DAMIAAN EN JACK

Twee werelden. En dat op een gewone, maar wel erg warme zondagavond in augustus. Dit ontstijgt “televisie”.

De afsluiting van weer een seizoen ‘Zomergasten’ bij de VPRO. Bijna dertig jaar prachtige televisie, met uitschieters naar boven en schrikbarende dieptepunten. Dat kan ook niet anders, over zoveel jaar. Niet ieder mens is interessant, cq goed genoeg om drie uur te vullen, geldt voor beide kanten van de tafel overigens. Wilfried de Jong krijgt van mij na drie jaar toch een 7-. Staat wat sympathieker dan een 6½. Maar ik vind het nu wel welletjes.

Mocht Zomergasten in 2016 nog door gaan, daarover heb ik eerder op deze blogsite al het nodige geschreven, dan is zijn voorlaatste gast een mooie opvolger: Annejet van der Zijl. Met Coen Verbraak heeft de VPRO zo twee droomkandidaten voor de vacature-De Jong. Met een fundamenteel andere gastenkeuze kan het dan wel weer wat worden, dat Zomergasten. Want een lulprogramma als Studio Voetbal – daarover straks meer – trekt zomaar het dubbele aantal kijkers op dezelfde avond. Meer dan een miljoen mensen!

Annejet van der Zijl. Wat een geweldige vragensteller is dat! Fascinerend ook hoe zij haar interviewer, Wilfried de Jong, zélf begon te interviewen. Ja, dan ontstaat er iets. Ik begrijp nu weer helemaal waarom Van der Zijl zulke topbiogafieën heeft kunnen schrijven. Vertrouwen geven, niks suggereren, open zijn en alles open laten. Af en toe alleen maar een duwtje in de goede richting geven, de geïnterviewde als het ware een beetje oliën. Dan gaat het allemaal wat vloeiender, en dat is fijn, goed en plezierig voor iedereen. Van der Zijl lijkt één van de heel weinigen die dat begrijpt.

Nog even deze laatste Zomergasten, Damiaan Denys. Een psychiater en filosoof die erg tevreden lijkt met zichzelf. Maar dat mag. Hoeft niet storend te zijn, en dat was het gisteravond ook niet. Laat maar doorkomen, het hoort er allemaal bij. Maar dit was geen man voor De Jong. Denys had wel enkele rake typeringen in huis. Zoals deze: “Die notie van de sterfelijkheid geeft, aan mij in ieder geval, een hele andere kijk op het leven. Plotseling zag ik veel dingen die ik vroeger niet zag. Ik heb eigenlijk voor mijn 45ste niks van het leven begrepen.” Ook constateert Denys dat mensen meer aandacht besteden aan bijvoorbeeld de kleur van hun auto, dan aan de keuze voor hun partner, studie en aantal kinderen. Uit eigen ervaring kan ik daar aan toevoegen dat de keus voor hun baan, dan wel werkgever meestentijds ook een onnavolgbare is. We denken na over de verkeerde onderwerpen. Maar alles wat wordt weggelaten, is belangrijker dan wat we zien en horen.

Denys laat zich daarbij inspireren door de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan. Jammer dat De Jong zo weinig huiswerk had gedaan – nogmaals, hij is geen counterpartner voor dit soort gasten; laat dat liever aan een Annejet van der Zijl of Coen Verbraak over – want dan had hij kunnen doorvragen. Die Lacan blijkt een zeer dubieuze reputatie te hebben. Zo bestempelen vakgenoten hem als de psycholoog uit de hel.

Veel te ingewikkeld allemaal. Daarom kijken we met z’n allen maar naar Studio Voetbal, het andere uiterste. De laatste van Jack van Gelder. Met aan tafel, naast Co Adriaanse, de ultieme talkshowelite: Jan Mulder, Youri Mulder en Kees Jansma. Hoeveel inteelt wil je hebben?

Waar ik binnen de werving en selectie van No Nonsense Consultancy de leeftijdsgrens van 60 jaar heb zien doorschuiven naar 50, en vervolgens naar 42, daar lijkt verjonging en vernieuwing voor dit soort programma’s een onbegaanbare weg. Misschien kan Damiaan Denys ons dat een keer uitleggen?

Damiaan Denys
Hoe meer je leert, hoe minder je weet…

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.