I-B-S

Oftewel: Ik Ben Sufgeluld. Misschien is I-B-H-S nog wel een betere, maar ik vind die vier letters minder pakkend in het kopje. Dan mag u raden waar die H voor staat.

De politiek. Praten, praten, praten. En het weinige dat ze willen doen, wordt na enkele maanden, weken of zelfs dagen en uren alweer teruggedraaid. Ooit had het vertrekkende Kabinet prachtige plannen, op basis waarvan ik de overtuiging had dat deze ploeg zou kunnen uitgroeien tot het beste Kabinet sinds de no nonsense van Lubbers en vooral De Koning. Maar inmiddels zijn, of worden alle leuke dingen voor liberaal Nederland weer teruggedraaid of op een andere manier gefrustreerd. Geen ballen. De angst regeert. Grote en actuele tegenvaller – en ook weer heel erg typerend voor de tijd waarin we leven – is het feit dat Mark Rutte eerst een statement maakt dat hij niet naar de Oekraïne zal afreizen vanwege de (ook) politieke martelpraktijken daar, maar enkele uren later al weer zegt dat hij wél gaat als Oranje de finale haalt. Dat laatste kan hij weliswaar makkelijk roepen want dat gebeurt toch niet (daarover later meer), maar het gaat, inderdaad, om het statement. Een gemiste kans, Mark. Je zoveelste. Waar ben je überhaupt in deze dagen?

De economie. Praten, praten, praten. Niemand lijkt het nog te begrijpen. Maar gelukkig is er de Financial Times, die voor het eerst in het bestaan van dit kwaliteitsmedium een e-book heeft uitgegeven: wat er gaat gebeuren als Griekenland valt. Ik heb het heel snel opgehaald, want krijg ik daar dan eindelijk duidelijkheid? Openheid van zaken? “Het is goed als er een tsunami overheen gaat, zijn we allemaal mee geholpen” tot “Een meltdown van de gehele financiële wereld, van Korea tot in Chili”. De derde wereldoorlog, maar dan niet met bommen en granaten maar met Euro’s, Dollars en Drachmen. Of misschien nog wel erger, met letterlijk grof geweld. Maar hoe zit het nou precies? Wat kan er gebeuren en wat zal er gebeuren? Kunnen we nu eindelijk eens in heldere taal een goede analyse krijgen? Vandaar dat boekje. Dit weekeinde hoop ik die duidelijkheid te krijgen. Over de financiën en of de Financial Times inderdaad die veelgeroemde kwaliteit levert.

De sport. Praten, praten. praten. Voetbal dus. Ik word er simpel van. Dat moet ook wel, want voor die geesten is het allemaal bedoeld. Vannacht slecht geslapen. Pas tegen zeven uur in de ochtend dommelde ik wat weg. Want kan Joris Mathijsen nu wel of niet meedoen, straks tegen Duitsland? Het vreet aan me. Gelukkig zitten er in twee studio’s allerlei kenners klaar om het uit te leggen. Was dat op economisch gebied maar zo, zie boven. Hulde voor VI Oranje. Als je moe bent, en dat word je vanzelf wel, dan is het af en toe toch heerlijk om naar Johan en René te kijken. Eerlijk is eerlijk. Nuance door de lach. Heeft u in die andere studio die computernerd van een Jan van Halst ooit zien lachen? Net Nico Dijkshoorn zitten lezen in het themanummer van Voetbal International. Een aanrader, om allerlei redenen. Daar lees ik ook wat de kenners denken over deze EK, en de rol van Oranje. Ik sluit af met mijn eigen prognose, minder dan twee uur voor de aftrap. Duitsland wordt kampioen, Nederland overleeft de voorronde niet en de verrassing wordt Ierland.

Een rode kaart voor alle praters. Ik wil naar mensen luisteren die eerst denken en dan ook doen.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.