DE GROTE GELIJKSCHAKELING

Anoniem solliciteren. Juist. Past helemaal in de sfeer van Zwarte Piet. Oh, nee oh nee, mag echt niet meer, hoor. Die arme sollicitanten, die zomaar worden afgeschreven. Guttegut. Dus dan laat je lekker je naam achterwege, en een geboorteplaats als Timboektoe, of Marrakesh. Want dan weten ‘ze’ waar je vandaan komt, en word je meteen afgeschreven. Foei!


Terwijl ze op dit moment in Amerika met alle macht stemmen aan het tellen zijn, in een land dat zoals we inmiddels allemaal wel weten tot op ieder bot is verdeeld – wat trouwens met welke president dan ook voorlopig niet zal veranderen – , lijkt Nederland alles en iedereen te willen gelijkschakelen. Lekker, met nota bene de VVD als leidende regeringspartij…

Was dat niet die politieke club die zich van oudsher altijd zo sterk maakte om “het individu”? En, ook zo’n mooie, helemaal geclaimd door die zogenaamde liberalen: “eigen verantwoordelijkheid”. Maar ondertussen mogen we geen onderscheid meer maken, van staatswege, tussen allochtonen en autochtonen. Zwarte Piet is trouwens ook al taboe, maar dat nog even terzijde. We zijn daar trouwens al aan gewend. Dat Mag Niet Meer. Guttegut, al die arme slaafgemaakten in dit land… Ga toch niet zo op die toch al zo gekwetste hartjes staan, maar maak je sterk voor zwart. (Als het maar niet Zwarte Piet is.) Steun, begeleiding, empathie, begrip en sympathie. Want ze hebben het al zo zwaar.

Nou hoeft zwart niet hetzelfde te zijn als allochtoon. Daar zitten ook Marokkanen, Chinezen, Turken, Afghanen, Malinezen en Ethiopiërs tussen. De huiskamervraag luidt nu natuurlijk: wie hoort er in dit rijtje niet thuis? Heel goed, de Chinezen. Ze zijn hartstikke allochtoon, maar ze werken, ze integreren, ze spreken Nederlands en ze klagen niet. Oh ja, ze slaan je ook niet in elkaar, ze haten geen homo’s, je mag van hun gewoon hindoe zijn, of Joods, of katholiek, of helemaal niks, of protestant en zelfs moslim. Het maakt die Chinezen helemaal niet uit. Ze hebben het er te druk voor om zich daar zorgen, laat staan boos om te maken.

Allochtoon of autochtoon. Wat maakt mij dat uit? Ieder mens is evenveel waard. Universele waarden, toch? Nou, dan houd je daar aan. Geldt voor iedereen, dus dan maakt het helemaal geen verschil hoe je heet of wordt genoemd. Allochtoon of autochtoon, who cares? Maar gedraag je volgens de wetten van het land waar je bent. Ingewikkelder is het niet. Houd je hand niet op, val je buren niet lastig en spreek de taal. Die zo eenvoudige drie-eenheid is op deze pagina’s al vaker aangehaald. Geniaal in zijn eenvoud, dus daar komt-ie nog een keer: houd je hand niet op, val je buren niet lastig en spreek de taal.

Dus wees als die Chinezen, ook al ben je Turk, Zwarte Piet, Marokkaan of Ethiopiër. Maar nu trek ik natuurlijk weer de allochtonenkaart. En foei, dat mag niet!

NEGER

Gelijkschakeling is de dood in de pot. In Amerika slaan ze in het tegenovergestelde veel te ver door. OK, zo moet het dus niet. Maar hoe u of ik iemand wil (be-)noemen, dat maak ik toch graag zelf uit. “Neger” krijg ik immers ook al jaren niet meer over mijn lippen. Dat heet eigen verantwoordelijkheid. Niveau, opvoeding, ethiek of common sense. Zeg het maar. Laat het aan de mensen, voer daar als je wilt of als het moet maatschappelijk debat over en beoordeel een ieder op zijn of haar uitspraken. En zolang de wet niet wordt overtreden, moeten overheidsinstanties terug in hun hok.

Anoniem solliciteren. Juist. Past helemaal in de sfeer van Zwarte Piet. Oh, nee oh nee, mag echt niet meer, hoor. Die arme sollicitanten, die zomaar worden afgeschreven. Guttegut (2). Dus dan laat je lekker je naam achterwege, en een geboorteplaats als Timboektoe, of Marrakesh. Want dan weten ‘ze’ waar je vandaan komt, en word je meteen afgeschreven. Foei! Goh, als iemand een goede Nederlandstalige brief kan schrijven, een correcte cv oplepelt en al jaren stabiel heeft gepresteerd, dan mag hij of zij van mij overal vandaan komen. Zwart, geel, rood, wit, bruin of iets er tussenin. Sproeten, lang haar, een baard, kaalgeschoren, klein, dik, 2 meter lang. Het maakt me allemaal niets uit, werkelijk niet. En u ook niet, dat weet ik zeker. Als je maar…. enzovoort, enzovoort. Met die drie-eenheid als basis.

Nee, anoniem solliciteren. Dat moet het toch echt worden. Oh ja, een testje afnemen mag wel. Hoppa, maar hoe gaan we die uitslag dan interpreteren? Mag dat dan wel? Interpretatie? Dat is toch mensenwerk, iets individueels? De één ziet het zo, en de ander kijkt er weer heel anders naar. Naar die testuitslag. Dus zo draaien we maar in de rondte. De moraal? Eigen verantwoordelijkheid, stupid. En alle wetten om dat af te straffen, of juist heel succesvol te zijn moet je vooral hun gang laten gaan. Nee, niks strafrechtelijks, stupid (2), maar maatschappelijk/economische wetten. Dat heet liberalisme. En dat betekent vrijheid. Die moet je niet willen afdwingen, maar probeer het wel op ieder terrein te faciliteren.

De Hollandse polder. Wonen daar nou allochtonen of autochtonen? Dat ligt er maar aan, hoe je je gedraagt.

Overheid, politici, Tweede Kamer of Regering: blijf er buiten! Schrijf geen normen en waarden voor. Geef daarentegen zelf het goede voorbeeld (…). Bemoei je niet met Zwarte Piet, maar wel met allochtonen. Dat ze inburgeren, zich aan de grondwet houden, dat ze kunnen (gaan) werken, dat ze normaal, noem het voor mijn part ‘regulier’ communiceren (we leven hier met z’n allen toch in Europa, in het vrije westen?), dat ze zich ontwikkelen, dat ze Nederland en de Nederlanders, dus Nederlands, begrijpen. Bescherm onze (zijn dat dus die autochtonen?) cultuur, normen en waarden. Maar gelijkschakeling past niet in de polder. Dat is meer iets voor Noord-Korea. Nee, we zullen nooit meer het woord allochtoon gebruiken! En nee, autochtoon mag ook niet meer! Anoniem solliciteren moet! We zijn allemaal gelijk!

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.