KARAKTERMOORD

Het is karaktermoord van Van Geel om zo’n aardige, naïeve, jonge en kwetsbare ex-topvoetballer voor de groep te zetten. Dan was het nog minder slecht geweest om Dirk Kuijt speler-trainer te maken, naar analogie van Ruud Gullit bij Chelsea in 1996.

Zondagmiddag, al even over tweeën. Ik wilde nog een stukje schrijven over Feyenoord. Eéntje maar, dit seizoen onder jongetje Bronckhorst. Dan kun je dat maar beter meteen aan het begin doen, als je toch al weet wat er gaat gebeuren.

Na één gewonnen wedstrijd, thuis tegen FC Utrecht, hoor je al weer dat ze dit jaar hoog zullen gaan eindigen. Een kampioenschap zit er zelfs dik in. Ook zo’n idioot van een Bert Maalderink houdt dat – met uiteraard een gesloten vraag, zijn specialiteitje – na één wedstrijd en vele aankopen aan tegen de junior coach. Die weet daar niet goed mee om te gaan, maar dat neem ik hem niet kwalijk. Ik neem Giovanni van Bronckhorst helemaal niets kwalijk, overigens. Hij kan het niet helpen dat hij zo onervaren is, en meteen met zoveel ambities wordt opgezadeld. Bij de club in Nederland met de meest trouwe en verwachtingsvolle achterban, jaar na jaar na jaar.

Ze moeten daar nu wat, zeker Martin van Geel. Dus koopt hij maar raak. En Van Bronckhorst moet dat gaan waarmaken. Die is nog nooit onderuit gegaan, heeft dus nog niks geleerd in de harde praktijk. Heeft een paar jaar anoniem naast de trainers op de bank mogen zitten en heeft in die periode, bijvoorbeeld eind vorig seizoen toen het er zo op aan kwam en plaatsing voor nota bene de voorronde van de Champions League binnen handbereik lag, he-le-maal niets kunnen uitrichten. In de play-offs daarna met Heerenveen om alsnog “een Europees ticket” in de wacht te kunnen slepen, voor de poorten van de hel, heeft hij, inmiddels als verantwoordelijke op de bank, hopeloos gefaald. Lekker begin voor Gio. Dat komt niet meer goed.

Natuurlijk komt het niet goed met Feyenoord. Althans niet onder Van Bronckhorst. Het is karaktermoord van Van Geel om zo’n aardige, naïeve, jonge en kwetsbare ex-topvoetballer voor de groep te zetten. Dan was het nog minder slecht geweest om Dirk Kuijt speler-trainer te maken, naar analogie van Ruud Gullit bij Chelsea in 1996. Die heeft toen deze slapende reus in het chique Londen wakker gekust. Het is zijn meest tot de verbeelding sprekende prestatie geworden. Kippenvel bij vriend en vijand.

CONSEQUENT

Zoals gezegd, dat zit er dit seizoen bij Feyenoord niet aan te komen. Kippenvel. De Coolsingel blijft leeg. De schuld ligt evident bij Van Geel, en niet bij de trainer. Van Bronckhorst, wie kent hem als leider? Een degelijke linkervleugelverdediger, goed in zijn taak. Voor de rest niks opzienbarends. Niet in uitspraken, noch op het veld. Gewoon, een goede speler. Dus niet goed genoeg als trainer/coach voor Feyenoord. En sinds zijn aanstelling daar bewijst hij dat ook. Consequent gedrag, geheel volgens de wet van Westphal.

Wie dan? Van Geel moet zijn consequenties trekken, al dan niet daartoe gedwongen, omdat hij het verwachtingspatroon in en rond De Kuip alweer niet heeft kunnen managen. Dat zal dan wel aan het eind van het seizoen gebeuren. Daarvóór kan hij in paniek een andere trainer aanstellen, in de wetenschap dat hij zelf toch gaat vertrekken. Dan denk ik aan mannen als Martin Jol of Huub Stevens. Dick Advocaat was de beste geweest, maar die zit (nog) comfortabel in Sunderland. Oftewel dus inderdaad mannen, in plaats van jongetjes.

Nu snel deze blog publiceren, anders is het natuurlijk makkelijk praten tegen het voor dit Feyenoord toch echt altijd lastige Cambuur. De eerste helft is gedaan: 0-0.

Van Bronckhorst
Even voorstellen: ik ben de nieuwe trainer/coach van Feyenoord.

5 reacties op ‘KARAKTERMOORD

 1. Oud is geen goud, stop nou eens met ouwe krasse knarren te promoten! Dicky moet echt niet meer voor een groep twintigers en tieners staan! Wordt wakker Ton, het is jouw ding niet meer, welkom in een nieuw tijdperk. Zwijg d’n kijk toe en mijmer maar lekker over toen…,

  Like

  1. Ook voor deze Hans geldt: leuk dat je even reageert. Maar ook hier: we zijn het niet eens. Louis van Gaal is 64 jaar, en doet het toch niet verkeerd? Zo zijn er veel voorbeelden te noemen – zelfs in je directe omgeving – maar dat voert hier te ver. Wat wél waar is: oud is geen goud, maar ik ben iemand die dat niet per definitie gelooft. Sommige in hun paspoort “oude mensen” zijn veel jonger dan hun kinderen. Kijk, dat maakt het interessant. En dat is toch echt (één van) mijn ding(-en), hoor :-).

   Like

 2. Tja, je kan hierover van mening verschillen. Ik heb het wel op Van Geel en volgens mij komt het met Gio ook wel goed. Het was dan wel 0-0 bij rust, maar uiteindelijk wordt het 2-0 voor “ons”.
  Wat het seizoen brengt weten we natuurlijk niet, maar ze zijn beter begonnen dan vorig seizoen. Ik weet het: dat is een makkelijke inkoppert. Maar toch.

  Like

  1. Leuk dat je even reageert. We zijn het dus niet eens. Maar op het eind van dit seizoen, of zoveel eerder, zetten we een fles Bushmills op tafel en kijken we wie er gelijk heeft (gekregen).

   Like

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.