GROOT KLEIN GELUK

Een paar weken geleden heb ik op LinkedIn een berichtje gedeeld over een ondernemer bij mij om de hoek, die tegen de stroom in erg succesvol is. Ik vond het een mooi afleveringetje van de Goed Nieuws Show, die de laatste paar jaar te weinig wordt uitgezonden. Integendeel, ik hoor om mij heen altijd en overal over alle ellende links en rechts in de wereld. Er is inderdaad maar heel weinig feel good-nieuws.

Mijn vriend de slager in Ierland – wat is het toch heerlijk dat er nog mensen zijn, die voor jou dat ene speciale stukje vlees weten uit te snijden – sprak mij een paar weken geleden aan op ‘vlucht MH17’. Iedereen vindt dat natuurlijk een vreselijke ramp, maar er is zo verschrikkelijk véél aan de hand. Vond ook hij, en deze altijd vriendelijke en hulpvaardige vakman vertelde “dat het wel erg onrustig is, overal. Er zijn zoveel zorgen, er gaat zoveel mis met grote consequenties, er gebeurt van alles dat we met elkaar niet willen. Wanneer stopt dat eens een keer?”.

Ik had hem eigenlijk nog nooit zo ernstig meegemaakt, met ook iets van melancholie in z’n ogen. Zorgelijk en zorgzaam. “Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan” zong Barend Servet 41 jaar geleden. Maar er viel hier aan de counter toch even bitter weinig te lachen, jammer genoeg.

Opmerkelijk, deze slager. Onderweg naar huis, maar ook daarna moest ik er nog een paar keer aan denken. “Er is veel aan de hand.” Inmiddels zijn we dus een dikke maand verder, en hoor ik van mijn tandarts, van mijn opdrachtgever, van mijn kandidaat, van mijn collega en van mijn buurman precies hetzelfde. Vaak ook in de vragende vorm. “Wat is er toch allemaal aan de hand?” Wel, om een lang verhaal hier kort te houden: er is geen leiderschap, er is geen visie, er wordt bijna niet – en dus veel te weinig – opgetreden. “We” doen maar wat. Ieder voor zich is aan het overleven. Op zijn of haar manier, waar ook ter wereld. De bui uitzitten, afwachten tot het beter gaat waardoor het dus niet beter gaat. En dat biedt ruimte, heel veel ruimte voor de gevaarlijkste gekken, plus natuurlijk alles wat daaronder hangt. Dus misschien niet helemaal en doorgeslagen gek, maar wel gemankeerd, ziek, om welke reden dan ook ernstig gefrustreerd, agressief, vals en goed verkeerd. In Nederland, in Europa en overal op de wereld. Je kunt letterlijk ontzettend veel betrekkelijk straffeloos doen. Van het maken van levensgevaarlijke fouten, tot het annexeren van hele gebiedsdelen. Moord wordt een voetnoot, en dan zijn fraude, oplichting, diefstal en bedreiging eigenlijk al helemaal geen nieuws meer. Mateloos. Ik vrees dat mijn slager daar ook op doelde.

Genoeg.

Lize
Voor alles is een eerste keer 🙂

Weer in Nederland hadden Milia en ik een paar dagen de kleinkinderen te logeren. En donderdag, gisteren dus, is hier altijd mijn marktdag. Ik heb daar vaker over geblogd. Wilde zalm en verse bloemen. Een feestje. Ik heb ze meegenomen, en de enorme verzameling verse vis laten zien. Van tarbot tot kabeljauw, en van schol tot reuzengarnaal. Twee bossen gladiolen gekocht voor oma en mama. En naast de gebruikelijke zalm, ook drie haringen en een bakje kibbeling met saus. Die kibbeling ging trouwens meteen op, eerlijk delen. Oh ja, ook nog wat ongebrande noten. Lekker, gezond en genieten. Het gaat allemaal samen.

Zo bleek dat mijn amper zesjarige kleindochter nog nooit Hollandse Nieuwe had gegeten. Maar ze vond het heerlijk. Groot klein geluk, vooral ook voor opa; feeling good. En dat lucht even op.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.