U BENT NIET GEK, SLECHT OF RACISTISCH

U weet het zelf het beste, als u net iets meer leest dan uw Facebookpagina en ook nog eens naar iets anders kijkt dan Goede tijden, slechte tijden. Dat heet gut feeling, intuïtie of buikgevoel. De verkiezingen in Amerika hebben opnieuw bewezen: het electoraat is niet gek, en de meerderheid heeft altijd gelijk. Leve de democratie!


Van racist tot iemand die het volk begrijpt. Een man die de hele wereld in de ellende stort, maar tegelijk de moed heeft om mensen weer aan het werk te zetten. Armageddon op de financiële markten, tegenover mega-investeringen die de inflatie aanjagen waardoor veel economische problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

U heeft het natuurlijk al door. Dit gaat over Donald Trump. De nieuw gekozen president van de Verenigde Staten van Amerika. De man die, gewild en ongewild, cq. welbewust en onbedoeld, alle mogelijke uitersten over zich afroept. Onvoorstelbaar, hoe alle analisten, napraters, experts, insiders en andere wannabees er alweer bijna allemaal naast hebben gezeten. Praatprogramma’s en talkshows, nieuwszenders met kenners die komen uitleggen hoe of het allemaal zit. Peilingen onder het volk die precies verklaren wat er zal gaan gebeuren.

Vergeet het allemaal, zo luidt mijn eenvoudige advies. Kijk er luister er vooral niet naar, want u wordt alleen maar op het verkeerde been gezet. Bewust? Nee, dat denk ik eigenlijk niet. Maar links/liberaal, dat zijn al die politiek correcte figuren, heeft er zeker de laatste tien jaar een handje van om het geclaimde eigen gelijk als heilig te verklaren. Goed voor ons allemaal. De arrogantie van de macht, niet alleen in Amerika maar ook in Europa. Doe nou maar mee, want wij weten wat er aan de hand is. Ik zeg: u weet het zelf het beste, als u net iets meer leest dan uw Facebookpagina en ook nog eens naar iets anders kijkt dan Goede tijden, slechte tijden. Dat heet gut feeling, intuïtie of buikgevoel. De verkiezingen in Amerika hebben opnieuw bewezen: het electoraat is niet gek, en de meerderheid heeft altijd gelijk. Leve de democratie!

Des te dommer – hoezo, de wereld op z’n kop door Trump? -, dat diezelfde links/liberalen, die oh zo moderne progressievelingen die alles immers het beste weten, nu moord en brand schreeuwen, oproepen tot verzet, zelfs gaan plunderen in een stad als Portland Oregon, willen emigreren naar Canada en überhaupt hun nederlaag niet kunnen toegeven. Het zijn de lieden die de democratie gebruiken hoe het hen uitkomt. Ze misbruiken die democratie dus te pas en te onpas. Klappen, feesten en juichen als iedereen vóór is, maar als je het niet wint dan zijn de anderen gek, dom, achterlijk en zelfs ineens racistisch, neo-nazi of actief lid van de Ku Klux Klan. Toe maar. Inderdaad: heel modern, empathisch, vrijzinnig en genuanceerd. Verdomd als het niet waar is.

Heeft u een paar dagen geleden Sidney Blumenthal gehoord? De man kwam wel even in Nieuwsuur uitleggen, hij was toch in Nederland om zijn boek te promoten (…), hoe of het zat. Zelf sinds jaar en dag vriend en adviseur van de Clintons, wist hij met droge ogen te vertellen dat er nu natuurlijk allerlei vriendjes, die per definitie op zijn minst discutabel zijn (zie het rijtje hierboven), in de periferie van Trump zullen opduiken, die allemaal hun invloed willen laten gelden. Alsof dat ooit bij de Clintons ook maar voor vijf dollarcent anders is geweest. Juist die Blumenthal is een levend voorbeeld. Ongelooflijk, wát een engerd. En ineens duiken er zo allerlei Blumenthaltjes op, die, links/liberaal als dat ze zijn (zie ons, ethisch gedreven mensen die weten hoe of het zit), allemaal ongeveer hetzelfde vertellen, duiden en voorspellen. Met als grootste gemene deler, daar is-ie weer, BANGMAKEN. Maar u trapt daar natuurlijk niet (meer) in, u vaart op eigen kompas want u bént niet gek, of slecht, of racistisch. Hou vol!

Ik wilde een verzoeknummertje aanvragen voor Trump, vanwege zijn overwinning. Daarbij dacht ik aan Abba, The Winner Takes It All. Maar beter lijkt mij Johnny Cash, Song Of The Patriot:

Zet daar dat armzalige Europa tegenover. Jean-Claude Juncker, die ik in het vervolg beter Claude Juncker kan gaan noemen, had het onmiddellijk na Trumps overwinning over een gezamenlijke top. Nou, daar moet hij dan vooral wegblijven, anders is het geen top meer. Deze dwerg, al 34 jaar opgesloten in de ivoren toren van de macht, durft in alle ernst te beweren dat hij Amerika, i.c. Trump moet gaan uitleggen wat Europa is, en dat hij daar zeker twee jaar voor nodig heeft.

Van alles wat er is en nog zal worden gezegd en geschreven over deze nieuwe president van de VS, maakt me dát voorlopig de meeste zorgen. De mensen die Europa zouden moeten leiden, hebben zelf werkelijk geen flauw benul wat er in de wereld aan de hand is. Wat en hoe de burgers denken, en hoe ver ze daarmee inmiddels zijn gevorderd, en soms om redenen zelfs daarin zijn doorgeslagen. Hoeveel referenda, Brexits en nieuw gekozen presidenten zijn daar – in Godsnaam – nog voor nodig?

Claude Juncker legt uit…

Een reactie op “U BENT NIET GEK, SLECHT OF RACISTISCH

  1. Beste Ton, met alle respect voor daar waar de gevoelens van onze maatschappij vandaan komen kan ik de opkomst van Trump niet anders aanmerken als exemplarisch voor de eindfase van onze westerse beschaving, armoede troef met gedachten je te kunnen isoleren middels protectionisme, het bouwen van muren en het sluiten van grenzen voor anders denkenden of mensen die overduidelijk hulp nodig hebben. Ik geloof absoluut meer in connectie maken met elkaar en herverdelen van bezittingen! Tijd voor een beschouwend kop koffie lijkt me…

    Like

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.