WIE WORDT DE NIEUWE BERT?

Morgen, dus straks, een drukke dag met vier kandidaten over de vloer voor vier verschillende vacatures. Wilde bijtijds naar bed gaan, stapt Bert van Marwijk op…

Dan moet ik, vind ik, even een reactie geven. En niet zo’n lullig Twitterberichtje met “Jammer Bert, goed gedaan!” of “Zo’n goeie coach, waarom moet hij nou toch vertrekken?”. Een internetpagina van NRC staat er nu al bijna vol mee, met al die onnozele Twitteraars.

Your Attitude determines your Altitude, maar dat hier en nu terzijde.

Dit land heeft zeventienmiljoen bondscoaches, zo vond Dick Advocaat jaren geleden al. Zijn uitspraak is een hype geworden. Op z’n minst al zeventienmiljoen keren aangehaald, te pas en te onpas en zeker dezer dagen. Maar wat dit land ook heeft, en daar gaat dit korte stukje over – want ik moet gaan slapen, weet u nog wel – is zeventienmiljoen headhunters. Iedereen weet precies wie die vacature moet gaan invullen. Het waarom wordt er begrijpelijkerwijs vaak niet bij verteld, want dat weten ze zelf natuurlijk niet. Maar het is, zelfs al voordat Bert was vertrokken, een nationaal gezelschapsspel geworden. Wie Wordt De Nieuwe Bert?

En dat is wel weer heel herkenbaar. De parallellen tussen sport en bedrijfsleven, hier al zo vaak aangehaald. Iedereen heeft verstand van mensen. Er zijn net zo veel personeelskeuzemeneren en vooral -mevrouwen als bondscoaches: zo’n zeventienmiljoen. En die roepen dus maar wat. Op basis van wat ze misschien ooit eens ergens hebben gelezen of gehoord, vanwege persoonlijke ervaringen en frustraties – dus vanwege emoties – of omdat ze iets uit kleding, gezicht, auto, vakantiebestemming, hobby of weet ik veel denken te kunnen distilleren. Immers, ze worden niet gehinderd door enige professionele kennis en dito ervaring. Ze zijn onvoldoende gevallen en weer opgestaan. Dan vormen dus al die andere zaken de basis, de fundering, van de aanstellingsbeslissing.

Dan worden de gekste keuzes gemaakt. Luister naar en huiver bij de namen die zoal de ronde doen. Zelfs een combinatie van Pep Guardiola met Johan Cruijff wordt als “excellent” gezien. Perfect, een dreamteam, maar onhaalbaar. Zeggen “de kenners”, die allemaal hun dobbelstenen werpen op dit speelbord. Sorry, maar het moet echt niet gekker worden.

Het mooie daarbij is altijd dat visie, wensen, specifieke ervaring, vaardigheden, attitude en carrièrefase van de kandidaat zelf, gemakshalve over het hoofd worden gezien. Maakt niet uit joh, lul maar een eind in de verte. Sport en bedrijfsleven, weet u nog?

De namencarrousel. Co Adriaanse (altijd op vreemde manier vertrokken; inmiddels een zeer instabiel cv), Aad de Mos (te gek om hier verder op in te gaan), Louis van Gaal (kan niet met ego’s omgaan. Maakt ze eerst klein om ze vervolgens naar eigen inzicht weer uit te laten groeien. Iemand voor ‘snoeien, mesten en zorgvuldig volgens een stappenplan laten wortelen’. Is in die zin meer een tuinman dan een trainer/coach voor Oranje. Hij zou wel sec een groot toernooi kunnen doen, als interimmer voor enkele weken. Misschien is hij daar zelfs wel bij uitstek geschikt voor. Even de harde hand, pieken en weer wegwezen.), Frank Rijkaard (heeft nog nooit iets laten zien, want zijn successen bij Barcelona dicht ik toe aan Henk ten Cate. Juist die combinatie Frank/Henk was toentertijd een hele goede, maar trek daar nou weer niet de conclusie uit dat Henk ten Cate een goede trainer voor Oranje zou kunnen zijn.), Ronald Koeman (helemaal goed, maar een toptrainer in de kracht van zijn leven gaat niet twee jaar kutwedstrijdjes doen in de kwalificatie met landen als Hongarije, Estland en Andorra. Bovendien is Ronald een man van zijn woord, die aan het begin van zijn tweede tekenjaar bij Feyenoord staat).

Veel meer namen hoor ik niet, want er wordt immers niet echt gezocht en geselecteerd. Er wordt alleen maar wat geroepen en gedaan, rechtstreeks vanuit de onderbuik, door iedereen en overal. De vergelijkingen tussen sport en bedrijfsleven, cq management, kunnen niet op, zeker waar het gaat om “mensen”.

Wie dan wel? Guus Hiddink, als hij zin heeft. Ik zou hem wel willen interviewen voor de job, kijken en vooral luisteren of het zou kunnen passen. Opa’s laatste kunstje, en dat met heel veel respect opgeschreven. Voor hem vormen die wedstrijden in de kwalificatie juist een prima aanloopfase naar dat WK in Brazilië. Zijn chef-d’oeuvre.

Als je kijkt naar de coaches die het meeste succes met Oranje hebben gehaald, dan is dat eerst en vooral Rinus Michels. “Voetballers zijn proleten!”, en dat zijn ze, zo is opnieuw bewezen. Eigenlijk is hij de enige die überhaupt ooit een hoofdprijs heeft gewonnen met dat stel. Dan Ernst Happel. Nam het even over in Argentinië (1978), gooide rücksichtslos na een paar slappe openingswedstrijden (Bert!) het hele team om, met veel andere namen in de basis en miste op een halve centimeter de wereldtitel.

Kijk, dát waren persoonlijkheden, los van de cijferlijstjes die Bert nu meekrijgt. OK, maar onze Bert is toch van een geheel andere statuur, zo is enkele dagen geleden maar weer jammerlijk gebleken. Met autoriteiten als Michels en Happel maak je als speler, ook al denk je nog zo groot te zijn, de kachel niet aan. Dat doe je heden ten dage ook niet met een Mourinho, of met een figuur als Ferguson bij ManUnited. Uitstraling, empathie, ervaring en knowhow. Meer dan halve psychologen. Maturiteit en persoonlijkheid. Allure.

Ik zie de naam Guus wel in dat hele korte rijtje van Rinus en Ernst, eerlijk gezegd.

Is het alwéér laat geworden, verdorie. Maar dan had ik ook maar moeten Twitteren…

Het is vooral durven en dan ook doen. Met alle autoriteit die daarbij hoort. Anders val je.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.