SLUW EN BEREKENEND

De man zou ‘oliekoekendom’ zijn. Super naïef, hij zou ook niet goed hebben nagedacht. Maar ik zeg: hij is precies het tegenovergestelde van al die loze kwalificaties. Superslim, evenwel in een negatieve context. Dan wordt het dus sluw, berekenend. Een soort van glibberige wurgslang, die zomaar van kleur kan veranderen. Zich verstoppend, en dan ineens weer dreigend aanwezig. Een beet kan dodelijk zijn. Met al zijn onnavolgbare gedraai, sissend, schurend en schuifelend, weet hij altijd precies waar hij wel en niet moet zijn, op zoek naar prooi. Dat is bij hem niet in de eerste plaats macht. Je zou zeggen, dat valt nog te prijzen in dat wereldje. Nee, het gaat hem alleen maar om geld. Veel geld, en nog meer geld. Dat houdt hem in leven, is zijn drijfveer, zijn dagelijkse menu. Ook: dat gaat ten koste van slachtoffers, natuurlijk. Maar voor zijn soort leidt het recht van de sterkste tot overleven, waarbij alles is geoorloofd. Hier wordt ogenschijnlijk zelfs Charles Darwin gelogenstraft. Dan ben je iemand.

Waar dit over gaat? Alex Kroes natuurlijk. De nieuwe Almachtige bij de NV AFC Ajax, of toch niet? Binnenkort zal er meer duidelijk worden, maar het is natuurlijk al zo transparant als een gepoleerd wijnglas. Iemand die wél voor de macht gaat, Michael van Praag, gepokt en gemazeld als weinig anderen, heeft hem wel door. Kroes deugt niet, is niet de man die Ajax uit de stront kan trekken. Daarvoor stinkt hij zelf te erg. We moeten er dus van af, maar hoe? Via een journalist van Quote, we hebben het hier immers over geld, aandelen en een veelbesproken beursgenoteerde onderneming, is die mand waar Kroes al jaren in ligt te draaien opgepakt, deksel eraf en omgedraaid. Een eng beest ligt daar nu op de grond, zijn weg zoekend om te overleven.

Photo by David Todd McCarty on Unsplash

Kroes kon dit weten en heeft dit ook geweten. Ajax is nu, los van zijn aandelen die iedere dag minder waard worden, zijn ultieme prooi. Een lot uit een loterij zonder nieten. Hij beschouwt het overtreden van regels als kunst, dat is immers zijn natuur. Eerst bij Go Ahead, daarna bij AZ en nu dus Ajax. Als hij wordt gevangen, dan wint hij toch. Geld, geld, geld. Zo ongeveer al vóórdat Van Praag de schorsing van Kroes wereldkundig maakte, was hij al in het geweer gekomen. Omdat dat zo gaat bij deze soort. Ontkennen. In beroep, strijd, omdat aanval de beste verdediging is. Dachten ze daar maar net zo over op het veld, ha ha… De Zuidas is spekkoper, met al die zooi om de hoek. Ajax als verdienmodel voor alles en iedereen, behalve de echte supporters en – containerbegrip – ‘het Nederlandse voetbal’.

Dit afsluitend, Kroes is ontdekt en gezien. De lucht die hij verspreidt is te penetrant. Dit komt in Amsterdam niet meer goed. Van Praag gaat de boel rechttrekken. Machtswellust wint het van de exclusieve focus op geld. Maar het buiten de deur houden van deze veelvraat komt met een hoge prijs, in euro’s. Dat kan er dan ook nog wel bij, zo zullen ze daar denken. En Kroes? Die casht dus opnieuw, want dat is zijn biotoop.

Trouwens, zo verrassend mag het niet zijn wat daar allemaal gebeurt in en rond de Arena, hoor. Op 5 september vorig jaar heb ik hier al geschreven ‘dat het niet gekker moet worden. Maar ik ben bang dat we het daar toch nóg gekker gaan meemaken. In Eindhoven en Rotterdam smullen ze, net als destijds de oude Grieken, van deze tragedie in een voorlopig nog onbeperkt aantal episodes’. Om op 31 oktober daar hier aan toe te voegen dat John van ’t Schip de derde Godenzoon binnen een jaar is, die voor de bus wordt gegooid. ‘Er gaat een gezegde rond dat de gifbeker helemaal moet worden leeggedronken. Dat zal best, maar bij Ajax wordt diezelfde beker bij voortduring weer opnieuw gevuld met een cocktail van niet luisteren, onvermogen, gebrek aan brede expertise, eigen-wijsheid en de corrumperende macht’. Nou ja.

Dan iets leuks. YES! Feyenoord-Ajax dit seizoen levert dus een score op van 10-0. Eén van de mooiste voetballiederen in Nederland, is nog nooit zó van toepassing geweest als op die mooie zondagmiddag van 7 april 2024. We zullen ze laten beven, ze zullen wat beleven. En zo is het precies. Nee, ik heb geen medelijden. Eigen schuld, dikke bult.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.