IEDEREEN HEEFT EEN KEUZE

Nou, dat konijn is afgelopen weekeinde wel uit de hoed gekomen. Maar wie had verwacht dat het beest een Turkse fez op zou hebben? Zelfs Geert Wilders had niet kunnen denken dat hij zo zou worden geholpen door zijn vriend Erdogan. Of gaat het toch tegen hem werken, omdat Mark Rutte nu ook kan aantonen dat hij wil én kan optreden tegen Islamitische onruststokers?

Straks volgt een daarom extra interessant debat bij EénVandaag.

Niet dat u zich woensdag zou moeten laten leiden door ook maar iets dat daar, of in andere verkiezingsdebatten wordt gezegd. Dat kunt u gerust allemaal vergeten. Dat doen ze zelf namelijk ook. Binnen 120 seconden nadat woensdagavond de stemlokalen zijn gesloten, staat alles weer op 0. Maar goed, u heeft een stemadvies van mij tegoed. Daar gaan we!

Als u iemand bent die begrippen als eerlijk en oprecht niet echt belangrijk vindt, dan mag u van mij VVD stemmen. OK, bijna iedere politicus liegt alsof het gedrukt staat, maar je hebt altijd baas boven baas. En daar scoren Rutte en de zijnen dus buitengewoon. Maakt niet uit wat je roept, voorstelt of regelt: het is altijd anders dan oorspronkelijk voorgespiegeld. Het is daar cultuur geworden, met achter Rutte lieden als Kamp, Van Rey, Opstelten, Weekers en Van der Steur. De lijst is eindeloos. Dat ze toch nog altijd hoog scoren (in de peilingen?), heeft denk ik met gebrek aan alternatieven te maken.

Als dat inderdaad het geval is, probeer dan gerust weer eens het CDA. Ze willen daar graag wat laten zien. Er zitten andere mensen dan voorheen, zo lijkt het althans. De middenweg, voor elk wat wils, krijgt daar een gezicht. Bovendien zijn ze niet zo Eurofiel als dat zogenaamde andere alternatief, D66.

D66? Die partij vertrouw ik niet. Die hebben daar hun eigen Erdogan/Poetin, in het persoontje van Pechtold. Alles voor de macht, terwijl er daar toch een paar goede mensen rondlopen. Maar die zitten onder de publicitaire knoet van hun politieke leider. Die wil zijn carrière linksom of rechtsom – in een mooie letterlijke betekenis – besluiten met een fraaie ministerspost, op z’n minst. D66 is zijn vehikel, niets meer, niets minder. Dus alles is daaraan ondergeschikt. Geeft mij geen goed gevoel. Ondertussen verwijt hij Wilders dat die geen partij heeft. Maar ja, Pechtold speelt al jaren als geen ander de vermoorde onschuld. Als u dat allemaal niet uitmaakt, blijf dan gewoon trouw aan dat affiche. Want na Pechtold komen betere, meer democratische (sic) mensen aan de beurt.

Bent u iemand die graag strategisch stemt? Die het niet eens is met wat er onder Rutte allemaal wel en niet is gebeurd? Het slechtste kabinet ooit? U heeft iets in u van afstraffen, een werkelijke stem laten horen en weg ermee? Oh, u vindt bovendien dat de EU alleen maar een blok aan het been is? Een geldverslindend bureaucratisch beest, waar u het liefst zo snel mogelijk van af wilt? Dan stemt u het beste PVV. Oftewel ‘a pain in the ass’ voor wat er verder zit en rondloopt in Den Haag en Brussel. Wilders geeft u die stem.

Nee, u wilt het allemaal anders. Misschien wel tegen beter weten in, hoopt u dat er ook nog goede mensen in de politiek zitten. Milieu, iedereen gelijk, jij bent OK en ik ben OK. U houdt van het geven van kansen, ook al weet u diep in uw hart dat dat niet goed komt. Dan bent u thuis bij GroenLinks. Jesse Klaver is van plastic, een typisch mannetjesmakerproduct. Justin Trudeau in de polder, die ook maar wat roept. Hij heeft zijn gezicht mee, en volgens mij bedoelt hij het ook helemaal niet zo verkeerd. Niveau, inzicht, expertise en een eigen visie? Iets van stijl? Ook hier is dat allemaal ver te zoeken. Maar misschien heeft u thuis ook wel alles van IKEA, en voelt u zich goed met Jesse gezellig naast u op de bank.

U wilt gelijke kansen voor iedereen, maar voor zielige mensen een beetje veel meer dan voor uzelf? Ook al kom je net de grens over, uit welk ver land dan ook, we gaan je redden. We verzorgen alles. Je mag blijven wie je bent, je eigen taal spreken, je eigen geloof en cultuur vasthouden. Maakt allemaal geen verschil, moet kunnen. We gaan je daarmee zelfs helpen. U wilt geld overhevelen van rijk naar arm, van bedrijven naar thuiszitters, van werkenden naar niet-werkenden. Alles delen. Dan moet u echt PvdA gaan stemmen, heeft u meer aan dan DENK.

De Partij van de Allochtonen is dus niet meer de partij van de arbeid. Want dan moet u bij de SP zijn. Emile Roemer is de enig overgebleven socialist. Je weet wat je krijgt. Niets mis met rood. Mooie kleur in het politieke spectrum, als je er van houdt. En anders dan bij de partij van de allochtonen draait het hier om gestaalde, Nederlandse kaders. De vakbond, meer macht voor de werknemers. Ook dat is een keuze. Dan zit je goed bij de SP.

Zo, we zitten op zeven partijen. Bijzonder cijfer waarmee ik stop. De rest stelt niets voor. Daar moeten we dus ook van af. Alleen maar ruis. Zo’n idioot als “Gekke Henkie” Krol. 50Plus wil niet zeggen seniel, dus stem vooral anders. Partij voor de Dieren? Sympathiek, maar je stem telt niet. Helemaal geen ‘pain in the ass’ zoals bij de PVV. En tot besluit, bent u van knielen op een bed violen, dan blijft u totdat God u definitief roept dus SGP of CU stemmen. Kan zelfs ik niets aan veranderen (en misschien respecteer ik het nog ook, want u weet van huis uit niet beter).

Smaak of kleur? Zorg er in ieder geval voor dat je stem niet verloren gaat.

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.