant wordt aangeboden. Prik door dat menu heen. Of zoek een alternatief.
  • Kleding, ook zoiets. Ooit slaagde ik altijd bij McGregor, maar die zijn daar al zo vaak failliet gegaan, en dat merk heeft zo’n vreselijk trackrecord als het gaat om personeelsbeleid, dat ik me daar al helemaal niet meer mee wil identificeren (en Gaastra vond ik altijd al vreselijk). Dat gaat dus verder dan laten produceren in lagelonenlanden door kinderen. Het gebeurt hier letterlijk om de hoek.
  • Koop bijvoorbeeld je schoenen bij een mooie, Nederlandse producent als Van Lier, Van Bommel of Greve. Want waar komen al die standaard sneakertjes en gympen vandaan, denkt u? Het staat er in, dus trek gerust uw eigen conclusies. Transportkosten, ooit over nagedacht? En u bent iemand die zich druk maakt over CO2, die zich beroept op klimaatneutraliteit en graag “groen” bezig is. Lekker politiek correct ook. Daarom heeft u zeker ook een hybride aan het stopcontact? Of ging dat misschien ergens anders om? Oh ja, u denkt eerst na voordat u even iets uitprint omdat u zo een boom redt. En dat biefstukje dan?

Niet leuk hè. Laten we elkaar troosten, want het zijn slechts een paar voorbeelden. Maar zo maak je wel het verschil. Iedere dag, ieder uur als u wilt. Loop niet mee met de rest, maar gebruik uw zelfdenkend vermogen. Dat is goud waard.

Vakantie? Dan gaat u toch zeker niet naar Turkije, of Thailand. Sommigen zullen zeggen: Amerika. “Ik ga Trump toch zeker niet steunen?” Dat bedoel ik. En een gecombineerd stedentripje Moskou/Sint Petersburg is hartstikke fout, en zeker een verkeerde bestemming voor uw recreatie-euro’s. Of vindt u Poetin een leuke vent, een te steunen voorbeeld op het wereldtoneel? Sympathy for the devil?

Enzovoort, en zo verder. Het is heel gemakkelijk en trefzeker. Nog eentje dan, om het af te leren. Bijvoorbeeld al die corruptie bij importeur Pon, en de start van de sjoemelsoftware. Volkswagen dus, en ook Audi. Dat moet je niet willen. Uw daadwerkelijke keus, uw eigen euro, maakt het verschil.

Iedere dag kunt u het verschil maken. Over ´goede voornemens´ gesproken… (Photo by Oscar Blair on Unsplash)

Een reactie op “WE ZIJN ALLEMAAL CONSUMENTEN”

  1. Bravo, weer eens een blog naar mijn hart. Ga niet klakkeloos met de meute mee, maar denk na over je daden en handel daarnaar. Mijn eigen mantra ken je: klaag niet over de verloedering van de winkelstraten en koop tegelijkertijd alles via internet, maar “support your local retailer”.

    Like

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.