SAMEN DELEN/ZELF GELD VERDIENEN

Een beetje experimenteren. Dat willen ze wel. Maar als de gemeente Terneuzen daadwerkelijk iets wil opstarten, dan worden ze daar teruggefloten. Geen ballen.

Dit gaat over het basisinkomen. Ik heb eens even gekeken welke partijen hier in hun verkiezingsprogramma iets over vinden. En dan kom ik niet verder dan een heel voorzichtig “experimenteren”. PvdA, D66, GroenLinks en een paar splinters willen er wel eens naar kijken. Maar zogenaamd grote jongens als VVD, PVV, CDA en zelfs SP vinden het basisinkomen verderfelijk en gevaarlijk. Weet u, het is al over minder dan drie weken. Dan kunt u uw stem uitbrengen, ergens voor kiezen. Dat impliceert tevens ergens NIET voor kiezen. Bijvoorbeeld voor de voortdurende leugens van al die VVD’ers, of het jarenlang aanhoudende gesjoemel van zo iemand als Henk Krol. Maar gek genoeg wordt de leugen niet bestraft. De VVD, met Rutte voorop, blijft scoren. En 50Plus doet het ook lekker in de peilingen. Ik hoop dus dat het “maar peilingen” zijn…

Altijd heb ik beweerd dat het electoraat niet gek is, en veel verstandiger redeneert dan dat politici denken. De mensen in de stemhokjes hebben doorgaans heel goed in de gaten hoe of de maatschappij in elkaar steekt. Maar ik houd serieus rekening met de mogelijkheid dat de kiezers sinds vier jaar weer wat dommer zijn geworden, of, meer positief geredeneerd: niets hebben bijgeleerd. En dat ze zich dus weer zullen stoten aan dezelfde steen. Dat zou jammer zijn, want iedereen krijgt op 15 maart een kans voor open doel.

Wat doe je bijvoorbeeld met het gegeven, dat VVD en PvdA na de vorige Tweede Kamerverkiezingen zo ongeveer al hun plechtige beloften overboord hebben gesmeten? Dan kun je wel roepen dat het anno 2017 helemaal niet zo slecht gaat met Nederland, maar de credits daarvoor horen echt niet bij dit kabinetje. Die wedstrijd is en wordt op andere velden gespeeld. Ik durf de stelling aan dat wanneer Nederland vier jaar lang géén regering had gehad, dus zoiets als destijds in België, de uitkomsten en grafieken niet veel anders waren geweest, en misschien zelfs wel beter. Dus zeg niet dat het door Rutte komt, of Samsom, of Kamp, of Dijsselbloem…

Denk er gerust over na.

Maar dat basisinkomen, dat zou er moeten komen. Haal de enorme stress weg bij mensen die de ratrace niet meer (willen) volhouden, en die in ieder geval hun tijd beter kunnen gebruiken. De sociale en emotionele impact van een uitkering. De verplichting om te solliciteren. Dan gaat het er wat mij betreft niet eens om dat veel sollicitanten op voorhand kansloos zijn en blijven – en dus keer op keer worden teleurgesteld en bevestigd dat ze tot de losers behoren – , maar dat heilige moeten. Want anders volgt schuld, boete en straf. Voor mensen die het heel vaak niet kunnen helpen. Daarnaast al dat bijspijkeren met een toelage zus, een subsidie zo en het eeuwige “begeleiden”. Ik gruwel van dat laatste, want het levert al decennia helemaal niks op. De bureaucratische tralala die dat met zich meebrengt! Fraude, bedrog en uiterlijke schijn. Ban het op deze terreinen uit de samenleving. Als iedereen gelijk is, want dat wordt links en rechts altijd beleden, behandel je burgers dan ook als zodanig. Voor iedereen hetzelfde, met desondanks een veilige, bijna optimale individualiteit in de samenleving. En als je wat wilt bijverdienen? Ga vooral je gang. Een uur per dag of zestig uur per week.

Kijk, dat vind ik nou een interessante discussie. Een volledig andere indeling van onze samenleving.

  • Samen leven. Samen werken. Samen delen.
  • Maar ook: zelf geld verdienen. Zelf beter worden, op welk gebied dan ook. Zelf beslissen. Dus als je meer wilt en meer kunt, dan doe je dat gewoon. Dan word je niet bestraft, afgeleid, ontmoedigd, nagewezen of gekort. De hele pensioendiscussie is daarmee ook achterhaald.
  • Dat mag je gerust maatschappelijke, politieke, economische en fiscale innovatie noemen. Natuurlijk, er zal veel voor moeten gebeuren.
  • Op de schop. Anders denken. Anders doen. Anders leven.

Maar gaat het hierover? Tijdens verkiezingsdebatten, bij Jinek, op Facebook en op Twitter?

Een reactie op “SAMEN DELEN/ZELF GELD VERDIENEN

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.