TUAM, DEN HAAG, KIEV (III)

… schijnbaar onbeperkt blijven bijdragen aan een op voorhand verloren strijd is absurd en onzinnig. Zeker als je eigen burgers dan weliswaar niet lijden onder een oorlog, maar wel onder het in deze serie van drie (kort) aangegeven politieke wanbeleid.


Even opfrissen. Volksgezondheid, waar mensen structureel worden onderbetaald. Daar waar de werkdruk onhoudbaar is, niet alleen in ziekenhuizen maar ook binnen de (thuis-)zorg, instellingen voor bejaarden en de kinder- en jeugdopvang.

Het onderwijs? Geen mensen, geen gelden en vandaag weer ‘de eigentijdse ongelijkheid’. Ook hier.

Tekorten aan alles bij politie en justitie.

Vluchtelingen poepen, pissen en slapen op het gras, als dat er al is.

Er is geen (snel) geld en Haagse aandacht voor Groningen en de Groningers.

Nou ja, don’t say more.

Maar waar Nederland zucht onder tekorten in al haar verschijningsvormen, met voor onacceptabel grote groepen burgers gebrek aan bijna alles (inclusief basale overlevingsfactoren als woonruimte en gezond voedsel), sturen we kennelijk onuitputtelijke fondsen en voorraden materieel en andere goederen naar Oekraïne. Op die lijsten scoort Nederland onderscheidend hoog. Altijd. Als de VN een land zoekt voor een (militaire) missie in Verweggistan, destijds de Balkan of bijvoorbeeld welk land in Afrika dan ook, dan staat Nederland als eerste klaar op de eerste rij. De internationale gemeenschap hoeft maar te kikken.

Maar wat sturen “we” nu dan allemaal naar Oekraïne?

Sowieso is dat zinloos, want het Westen zal die oorlog nooit winnen. Het is letterlijk en figuurlijk allemaal weggegooid geld. Voor niks. Want Poetin, zolang hij zal leven, gaat dat daar niet verliezen.

Een lijstje op Wikipedia:

 • AGM-84 Harpoon missiles [June 2022].
 • 2 Patriot Launchers [To be delivered].
 • €15 million worth of AIM-120 AMRAAMs (For NASAMS II) [November 2022].
 • 100 14.5mm Viktor Mobile Anti-Aircraft Guns [To be delivered] (Purchased by the Netherlands from Czechia, upgraded and delivered to Ukraine).
 • 17 Bofors 40L70s [Before March 2023 onwards].
 • 8 155mm PzH 2000s [April 2022. Training completed in May 2022. Arrived to Ukraine from June 2022 onwards].
 • 45 T-72EAs (tanks) [To be delivered] (Purchased by the Netherlands from Czechia, upgraded and delivered to Ukraine).
 • 100+ Leopard 1A5 main battle tanks, along with ammunition, spare parts and logistical support (to be delivered jointly by Denmark, Germany and the Netherlands). Training will also be provided. The first will be delivered in the first months of 2023, about 80 by the end of the year, and more in 2024.
 • Fenneks (armoured fighting vehicles) [February 2023].
 • Armoured personnel carriers: “Several dozen” YPR-765s [May 2022].
 • 300 DAF YA-4442 ‘4-tonner’ Trucks and DAF YAZ-2300 ’10-tonner’ Trucks [Delivered from November 2022 onwards].
 • 28 Bandvagn 206s [To be delivered].
 • Heavy mortars: 6 120mm MO-120-HBs [November 2022].
 • 50 FIM-92 Stinger launchers [Delivered from March 2022 onwards].
 • Unmanned aerial vehicles [April or May 2022].
 • Unmanned underwater vehicles: 2 SeaFox Autonomous Mine-Detecting Underwater Vehicles [March or April 2022].
 • 5 AN/TPQ-36 Firefinder weapon-locating radars [Delivered from April 2022 onwards].
 • 2 Thales Squire ground surveillance radars [Delivered from April 2022 onwards].
 • Small arms:
 • 50 Panzerfaust 3 RPGs [Delivered from March 2022 onwards].
 • 10 Barrett M82 .50 BMG anti-materiel sniper rifles [March 2022].
 • 90 Accuracy International AX308 sniper rifles [March 2022].
 • C7A1 Assault Rifles [Before September 2022].
 • Ammunition:
 • 50 DM72A1 (PzF 3-IT) rounds For Panzerfaust 3 [March 2022].
 • 200 Stinger missiles [April 2022].
 • 30,000 rounds of 7.62mm and 12.7mm ammunition [March 2022].
 • Patriot Missiles [To be delivered].
 • Miscellaneous equipment:
 • 3000 Gevechtshelm Composiet M95 Helmets [March or April 2022].
 • STRONG helmets [June 2022].
 • 2000 flak jackets [March or April 2022 and June 2022].
 • 30 hand-held mine detectors [March 2022].
 • 1 field hospital [to be delivered] (in cooperation with Estonia and Norway).
 • 2 Explosive Ordnance Disposal (EOD) Trucks [Before February 2023].

Je kunt er van vinden wat je wilt. Hulp aan getroffen gebieden en mensen is altijd goed en rechtvaardig. Dat is natuurlijk geen discussie. Maar schijnbaar onbeperkt blijven bijdragen aan een op voorhand verloren strijd, is absurd en onzinnig. Zeker als je eigen burgers dan weliswaar niet lijden onder een oorlog, maar wel onder het in deze serie van drie aangegeven politieke wanbeleid.

Straks zijn er weer verkiezingen. Dan kun je zeggen wat je er van vindt, al speelt het op provinciaal niveau. Natuurlijk zal Caroline van der Plas (BBB) ‘links en rechts’ als winnaar uit de bus komen. Maar jullie gaan ook allemaal weer ruimhartig stemmen op de VVD van Mark Rutte. Dat is die pathologische leugenaar, die voor de gelegenheid zijn vermomming als gewone man weer uit de kast heeft gehaald. Let vooral op zijn trainers onder de zogenaamd versleten spijkerbroek. Dat zijn die ‘basketbalschoenen’ die hij zó vaak draagt, dat het al vele jaren dezelfde zijn. Want alleen bij verkiezingen en dat stupide ‘informele’ Catshuisoverleg komen ze tevoorschijn. Alles nep. En mede daarom blijft Rutte één van de meest fascinerende, of zeg maar gerust mysterieuze verschijnselen in de politiek/maatschappelijke arena. Unbreakable. Nu in Nederland, straks in Brussel. Wie pelt die vent af?

Zoek het ver, liefst zo ver mogelijk. Dat is makkelijk; we doen wat en niemand kan er iets over zeggen. “Afkopen” is hier een mooi, passend begrip. Een voordeel is bovendien dat het afleidt van wat je allemaal in je eigen huis niet op orde hebt. (Photo by Ben Masora on Unsplash)

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.