SOCIALE INTELLIGENTIE

Op het punt om terug te keren van vakantie.

Goh, dit lijkt wel zo’n stompzinnig Twitter-berichtje. “Ben nu aan het winkelen; kom allerlei leuke aanbiedingen tegen en ik kan maar niet kiezen…”. Nee, dit is gewoon even een update van deze site, omdat ik weet dat veel mensen mij hier volgen. En hen moet ik mijn verontschuldigingen aanbieden. Want ik heb een maand geen blogberichten geschreven.

Hoe dat komt? Heel simpel. Laptopje mee op vakantie, want je moet natuurlijk wel je mail een beetje bijhouden. Niks aan de hand. Totdat ik al op de tweede dag dat ik even online met mijn bedrijfjes bezig was, de kritiek en het commentaar over me uitgestort zag. ?? Ja, die arbeidsmarkt van tegenwoordig, dat is me wat. Kandidaten zijn vol empathie. Hoezo, een afschrijving? Ik wil het nu weten, en dat u op vakantie bent dat interesseert me geen bal. Dit is mijn nummer en kunt u me nu even bellen? Of: “Je bent nu op vakantie, maar als je terug bent dan ga ik zelf en ik wil nu eigenlijk vier vragen met je doornemen. Kun je me morgen even bellen? Mailen mag ook.” Plus een reminder een dag later. Nog een voorbeeldje: “Graag wil ik even een toelichting op de vacature van Manager voor een opstartende fabriek. Dit kan niet wachten.”

Ik overdrijf niet. Dat ontving ik bij de tweede keer mail ophalen in Amerika. Op het gebied van sociale intelligentie valt er nog veel bij te spijkeren door de gemiddelde kandidaat. Zo selecteert men zichzelf wel heel eenvoudig uit, toch? Oftewel: het verschil tussen vriendelijkheid/niveau en doorgeslagen assertiviteit/onvermogen.

En toen had ik er even helemaal geen zin meer an. Val dood, met je mail. En je vragen. We zijn op vakantie, en dat kun je respecteren. Ik heb lekker (bijna helemaal) teruggeschakeld, ook met die mail. En toen was het net alsof we vakantie hadden :-). Heerlijk! Alleen nog af en toe gecheckt of er werkelijke bijzonderheden waren en voor de rest: vakantie.

Dat betekent dat ik plotseling ook geen ambitie meer had om te bloggen, vacatures te updaten, mijn No Nonsense Consultancy-site bij te werken of anderszins. We zijn helemaal ondergedoken in vijf oostelijke staten van Amerika plus Tennessee, af en toe (heel) ver van de toeristische paden afgedwaald en we hebben een geweldige tijd gehad. Vele avonturen beleefd – van ontmoetingen met twee beren tot grote pech met de auto – en dus even helemaal weg. In plaats van het beantwoorden van vragen in de sfeer van of die vacature nou echt niet parttime kan worden ingevuld.

Nu ben ik zo ongeveer terug, en werk ik even snel wat zaakjes bij. Back in business again. Vandaar deze blog, waarbij de foto hieronder is genomen op de MS Rotterdam, het vlaggenschip van de Holland America Line dat Milia en mij van Rotterdam naar New York heeft gebracht. Een hele bijzondere en emotionele reis, in verschillende opzichten. We hebben er toen maar een paar weken in “de States” aan vastgeplakt.

Daarover later meer.

Klaar om aan tafel te gaan voor een zogenaamd "formal dinner", en dat is best leuk...

3 reacties op ‘SOCIALE INTELLIGENTIE

 1. “Hierbij solliciteer ik naar de functie van directeur. Ik heb de juiste kwaliteiten om deze functie te kunnen vervullen. Ik verwacht u morgen op mijn kantoor.”. Ik dacht dat het een grap was, maar het gebeurt dus echt.

  Like

 2. Hallo Ton,

  Echt een herkenbaar verhaal. Het lijkt wel net als in de rest van onze maatschappij; Veel verder dan het eigenbelang gaan de gedachten van kandidaten niet. Dat iemand na een jaar hard werken van een welverdiende vakantie geniet is maar vreemd.
  Ik hoop in ieder geval dat je samen met Milia een heerlijke vakantie hebt gehad.

  Groeten,
  Milan

  Like

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.