EEN POEL VAN ONTUCHT

Nietsvermoedend blader ik door de NRC van afgelopen zaterdag. Eigenlijk was ik op zoek naar de column van Hugo Camps, waar Milia mij op had gewezen, maar ik struikel over de pagina die ze daar Beursweek hebben genoemd. Daar worden naar eigen zeggen ‘de belangrijkste ontwikkelingen op de financiële markten belicht’.

Wat is er zoal aan de hand? Wel, de baas van Samsonite heeft gelogen over zijn opleiding en kan aldus zijn koffers pakken. Of die van Samsonite zijn is nog maar zeer de vraag. De man is door een kritische belegger ontmaskerd. Die belegger heeft daarnaast een prachtige quote in huis: “Je kunt niet zeggen dat je een doctor bent als je het niet bent. Dat doe je niet in een restaurant, niet op een datingsite en al helemaal niet als je een beursgenoteerd bedrijf leidt”. Die zit. Klare taal. Heerlijk.

Maar dat was nog niet alles. Bouwbedrijf VolkerWessels wordt achtervolgd door de FIOD, die vermoedt dat er steekpenningen zijn betaald om aan een opdracht te komen voor een brug op Sint-Maarten. Dat ding kost 32 miljoen, en is bovendien helemaal niet nodig. Oh ja, VolkerWessels was ook nog de duurste. Goed bezig.

We gaan nog even door. Blokker heeft nieuw management. Jaap Blokker was zo goed dat hij nooit echt is opgevolgd. Tja, dat is het verschil tussen een dijk van een ondernemer en al die halfzachte managers met net iets te strak zittende pakken, open boorden en bruine puntschoenen. Ik weet het, dat is bij mij een cliché. Maar kijk gerust rond in dat soort omgevingen, en zoek de verschillen. Blokker. Die tent maakt inmiddels 344 miljoen verlies, en breekt dan maar op die manier alle records. Reorganisaties werken niet, het assortiment slaat nergens op en de consument blijft weg. Op naar de volgende reorganisatie, zou ik zeggen. Want enige creativiteit om de zaak een andere kant op te duwen ontbreekt.

Dan nog iets dat mijn – welbewust – steeds voorzichtiger wordende activiteiten binnen No Nonsense Consultancy raakt. Het is nu al een crime om aan personeel te komen, zo lees ik, maar volgens het UWV wordt dat alleen nog maar ‘erger’. Volgend jaar komt er een recordaantal banen bij: 318.000, en ze lijken ze daar daadwerkelijk te hebben geteld. De werkeloosheid daalt naar 320.000, dus hebben we volledige werkgelegenheid. Met alle gevolgen van dien, maar die laatste opmerking is van mijzelf. Echter, ik kan iedereen gerust stellen: zo’n vaart zal het zeker niet lopen. Het nieuwe jaar laat straks zoveel verandering en mogelijk zelfs schokken zien, dat die werkgelegenheid vanzelf weer instort. Wat een opluchting!

TEN GRAVE GEDRAGEN

Dat was de economie en zo, in de papieren krant. Ik zou bijna zeggen: anno 21ste eeuw niets nieuws onder de zon. Iedereen doet maar wat, ethiek, visie en goed beleid zijn schaars, en bepaaldelijk uitgestorven. Met Jaap Blokker in 2011 ten grave gedragen. Inderdaad: niet meer van deze tijd. Toch laat diezelfde NRC mij gisteren opschrikken. Iedereen weet inmiddels al wel dat het Openbaar Ministerie in dit land niet alleen een poel van ontucht is, maar ook en voornamelijk een verzameling van gemankeerde juristen die zich pardoes allerlei managementtaken toe-eigenen en verder onder elkaar verdelen. Ze doen daar (dus) zoveel fout, er gaat daar (dus) zoveel verkeerd en het communicatiebeleid, intern en extern, is (dus) dermate inferieur dat er inmiddels zelfs officieel wordt voorgeschreven hoe ze daar de criminelen, van welke pluimage dan ook, op voorhand in de rechtszaal de mond kunnen snoeren. Want een goed Hollands spreekwoord luidt immers: wat je zegt ben je zelf. En voor die in naam magistratelijke lieden gaat dat steeds meer en steeds vaker op.

Het OM in de praktijk: helemaal afgeschminkt.

Maar het kan nog erger. Ze zouden crime fighters moeten zijn, en zwendelaars en fraudeurs moeten opjagen. Hun taak is het opleggen van gerechtvaardigde straffen en boetes voor niet alleen moord en doodslag, maar ook voor machtsmisbruik, alle mogelijke andere wetsovertredingen en bewezen nepotisme – een vorm van corruptie – dat tot groot onrecht en beschadiging van mens en maatschappij leidt. Maar de werkelijkheid is dat ze daar zelf inmiddels de grootste ervaringsdeskundigen zijn. Op zo ongeveer alle genoemde terreinen.

Er zou een speelfilm van kunnen worden gemaakt (wie?). Maar ik ben bang dat het scenario op voorhand zal worden weggehoond als zijnde volstrekt onrealistisch. Maar het gebeurt.

Een korte toelichting bij het clipje hieronder: Onder officieren, maar dan wel van Justitie. Marianne Bloos, met Marc van Nimwegen in de rol van de prins. Zo begint er hoe dan ook toch al iets van een film…

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.