GRIJZE HAREN VALLEN (VANZELF?) UIT

Een paar dagen geleden kreeg ik een keurig berichtje van LinkedIn dat mijn “poll” was afgesloten. Er hadden niet minder dan 5 mensen gestemd. Kijk, dan heb je het over een resultaat neerzetten, als No Nonsense Consultancy iets betekenen voor de “community” en als Ton Westphal een bijdrage leveren binnen je eigen vakgebied.

De vraagstelling was: “Stel, je bent 45+ en op zoek naar een (andere) baan. Wat ga je doen?”

Met als antwoordmogelijkheden:

  • Breed solliciteren (2x)
  • Heel gericht beslissers benaderen (1x)
  • Zinloze missie, wacht op betere tijden (1x)
  • Bij- en herscholen (1x)
  • Emigreren (0x).

Die poll komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Het is het gesprek van de dag, en nou ben ik dus echt serieus. Kranten (bestaan die nog?), nou vooruit, vele webpagina’s, nieuwsbrieven en televisie besteden er bijna dagelijks aandacht aan. En terecht. Het volledig links laten liggen van een enorm potentieel. Vandaag weer een uitstekende kandidaat moeten afschrijven. Zonde(r) dat ik hem in het bestand opneem. Want bedrijven verklaren me voor gek als ik met zo’n kandidaat aankom. Ik heb het dus opgegeven. Zonde. Terwijl die vent hartstikke goed is. Hij belde er ook even overheen: waarom? Maar hij is “zelfs” de vijftig al gepasseerd, met alleen een MBO-diploma, en daarmee dus absoluut kansloos op de arbeidsmarkt. Het is hier vaker aan de orde gesteld: de jongens en meisjes die de bedrijfspoort moeten bewaken, snappen er helemaal niets van. Dáár is het generatieconflict pas echt schrijnend.

Dus als je wat grijze haren hebt gekregen, dan kom je sowieso al niet meer aan de bak en als die haren vervolgens zijn uitgevallen, misschien wel door al die zorgen, dan word je vervolgens in het ziekenhuis niet meer echt behandeld. Want ook dan ben je te oud. En dus te duur voor al die noodzakelijke medicijnen, of die urenlange ingreep.

Zo gaan wij in dit land om met ouderen die niet oud zijn. Ondertussen verhogen ze in Den Haag de pensioengerechtigde leeftijd. Dat betekent dus nóg langer die vernederende sollicitatieplicht.

Je moet het als senior dus beter regelen. Zorgen dat je niet afhankelijk bent van “jongens en meisjes”, nu niet en straks niet. In welk gebouw dan ook. Dat vergt eerder inventiviteit en voorstellingsvermogen dan veel geld.

Terug naar die poll. Een wezenlijke vraagstelling, al zeg ik het zelf, maar zo weinig respons. Ook dat is zonde. Dan moet ik altijd weer denken aan de beroemde Ton Planken, communicatiespecialist avant la lettre, die “social media” treffend heeft vergeleken met het verzamelen van voetbalplaatjes voor volwassenen. Terwijl er zoveel prachtige tools voor het oprapen liggen. Maar dan moet je wel meedoen. Niet alleen maar nemen, maar ook geven.

AMERIKA

Typerend vind ik het volgende. Ik zet ook weleens – als experiment – zo’n discussie op in Amerika. Op locale fora, binnen locale groepen. Hier in Europa noemen we dat trouwens ook Human Resource Management, maar voor de rest zijn de verschillen heel erg groot. Dáár krijg ik reacties, van kust tot kust, van jong tot “oud”, van professionals, van ondernemers en van managers. Ze vinden wat, en leggen uit waarom en waarvoor. Zo ontstaat er iets. Niet altijd even veel en zinvol, maar er gebeurt tenminste iets.

Dat is de opzet van sociale media, toch? Het is niet voor niets dat die zo ongeveer allemaal uit de States zijn komen overwaaien. En in Europa vertalen we die dan (letterlijk, één-op-één) in de locale spraak en dan gaan we kijken wat er gebeurt. Verzamelen dus. We nemen, en we vergeten te geven. Daar hebben we het te druk voor, we denken onvoldoende na of we staan er niet bij stil.

En dat is nu precies weer zo’n belangrijk verschil tussen ons Europeanen en hen Amerikanen. Inmiddels trekt de reële economie dáár aan, trachten wij aan deze kant van de oceaan aan te pikken, maar duurt het herstel op z’n minst enkele jaren langer. Als het al gaat gebeuren. Hoe kán dat nou?

De oplossingen heb ik hier al gegeven. Ik blijf natuurlijk niet aan de gang. Of toch wel? Omdat het belangrijk genoeg is? Om links en rechts het slaapzand uit de ogen te blijven wrijven? Omdat de ondertitel van deze site niet voor niets “Polemisch weekboek” is?

Misschien was deze blog “Moraliteit” daarom wel binnen twee weken (!) de op één na best best gelezen van het hele afgelopen jaar. Yep, heb ik dus tóch een bijdrage geleverd!

PS – Nog een laatste opmerking over m’n poll. De meeste mensen, nou ja, hebben dus “Breed solliciteren” gestemd. Zinloze missie, sorry. Zelf zou ik eerst voor Bij- en herscholen kiezen en als het kan gaan emigreren. Inderdaad, naar Amerika.

Oud en afgeschreven
Je moet het gewoon goed voor jezelf regelen. Want anderen doen het niet of snappen het niet.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.