EEN STERKERE SAMENLEVING

De nog zittende partijen zijn door de kiezers verpulverd, letterlijk en figuurlijk weggestemd. Maar dit jassen we er nog even snel doorheen. Lekker puh.


Het is niet zinvol om hier nog weer te gaan herhalen dat Vladimir Poetin een winnaar is. Op ieder gebied. Ik heb geen enkele twijfel. Geen vragen, kanttekeningen of voorwaarden, mitsen noch maren. Het is een zekerheid. Behalve wanneer hij sterft of in coma raakt. Beide zijn zo op een kille dinsdagmiddag in april verlossende gedachten. Poetin wint dus zijn oorlogen. Wat en wie wij er ook naar toe sturen, hoeveel geld we er ook in pompen, het zijn slechts de spreekwoordelijke druppels op die gloeiende plaat.

Daarom werd ik opgeschrikt door alweer een eigen bijdrage van EUR 1.000.000.000,00, zegge en schrijve één miljard euro, van Mark Rutte voor Volodymyr Zelensky.

Dat is niets minder dan verkiezingsgeld voor zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Nederland had eerder al, ‘regulier’, een paar miljard vrijgemaakt voor Oekraïne, dit is slechts een extraatje. Er bovenop, nog meer, bonus, toelage, een incentive. Terwijl het kabinet demissionair is. Terwijl 9% (!) van de Nederlanders wel eens te weinig te eten heeft, zoals vandaag blijkt uit een onderzoek dat Ipsos I&O uitvoerde in opdracht van het Rode Kruis. Het werkelijke aantal hongerlijders zal nog hoger liggen, omdat mensen zonder adres niet zijn meegenomen in dit onderzoek.

De nog zittende partijen zijn door de kiezers verpulverd, letterlijk en figuurlijk weggestemd. Maar dit jassen we er nog even snel doorheen. Lekker puh. Voor de vorm benoemen we in de nieuwe begroting ook nog even “Groningen” en de toeslagenaffaire, maar veel andere dingen – klein bier? – worden doorgeschoven of vergeten. Zoek het maar uit, dat is voor het nieuwe kabinet. Regeren over je graf heen, zo noemt Geert Wilders dat. In dit geval heeft hij gelijk en houdt hij zich aan de feiten. Ook al bijzonder. (Ik zie het er trouwens van komen dat hij de formatiebesprekingen binnenkort opblaast. Maar dat terzijde.)

Er is ook geen geld voor fatsoenlijk, verdergaand onderzoek naar oorzaken en gevolgen van corona. Artsen gaan inmiddels zelf maar de markt op om fondsen te genereren voor gerichte analyse en behandeling van Long COVID. Jeugd- en ouderenzorg: onvoldoende. Misdaadbestrijding en justitie: onvoldoende. Er speelt een enorme huisvestingsproblematiek, maar we hebben geen budget. Gemeenten doen hun best, ze moeten inmiddels bijna alle maatschappelijke problemen binnen hun grenzen maar zelf zien op te lossen. Dat kost heel veel geld dat er niet is. Enzovoort, enzoverder. Maar dat extra miljard gaat naar Oekraïne, linksom of rechtsom.

Trouwens, het draait in essentie minder om geld – dat er wel is – dan wel om mensen, die er niet zijn.

Daarom vind ik het hoopgevend en inspirerend dat er uitgebreide maatregelen worden genomen, ook door dit vernietigend weggestemde kabinet dat zijn verantwoordelijkheid evenwel in de grootst mogelijke omvang niet uit de weg gaat, om grote groepen mensen, jong en oud, te (her-)scholen. Wie en wat hebben we waar en wanneer nodig? Dat zijn de pijlers van de samenleving. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar oude en nieuwe Nederlanders, maar ook naar de instroom van vluchtelingen. Zij die er al zijn, en vervolgens de massa’s mensen die van overal buiten de EU onze kant op komen. Daar kunnen we wat mee, in plaats van dat we er een hek omheen gaan zetten. Testen, opleiden, integreren en in hun kracht zetten. Niks zielig, gevaarlijk of bedreigend. Hun succesvolle inzet is een voorwaarde voor ons bestaan. Rutte maakt zich er in zijn laatste dagen sterk voor om dat op Europees niveau voor elkaar te krijgen. Niet weghouden, wegsturen en ontmoedigen, maar inzetten. Daar wordt iedereen beter van. En we hebben ze hartstikke nodig.

Op Europees niveau. Ik zei het al. Dat geldt ook voor dat miljard. Alleen kun je niks, samen kun je alles (met uitzondering van een overwinning op Poetin). Rutte heeft dat door, in plaats van het voeren van een Nederlandse proxy-oorlog contra Rusland. Zo worden alle, nou ja, de meeste belastinginkomsten prudent besteed. Dan weten de burgers weer, inclusief al die ondernemers, groot en klein, waar ze aan bijdragen. Een sterkere samenleving, voor iedereen.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.