PEP FABER/ERNEST GUARDIOLA

Die arme Fred Rutten is dus ontslagen bij PSV. Alweer zo’n historische managementfout, want ‘ze’ hadden hem daar natuurlijk nooit moeten aannemen. Het is langer dan tien jaar geleden dat hij een prijsje heeft gewonnen en hij was voor zijn move naar PSV al niet goed genoeg voor Schalke. Met enkele maanden werd hij daar buitengeschopt. Dus dan ben je ook niet goed genoeg voor PSV. Doodzonde, voor alle betrokkenen.

Vooral ook voor Fred Rutten zelf, want hij geniet mijn oprechte sympathie. Daar ben ik weer in bevestigd toen ik zag welke auto hij rijdt: een VW. Mannen passen bij hun auto’s. Foute mannen, foute auto’s. En omgekeerd. Maar met Fred Rutten is helemaal niets mis. Hij hoort alleen niet in de (would be) top thuis. Roda JC lijkt mij een prima nieuwe werkgever. Daar wordt iedereen blij van. In plaats van tranen met tuiten. Ja, hij werd gedragen door de spelers. Sommigen moesten dus zelfs huilen bij zijn vertrek. Hoe aandoenlijk. Maar een trainer moet eerder beest dan mens zijn, volgens mij. Daar zijn mooie voorbeelden van te geven. Succes krijg je niet door elkaars handje vast te houden. En het kan samengaan: beesten van trainers, die tegelijk groot respect van hun spelers genieten. Dus top, Jose Mourinho en Alex Ferguson zijn enkele van die mooie voorbeelden. En onderschat ook Guus Hiddink niet, althans in zijn vorige carrièrefase, want ik vrees dat hij het – na merkwaardige echecs met Rusland en Turkije – nu wel zo ongeveer gezien heeft. Anders zou zijn naam wel rondzingen bij clubs als Chelsea, Real Madrid en als opvolger van Sir Alex in Manchester.

Maar terug naar PSV. Een beroemde collega van mij, Johan de Vroedt, headhunter bij geboorte, heeft mij eens uitgelegd dat je geen rijtjeshuis in een villawijk moet neerzetten. Dat bedoel ik dus. Nu wordt het dus (even?) overgelaten aan trainers in de knop van hun carrière: Ernest Faber, rücksichtslos en zonder enige scrupules weggehaald bij Eindhoven (zegt ook weer zoveel over die bedrijfscultuur daar aan de Frederiklaan), en Phillip Cocu. Over een paar uur wacht Valencia. Als ze die ronde doorkomen en ze slagen erin om over enkele weken alsnog tenminste tweede in de eigen competitie te worden, dan is PSV klaar met de zoektocht naar een opvolger van Rutten. Dan heet die dus Ernest Faber. En dan hebben ze bij PSV zoiets als een Pep Guardiola-effect. En dat is helemaal geen verkeerd voorbeeld, Barcelona. Totaal geen (internationale) ervaring, maar iemand die uit de hart- en bloedvaten van de eigen vereniging voortkomt. En met direct succes. Die altijd mooie en fascinerende, mysterieuze krachten in de sport.

Vanavond zullen we het weten. Dan blijkt er sprake van zo’n mooi effect, of zijn ineens – maar niet plotseling – twee jonge trainers afgeschminkt. Want dat is de andere kant van zo’n medaille. Ik geloof trouwens niet in een Phillip Guardiola. Die was namelijk al eerder opgestaan.

Wie het vervolgens moet worden? Natuurlijk Ron Jans, die zichzelf er zo op voorstaat dat hij het VWO heeft gedaan. Maar hij presteert voortreffelijk in Friesland. Met twee bloedbelangrijke wedstrijden tegen Heerenveen voor de deur, lijkt het me voor de hand liggen dat het op een akkoordje wordt gegooid.

Ik heb eerder in mijn column in het Eindhovens Dagblad, toen ik die nog schreef, Ronald Koeman voorgesteld als opvolger van Guus Hiddink. Toen hebben ze geluisterd. Alhoewel ze hem daar natuurlijk vreselijk hebben mishandeld. Hoezo, cultuur en management?

Ben zeer benieuwd. Vanavond zit ik voor de buis. En hoop ik voor Pep Faber te kunnen juichen, waarom ook niet?

Een lange weg te gaan
Nog zoveel te leren, een lange weg te gaan. Hoe goed ben je dan?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.