HOMOFIEL, ZWART EN TRANSGENDER

… de allerbeste mensen in hun vak, discipline, talent, expertise, ervaring en creativiteit. Meer dan ooit tevoren. De focus op “gelijke rechten” en daarmee het structureel wegkijken van de zaken die het echte lot van deze planeet en al het leven bepalen, zorgt ervoor dat we straks allemaal met lege handen staan.


Aan haar naam ligt het niet. De Ierse Mairead McGuinness volgt binnen de belangrijke Europese Commissie Phil Hogan op. Niet in zijn eigen, zware portefeuille van handelsbetrekkingen, want die gaat naar de Let Valdis Dombrovskis. Maar daar gaat het allemaal niet om. Wie, wat en waar. Het is gefriemel in de marge. Want het belangrijkste is de genderneutraliteit. Mooi woord voor galgje, maar overigens fnuikend voor Europa en de Europeanen.

Phil Hogan deed in Brussel wél onder grote druk wat Ferdinand Grapperhaus in Den Haag stelselmatig nalaat: de ultieme consequentie aanvaarden van wangedrag. Hogan lapte de eigen, nationale quarantaineregels aan zijn laars, en ging gewoon gezellig de golfbaan op. Maar goed, eerder was hij ook al betrapt op rijden onder invloed. Rolmodellen, ik heb het er hier eerder en herhaaldelijk over gehad.

Ondertussen laat de Amerikaanse Academy of Motion Picture Arts and Sciences, het instituut dat ieder jaar uitmaakt wie in aanmerking komen om de jaarlijkse Oscars in ontvangst te nemen, weten dat de prijs voor Beste Film aan strenge, politiek-correcte voorwaarden zal worden gebonden. Het komt er op neer dat je tenminste een joodse, voorheen homofiele zwarte die thans als transgender in transitie is, als stagiair bij de filmproductie moet hebben betrokken. Ik overdrijf niet, of slechts een beetje. Hoeveel zwarte medemensen in de rolbezetting, welke LGBT doet het licht en waar komt het scenario vandaan? Oh ja, is de muziek niet te wit? Of de ‘special effects‘? Vette pech, dan geen Oscar voor Beste Film.

McGuinness is een bureaucraat van de eerste orde. Ze heeft zoveel verstand van haar portefeuille, financiën, dat haar voorganger Dombrovskis voor alle zekerheid haar positie zal innemen in bepaalde gremia. Maar ja, Von der Leyden is hoogst tevreden. Evenveel mannen als vrouwen. Want daar ging het toch om? Dat was toch het uitgangspunt? Ierland heeft geleverd, maar had met Simon Coveney een veel beter gekwalificeerde kandidaat in huis. Onbelangrijk.

Inhoud boven (politieke) vorm. (Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash)

Gisteren zijn o.a. in het Russische Novosibirsk regionale verkiezingen gehouden. Daar is de vergiftiging met novitsjok van Aleksej Navalny aan vooraf gegaan. Want Navalny is een slimme vent, en daar heeft Vladimir Poetin een grote hekel aan. En helemaal als ze oppositie voeren, ook al is dat in het verre Siberië. Dus weg ermee. Het was hem nog bijna gelukt ook, maar dankzij de top van medisch Berlijn is Navalny godzijdank nog in leven. Hij kan het waarschijnlijk navertellen, dus bewaak hem met je eigen leven. Poetin heeft vandaag de onderzoeksresultaten opgevraagd, maar zal blijven volhouden dat hij er niets, maar dan ook helemaal niets mee te maken heeft. Net als met vlucht MH17. De Krim? Daar heeft moedertje Rusland gewoon recht op, dus niet over zeuren. Hetzelfde geldt voor het oosten van Oekraïne. Niet (meer) over lullen. Terwijl destijds jongens als Hans van Baalen en Guy Verhofstadt op de barricaden van Kiev stonden te schreeuwen – letterlijk – dat “Europa” hen nooit, maar dan ook nooit ofte nimmer in de steek zou laten.

De Chinese dictator Xi Jinping heeft minimaal een miljoen Oeigoeren in kampen vastgezet. Ik heb daar op 2 november 2012 al voor gewaarschuwd, toen ik zelf nog naar Xinjiang heb kunnen reizen. Geluksvogel. En zes jaar later heb ik hier DE BENDE VAN ZEVEN geplaatst. Over etnische zuivering, opdat u niet wéér kunt zeggen “dat we het niet hebben geweten”.

Milieu, is dat misschien ook iets? De plasticvervuiling in de zeven zeeën, woestijnvorming, het uitsterven van honderden dieren- en plantensoorten. Morgen wordt het weer dertig graden, lekker droog en dus terrassenweer. Hoera, geniet! We zullen er inderdaad eentje op nemen. Want de genderneutraliteit is op Europees, politiek niveau gewaarborgd. Daar mag op gedronken worden!

Dan zien we straks wel weer hoe we de wereld na COVID-19 opnieuw vormgeven.

Het maakt mij niet uit of iemand vrouw of man, homo, superlesbisch, transgender, roomwit, pikzwart of cacaobruin is. Jong of oud. Een Native American, Sámi of Aboriginal. Hindoe, jood of moslim. Of iemand die helemaal geen religie aanhangt. Maar de wereld, alles en iedereen, heeft behoefte aan de allerbeste mensen in hun vak, discipline, talent, expertise, ervaring en creativiteit. Meer dan ooit tevoren. De focus op “gelijke rechten” en daarmee het wegkijken van de zaken die het echte lot van deze planeet en al het leven bepalen, zorgt ervoor dat we straks allemaal met lege handen staan.

Ik zie het als een teken van deze tijd. Het tijdsgewricht. Geen relatieve, maar absolute ignorantie. Gaat u maar lekker slapen, zeggen Von der Leyden en Timmermans. Want de genderbalans deugt.

(Correctie: bij eerste publicatie stond dat Frans Timmermans samen met Guy Verhofstadt in Kiev op de barricaden stond. Dat moet zijn Hans van Baalen, en is hierboven aangepast.)

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.