ZELDEN INGELOSTE BELOFTES

Feyenoord mag heel gelukkig zijn. En PSV zeker ook, maar daarover later.

Eerst maar even Arne Slot. Momenteel de meest besproken trainer ter wereld, en dat alleen is al leuk om eens mee te maken lijkt mij. Voor even dan. Voor Liverpool is hij dé kandidaat, zo vinden ze in die andere havenstad. Ik begrijp dat wel, heb hem eerder ook al zelf in verband gebracht met die wereldclub. Harde werkers, vol in de traditie en het lijkt daar nog altijd van en voor het volk. Alleen al ‘You’ll Never Walk Alone’, vanaf The Kop. Om er maar eens een cliché uit te gooien: daar doe je het voor.

Maar, ik moet iedereen hier en nu even met beide beentjes op de grond zetten. Slot gaat het niet maken in Liverpool. De man komt niet zozeer technisch, maar wel tactisch tekort voor de top van het wereldvoetbal. Wekelijks zo’n slijtageslag in de Premier League. Hij zal het met zijn ploeg best redden tegen de middenmoot en daaronder. Maar in vergelijking met zijn echte concurrenten valt hij (veel) te licht. Maar, zo zouden mijn trouwe volgers kunnen opmerken, je hebt hem destijds toch zelf getipt voor Liverpool? Klopt, maar toen werd de Bergentheimer nog geflankeerd door Marino Pusic. Die is evenwel halverwege het bijna afgelopen seizoen voor zichzelf begonnen bij Sjachtar Donetsk. Voorwaarde voor succes in Engeland was geweest om hem daar weg te halen, en een werkelijk gouden duo in ere te herstellen. Dat heet goed en slim bezig zijn, ook als we het over Liverpool FC hebben. Maar nee, Slot neemt drie andere figuren uit zijn huidige staf mee. Dom.

Al die hooggespannen verwachtingen, of ze nou bij Slot en Liverpool FC zitten, of bij Ajax met Kroes en Potter. Ze falen, allemaal.

Wat nu wel weer aardig is, is die namencarrousel inzake zijn opvolger. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik moet lachen of huilen als ik toch volwassen mannen, voetbaljournalisten en zoveel andere lieden die daar omheen cirkelen, zelfbenoemde kenners en wannabees, alle mogelijke namen hoor noemen die evenwel helemaal nergens op slaan. Het is meer iets van kijk, ik weet wel wie het zou kunnen worden… Ik ken wel wat mensen… Zo komen anomalieën voorbij die luisteren naar de naam Dick Schreuder, Giovanni van Bronckhorst, Rogier Meijer of zelfs Albert Stuivenberg. Mijn god.

Ik heb hier al eerder twee wél serieuze namen opgeschreven: de eerder aangehaalde Marino Pusic en mijn op voorsprong eerste keus: Jindrich Trpisovsky, die al zes jaar bij Slavia in Praag van zich doet spreken.

Inderdaad, Henk Fraser is afgevallen. Niet goed genoeg voor Feyenoord, dat nu wel eens echt werk wil gaan maken van het Europese voetbal.

HEEL HARD LACHEN

Dan Ajax. Daar twijfel ik niet of ik moet lachen of huilen. Het is voor deze Rotterdammer heel hard lachen. De soap waarin Alex Kroes de hoofdrol voor zich heeft opgeëist, is werkelijk buitengewoon onderhoudend, lollig en houdt maar niet op. Dat is die gifbeker waar ik hier ook al eerder over heb geschreven. Ze vullen die keer op keer bij in de Arena. Dat zal nog wel even doorgaan daar. Om eindeloos juridisch gedoe en bijbehorende afkoop- en andere sommen geld te vermijden – we moeten toch verder, zal Michael van Praag hebben gedacht terwijl de spandoeken met “ROT OP” op zijn netvlies brandden – mag Kroes nu toch weer terugkomen, zij het in een andere functie. Maakt de man natuurlijk niets uit. Ik zou wel algemeen directeur van Ajax willen worden, onder deze omstandigheden (maar ga het niet doen).

Stel ik ga het wél doen, dan zou ik zo snel als mogelijk de nakende aanstelling van Graham Potter terugdraaien. Er is nog nooit een Britse coach betrapt op enig tactisch vermogen. Het is niet voor niets dat alle topclubs daar, denk ook aan hun vele successen nationaal en internationaal, trainer/coaches hebben van elders. Italië, Duitsland en Spanje zijn niet zonder reden de hofleveranciers. Met Erik ten Hag nog altijd als een angstig, aangeschoten hert aan de zijlijn bij ManUnited.

Die Kroes heeft ooit zijn oog laten vallen op Potter, om welke reden dan ook. Ik sluit niet uit dat daar ‘een Mislintatje’ meespeelt (voor wat hoort wat), en dus zal hij worden aangesteld. Prijs speelt dan niet meer de voornaamste rol; macht is de ultieme drijfveer.

Dus kunnen we bij Feyenoord en ze bij PSV waar het gaat om de nationale competitie gemakkelijk, en met een glimlach, nog wel een seizoen achteroverleunen. Complimenten voor PSV, de nieuwe landskampioen. Letterlijk en figuurlijk deze jaargang in de lage landen onverslaanbaar.

Peter Bosz dus. Ik sluit af met een clipje, gekozen om tal van verschillende redenen. Met diezelfde Bosz achter de piano 😉.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.