WILLEM IS VILEIN

Nog voordat de KNVB-beker gisteravond goed en wel door de PSV’ers omhoog werd gehouden, had Willem van Hanegem al zijn stukje in het AD geplaatst. Hij vond het de meest verschrikkelijke wedstrijd die hij ooit had gezien. De voortdurende irritatie bij 22 spelers, het kinderachtige gedrag en een scheidsrechter die, los van het kaartenfestival, maar niet optrad. Willem, die ik nog altijd graag De Kromme blijf noemen, had ook dit keer weer gelijk. Eén van de weinigen aan de zijlijn met verstand van het spelletje.

Maar dat is niet alles. Ik had niet verwacht dat hij ook zo vilein kan zijn. Want in datzelfde stukje levert hij ook zijn bijdrage aan wat inmiddels – zoals zo vaak bij het landelijke voetbal – een gezelschapsspel is geworden: wordt-ie het of wordt-ie het niet? De nieuwe trainer van Ajax dus. Johnny Heitinga, ik weiger om dit grote kind John te noemen, wordt door De Kromme niet uitgesloten als eerste keus voor het nieuwe seizoen. Je gunt hem de kans, om straks zijn eigen selectie vorm te geven. Wat kun je nu helemaal zeggen na een paar maanden? En natuurlijk, we blijven bij De Kromme, vindt hij hem wel een aardige gozer. Dus laat hem gewoon voor die groep blijven staan.

Voor een gekwalificeerde kenner als Willem past dat niet. Want Heitinga kan dan weliswaar heel gewichtig en serieus over het veld staren, ik ben bang dat hij minder inzicht heeft dan wijlen mijn tante Jo. Wáár kijk je naar, Johnny? Laat zien dat je het doorhebt. Met je opstelling, je spelopvatting, je wissels en je strijdplan. Maar niets van dat alles. En dat weet Willem natuurlijk ook wel. Maar hij is een Feyenoorder, en als Johnny opnieuw Ajax mag gaan leiden, dan heb je in ieder geval – op zeker – één concurrent minder.

Wie het dan wél moet gaan doen? Ik heb zo mijn ideeën, natuurlijk, met de bijpassende namen. Maar ik ben óók een Feyenoorder en ga Ajax niet, en al helemaal niet onbetaald, van adviezen voorzien. Ja, eerder heb ik dat wel gedaan. Je regelt bijvoorbeeld de zaken bij een beursgenoteerde organisatie als AFC Ajax top-down. Stuur Edwin van der Sar dus weg. Maar dat is zo’n inkoppertje, die wilde ik best wel kwijt. En nog luisteren ze niet, daar in Amsterdam.

Bij Ajax gaat op personeelstechnisch gebied alles fout. Dat geldt dus niet alleen voor de samenstelling van de selectie. De technische staf is evenmin capabel en de directie zelf is te zwak voor woorden. Letterlijk en figuurlijk.

Van der Sar heeft eerder zijn bestuurscollega Marc Overmars niet in bescherming kunnen nemen. En alle benoemingen daarna grenzen niet aan het ongelofelijke, nee, ze zijn ongelofelijk. Of het nu om aan- en verkoop van spelers gaat, ik laat de waslijst hier maar even achterwege, of de opvolging van Erik ten Hag. Het is één groot rariteitenkabinet geworden in de Arena. Johan Cruijff zal zich hebben omgedraaid in zijn graf. Niet eenmaal, maar inmiddels voortdurend. Iedere week of zo.

Hoe is het mogelijk? Zulke belangen, vele honderden miljoenen die er doorheen worden gedraaid, een lonkend perspectief op deelname aan de Conference League, hier eerder de Kneuzencup genoemd, en altijd maar weer de verkeerde mensen. Op het veld, langs de lijn en op het ereterras dat ze niet waard zijn. Dus, ik sluit een nieuwe overeenkomst met Johnny niet uit. Aardige gozer. Doet zijn best. Kan het ook niet helpen. Geef hem dus die kans om zijn stempel te zetten. En dan komt het vanzelf allemaal weer goed in Amsterdam.

Nou vooruit. Laat ik uit mededogen, iets van goede wil, dan toch maar één naam noemen. Voor als ze het toch niet aandurven met Johnny. Kies dan voor Giovanni van Bronckhorst. Heeft Feyenoord de vorige keer kampioen gemaakt, kent het internationale voetbal en hij is beschikbaar. Bovendien is hij een Nederlander, en dat schijnt het altijd goed te doen.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.