MESSI(-AANS)

Ook zo genoten van Celtic, gisteravond? Ik in ieder geval wel, en om verschillende redenen. De enige Ierse club die kan meedoen op de Europese velden, alleen in naam van Schotland, is boven zichzelf uitgegroeid. Een eclatante overwinning op een stel godenzonen uit Barcelona, nota bene met ene Lionel Messi in de gelederen. U weet wel, die voetballer die niet tot onze soort behoort van gewone stervelingen. Nee, Messi komt van een andere planeet. Wat zeg ik, een ander zonnestelsel! Hij is hier door een opperwezen achtergelaten om ons, arme mensen, iets bij te brengen over het voetbalspel. Om ons te laten genieten van de sport, in andere sferen te brengen en het geloof te verkondigen. Opdat we ons ooit zullen bekeren tot Het Hogere, waar Messi de verpersoonlijking van is. Onze Lieve Heer op voetbalschoenen, zoiets dus.

Hij heeft geen bal geraakt, en dan chargeer ik slechts licht.

Barcelona. Het wist vorig seizoen nog niet door te dringen tot de finale van de Champions League. Een pseudokampioen. Voor de galacticos uit Catalonië, die voor de rest van de wereld buiten de werkelijkheid staan, die allemaal, stuk voor stuk, de menselijke maat zijn ontstegen, was dat al een ontmaskering. Hebben we daar van geleerd? Ben je gek. Vóór de wedstrijd van Celtic tegen Barcelona ging het in de studio, dus onder kenners, alleen maar over Messi en Barcelona. En Xavi, en Iniesta. Oh, wat zijn ze toch goed. In de rust, het stond inmiddels 1-0 voor de Ieren, ging het nog steeds alleen maar over Messi en Barcelona. En Xavi, en Iniesta. Oh, wat zijn ze toch goed. Na de wedstrijd, 2-1 winst Celtic, ging het nog altijd alleen maar over Messi en Barcelona. En Xavi, en Iniesta. Oh, wat zijn ze toch goed.

De werkeloze trainer, en voormalige bondscoach Bert van Marwijk, diskwalificeerde zichzelf ongelofelijk door voor de camera’s van de NOS te stellen dat van de tien keer dat Barcelona en Celtic tegen elkaar spelen, Barcelona tien keer wint. Dat was na de wedstrijd: 2-1 voor Celtic. Verdiend gewonnen, maar daar kom ik zo nog op terug.

Eerst nog even over dat commentaar. Die visie die geen visie is. Die analyses die geen analyses zijn. Al die kennis die geen kennis is. Oftewel: de ultieme ontkenning van de werkelijkheid. Stekeblind zijn voor de feiten. Hoe herkenbaar, als je de sport als spiegel van de maatschappij beschouwt. Europa dat denkt de wereld te kunnen leiden, in ieder geval een belangrijke rol te kunnen blijven spelen op mondiaal niveau. Terwijl men de laatste jaren alleen maar kampioen schuldenmaken en potverteren is. Of Nederland, dat altijd maar weer denkt een apart geval te zijn. Nederlanders zijn beter. Ons kan niets gebeuren. Een collectieve Messi-aanse (…) gedachte. Een door God, Mohammed of welke Boeddha dan ook, hoogstpersoonlijk uitverkoren land. Om de boodschap van het goede te brengen. De voortrekkersrol, met het vingertje in de aanslag, anderen wijzen op al hun onvolkomenheden. Want wij zijn de beste. Of het nu gaat om de voetballers van Barcelona, Europa als stukje van de wereld en de Nederlanders als volk: we zijn hoe dan ook beter en slimmer dan alle andere clubs, werelden en volkeren bij elkaar.

Gelukkig ben ik niet gelovig. Daarnaast, of misschien moet ik wel schrijven daarom, laat ik de hoogmoed aan anderen. En aan hogepriesters, van welke soort dan ook, heb ik al helemaal de pest.

Dus wint Celtic gewoon van Barcelona. Helemaal goed, verdiend en terecht.

  • Door vooral een juiste instelling.
  • En een uitstekende tactische instructie.
  • En een hele goede conditie.
  • En een buitengewone teamprestatie.
  • En heel hard werken, individueel en voor elkaar.
  • En fouten goedmaken.
  • En hard lopen.
  • En nog harder werken.

Oftewel passie op ieder gebied, in alle linies.

Dáár kan geld niet tegenop. Dat is iets voor Manchester City, Spartak Moskou, Europa en vele Nederlanders om over na te denken. Visie, analyse en kennis. Alstublieft.

Luister niet naar alle zogenaamde kenners, maar werk gewoon heel erg hard. Doe dat dan wel vanuit een hele goede tactiek. Wees dus niet onkundig. Pas dan ben je een winnaar.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.