MARTIN JOL

Gisteravond weer een leuke voetbalavond beleefd. Alhoewel al die reclame tussendoor en al die graphics van RTL en steeds weer die KNVB-dennenappel wel erg storend waren. Vond ik. En al die herrie! Maar goed, Feyenoord is weer een ronde verder, en dat is altijd goed nieuws. Met zo’n wedstrijd. En met zo’n Karim El Ahmadi. Wonderbaarlijk, die opstanding vanuit het graf. Is dat nou alleen de trainer, Mario Been? Als er sinds vorig seizoen verder praktisch niets is veranderd, geen dragende spelers erbij gekocht – want er is geen rooie cent meer te vinden op het Stadionplein – en met een cultkeeper van 41 jaar “met wie we het dan maar moeten doen, want we kunnen ons verder niets meer permitteren; het is niet anders”, dan blijft er weinig anders over dan naar de manager te wijzen. Mario Been dus. De manager maakt het verschil. Mario Been straalt, presteert en maakt niet alleen zichzelf, maar ook zijn spelers en zo nog een paar miljoen mensen blij. Het is maar voetbal, toch?

Maar boven deze blog staat de naam van Martin Jol. Wat heeft die daar dan mee te maken? Alles. Want Martin, aardige gast, trouwens, ziet er het omgekeerde uit van Mario. Martin Jol is grauw, en niet alleen omdat zijn team met hangen en wurgen van negen N-E-C’ers heeft gewonnen. Martin Jol is gewoon geen man voor Ajax. Dat weet iedereen die verstand heeft van mensen, maar toch zit-ie er. Ja, eens, er zitten zo verschrikkelijk veel mensen op zulke verschrikkelijk verkeerde posities. De sport, maar ook de politiek geeft schitterende voorbeelden. Werd er links en rechts maar eens wat meer geschitterd, trouwens.

Uit de ogen van onze Scheveninger, Jol, is die schittering al lang verdwenen. Hij zit er voor de poen. En dat is altijd slecht. Maar iedereen heeft verstand van mensen, zo blijkt maar weer. Zo stonden gisteravond niet alleen de spelers van Ajax te schutteren. “Het bestuur”, “de directie” of heet dat tegenwoordig bij deze NV “de Raad van Bestuur”?, hoe dan ook: proleten in een te duur pak en in foute auto’s, is ze riant voorgegaan. En dat heet dan beleid.

Wanbeleid dus, ook op zoveel plekken in het bedrijfsleven. Schutter maar raak. De afrekening volgt vanzelf. Ajax wordt geen kampioen, maar gaat wel de bekerfinale winnen van Feyenoord. Let maar op. Feyenoord wint van PSV, PSV wint van Ajax en Ajax wint altijd (ruim en met machtsvertoon) van Feyenoord. Sommige dingen verander je gewoon niet. Ook al is Martin Jol voor die wedstrijd waarschijnlijk grijzer, grauwer en pafferiger dan ooit. Die overwinning zal hem niet helpen. Vreselijk jammer.

Martin, had naar je hart geluisterd en niet naar je bankrekening. Gaat het jou nou echt nog om die laatste tonnetjes extra? Ga voor de spiegel staan en geef zelf het antwoord. Moet u ook doen. Anders ziet u er straks net zo uit als Martin Jol. Grijs, grauw en pafferig.

Volgt u de juiste weg?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.