BINGO!

De poppetjes, mensen. Het gaat om de poppetjes. Dus vervang niet slechts Hans Spekman, maar vooral ook Lodewijk Asscher. Je kunt niet(s) winnen met een loser. Terwijl jullie een prima smoelend poppetje in huis hebben: Ahmed Aboutaleb.


OK, er zijn verkiezingen geweest. En toen? Gelukkig prikt het volk er dwars doorheen, zo’n leus als “sterker en socialer uit de crisis”. Ze begrijpen dat het draait om andere dingen, en vooral: andere mensen. Want VVD en PvdA hebben niet minder dan 37 zetels verloren. Dikke tranen bij de PvdA, maar de VVD-aanhang kraait victorie. Terwijl ze daar toch echt acht hele zetels hebben ingeleverd/verloren en zijn kwijtgeraakt. Een half miljoen kiezers. Dat staat gelijk aan het volledige electoraat van 50PLUS en de SGP bij elkaar opgeteld. Of: zo ongeveer evenveel als de PvdA nog over heeft. Of: de helft van alle mensen die op de SP hebben gestemd. Kijk, dan zet je iets in perspectief.

Maar is er ook zoiets als perceptie. “De VVD heeft gewonnen.” Dat zeggen ook de buitenlandse media. Wat ze daarmee willen aangeven, en zij niet alleen, is dat de PVV heeft verloren. Huh? Die partij heeft meer dan 30% geplust! Van 15 naar 20, en is daarmee de tweede partij van Nederland geworden. En dat zonder campagne. Ondertussen sluit Rutte hooghartig de PVV op letterlijk ieder terrein uit. Geen denken aan. Dat is een onverbeterlijk voorbeeld van de arrogantie van de macht. Natuurlijk, de PVV is ooit een keer weggelopen. Maar dat hebben eerder regeringslieden als Teeven, Opstelten en Van der Steur toch ook gedaan? Daartoe gedwongen, omdat ze hartstikke hadden gelogen, de boel verkeerd hadden voorgespiegeld en informatie hadden achtergehouden. Desondanks hebben nog altijd een dikke 2.2 miljoen mensen hun vertrouwen aan de VVD geschonken.

HET IS NORMAAL

Ik had het daarover met mijn eigen kinderen. Ja, zo werd mij uitgelegd, aan dat bedrog binnen de VVD moet je niet zo zwaar tillen. Want dat doen ze allemaal. Overal wordt gelogen, gedraaid en worden de zaken anders voorgespiegeld. Dat is echt niet alleen bij de VVD, hoor! De boodschap was duidelijk: het is normaal. Laat ik nou net dát nooit accepteren. Ik geef mijn bloed voor een betrouwbare leider. Aan de andere kant las ik dezer dagen – toeval bestaat niet – dat geluk pas kan worden bereikt als je zaken loslaat die je toch niet kunt veranderen. Die notitie steek ik in mijn zak.

Het is overigens niet zo slim van Rutte om überhaupt, al was het maar voor de vorm, het gesprek niet met de PVV aan te gaan. OK, hij had dat al aangekondigd in de campagne, maar dat geldt wel voor meer dingen die straks ook worden losgelaten, zal ik maar zeggen. Hij zou best nog wel een keertje sorry kunnen zeggen. Alle gekheid op een stokje: je speelt Wilders volledig in de kaart door hem buitenspel te zetten. Want die positie past hem als geen andere. Hij heeft inderdaad geen echte oplossingen, geen echte visie en geen echt beleid in huis. Maar hij ziet dat helemaal niet als zijn rol. Hij wil pesten. De luis in de pels spelen. Zo werd het CDA helemaal gek van de jeuk. Ze dachten daar: when you can’t beat them, join them! Dat heeft ze een plus van zes zetels opgeleverd. Kassa.

Je kunt gebrek aan mensen, gebrek aan expertise en gebrek aan inhoud niet verborgen houden als je werkelijk aan zet bent. Als je moet regeren. Dus dan zou het zomaar kunnen zijn dat de PVV niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk en meer structureel wordt uitgerangeerd. En dan ben je er dus vanaf, met de volgende verkiezingen alweer in aantocht: vandaag precies over een jaar.

Maar ik denk dat er iets anders zit aan te komen. Er zit sleet op Geert Wilders. De man is moe en lijkt op. Vind je het gek? Zonder opvolging ben je dan dus (ook) snel klaar met de PVV. Het electoraat kan inmiddels, zeg maar gerust eindelijk terecht bij enkele andere partijen (zie het CDA), die de belangrijkste zaken hebben gekopieerd. Ze hebben daarmee dus het gedachtegoed van Fortuyn deels geïncorporeerd. Het werd tijd…

QUASI  LIBERALEN

Nog even over de VVD. Rutte heeft dus acht zetels verloren. Maar ik begrijp de relatieve euforie bij deze  quasi liberalen. Het verlies had veel groter kunnen zijn, en dat was op voorhand misschien ook al wel ingecalculeerd. Maar eerst dankzij Trump en op het moment suprême ook nog dankzij die dekselse Erdogan hebben veel mensen toch “nationaal” gekozen, voor de zittende man. Premier in oorlogstijd, hoorde ik op de radio. Natuurlijk, die trekt per definitie relatief veel meer stemmen. Allemaal toeval natuurlijk, maar toch. (Ik sluit trouwens niet uit dat hier niet alles toevallig is, maar dat het resultaat helemaal anders is uitgepakt. Maar dat voert hier echt te ver.)

Het slotwoord is voor de PvdA. De poppetjes, mensen. Het gaat om de poppetjes. Dus vervang niet slechts Hans Spekman, maar vooral ook Lodewijk Asscher. Je kunt niet(s) winnen met een loser. Terwijl jullie een prima smoelend poppetje in huis hebben: Ahmed Aboutaleb. Die heeft immers niet voor niets zijn kans afgewacht. Haalt meteen de wind uit de zeilen van DENK. Bingo!

Rutte mag Erdogan best wel een kopje koffie aanbieden, om verschillende redenen.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.