FERDINAND, RONALD EN IK

De belangrijkste minister op het gebied van (corona-)wetgeving, die daarnaast de hoogste baas is van de politie, justitie en handhaving, gaat vierkant over de schreef zodra het om een eigen samenzijn gaat. De details hoef ik hier niet uit te werken, maar iedereen weet dat dit gaat over Ferdinand Grapperhaus. Tot zover niets aan de hand. Een vergissing is menselijk; wie rijdt er nooit een scheve schaats?

Maar de consequentie is natuurlijk wel dat je in dit geval, in zo’n positie en na zo’n vreselijk maatschappelijk beladen, politieke en juridisch/technische fout, gewoon aftreedt. Dat is de letterlijke invulling van politieke correctheid. Je neemt je verantwoordelijkheid. Een mea culpa, had nooit mogen gebeuren. Ik ben volledig terecht en begrijpelijkerwijs niet meer serieus te nemen, wil de bestrijding van dat levensbedreigende virus en de hele mindset daarover in de samenleving, niet in de weg lopen. Bedrijven en personen gaan in grote aantallen failliet omdat ze zich allemaal aan de regels moeten houden. En dan zou ik gespaard blijven? Kan natuurlijk niet. Ik wens u allen en vooral mijn opvolger het beste, terwijl ik mijn fouten nader ga overdenken. Ik groet u!

Het had de man meer dan gesierd. De politiek zou iets aan geloofwaardigheid hebben teruggewonnen. Maar wat er gebeurt is, dat Mark Rutte hem uit de wind zet. Omdat we in Nederland vergevingsgezind zouden zijn, de mantel der liefde, en die Grapperhaus doet het verder helemaal niet zo slecht. Met andere woorden: als hij minder zou hebben gefunctioneerd, geen vrindje van Rutte was geweest, dan was hij wel degelijk geslachtofferd. Zo ziet corruptie er in de praktijk óók uit.

In plaats van iets van vertrouwen terug te winnen, verspeelt de politiek haar laatste restje deugdzaamheid.

Inmiddels zitten mensen die een paar maanden geleden bij toeval betrapt zijn op hun fiets in het bos, met verder niemand in hun nabijheid, met een strafblad. Maar daar wordt aan gewerkt, aldus diezelfde Grapperhaus, die voelt dat hij niet iets, maar alles moet goedmaken. Dat kan en mag natuurlijk niet. Druist in tegen alles waar een fatsoenlijke rechtsstaat voor behoort te staan, ongeacht je mening achteraf over de strafmaat. Maar die regels zijn willens en wetens bedacht, goedgekeurd en ingevoerd. Door ene Grapperhaus. Ik ben het zelden eens met Geert Wilders, maar hij slaat de spijker op zijn kop als hij Nederland een bananenland noemt. Dat supergave landje, aldus de pathologische leugenaar Rutte. Heerlijk toch, ik ben één en al oranje.

KOEMAN GAAT HET NIET MAKEN

Oranje? Gaat dat niet ook over voetbal? Inderdaad. Maar omdat de toeschouwersaantallen tegenwoordig niet boven 0 uitkomen, vind ik er niks meer an. Voetbal is emotie. Passie en beleving. Je verplaatsen in die gang van de vele tienduizenden naar de prachtigste stadions van Europa. Feesten en huilen, letterlijk. Het internationale voetbal, de Champions League. Ik bleef er voor thuis. Maar ik heb onlangs pas achteraf vernomen dat Bayern München de cup heeft gewonnen. Het zal wel, ik wist zelfs niet eens – geloof me – dat die wedstrijd werd gespeeld, en tussen wie. Dat komt bij mij niet meer goed zolang de toeschouwers, overigens terecht, gedwongen weg moeten blijven. Oftewel, in voetbaltaal, het interesseert me geen reet meer.

Dat geldt ook voor allerlei transferberichten. Trainers en spelers. Who cares? Het is altijd al een proletensport geweest, maar ik nam het voor lief. Omdat ik houd van het spelletje, met de juichende én de treurende massa’s. De interactie, veld en tribune. De processen. Het was de enig overgebleven sport waarvan ik de analyses op tv nog kon verdragen. Uit liefde, en om mijn eigen mening te toetsen. Bijvoorbeeld over het vertrek van Ronald Koeman naar Barcelona. Hij werd opgehaald met het duurst beschikbare chartervliegtuigje dat in Europa beschikbaar was om zijn handtekening te zetten, zo las ik in de krant van wakker Nederland. Onder normale omstandigheden zou ik dat voor lief hebben genomen, maar nu bijt het. De maatschappij staat bepaaldelijk stil, het leven staat ongekend op z’n kop, tientallen miljoenen mensen verliezen hun perspectief. Maar de voetbaltransfers en alles daar omheen gaan bij de grote clubs gewoon door. Kai Havertz van Leverkusen naar Chelsea voor 80 mio; Arthur van Barcelona naar Juventus, midden in één van de zwaarst getroffen Europese regio’s, voor 72 mio; Victor Osimhen van Lille naar Napoli voor 70 mio en dichter bij huis Donny van de Beek voor 39 mio naar ManUnited. Enzovoort, enzoverder. Met 0 toeschouwers op de tribune. Een typerend voorbeeld van hoe de wereld de weg kwijt is.

Maar mijn mening, nu het nog kan. Koeman gaat het niet maken bij Barcelona. Heeft als trainer/coach bij geen enkele club echt geëxcelleerd, terwijl hij toch een goede vakman is. Zie Oranje. Maar onvoldoende beest voor de echte top. En wie moet hem in Zeist dan opvolgen? Ik denk aan Giovanni van Bronckhorst, die ligt lekker warm in bed bij Eric Gudde en met een imago als ideale schoonzoon heeft hij opmerkelijk veel krediet en sympathie. Maar ja, hij is op technisch/tactisch gebied natuurlijk een nul. Dat tekort zou Henk ten Cate prima kunnen invullen, heeft-ie eerder bij Barcelona en met Frank Rijkaard laten zien. De één voor het praatje, de ander voor het echte werk. Kom maar op.

Voetbal. Eén brok fascinatie, voor mij al langer dan een halve eeuw. Maar nu stop ik er (even?) mee. Ik kijk niet meer, ik zal er niet meer over schrijven en haak dus af. Dat zal nog wel één of twee (corona-)seizoenen duren. Eens kijken wat er dan nog van over is, op ieder terrein. Ben benieuwd.

Niks aan de hand. Foutje bedankt. (Photo by Taylor on Unsplash)

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.