OVER DICK EN ARNE

Wat Feyenoord rest is het bestaan van een cultclub. Wikipedia zegt daarover dat culthelden de paradijsvogels van hun vakgebied zijn: ze vertederen, verbazen, irriteren en amuseren. Ze zijn ongrijpbaar, onnavolgbaar en uniek.


Het begon natuurlijk allemaal een week geleden met de opzegging door Dick Advocaat van zijn aflopende contract met Feyenoord. De oude generaal had er geen zin meer in. En dat op dat moment: vlak voor de winterstop waarin aansluiting met de koploper van de Eredivisie op het spel staat en vooral tussen neus en lippen door van de twee belangrijkste internationale wedstrijden van het seizoen. Hoe dom, onervaren en naïef kun je zijn?

Ik ben vooral gevoelig voor het talent van de kandidaat. Maar aan de andere kant weet ik zeker ook veel waarde toe te kennen aan ervaring, afhankelijk van de situatie. In dat laatste geval zijn organisatie en functie bepalende factoren. Dat was ook de sterkste kant van Advocaat: hij heeft alle wereldzeeën bevaren. Weet dat het kan stormen en regenen, en hoe je een schip dan toch op koers kunt houden. Appeltje/eitje voor deze seniorcoach. Bovendien kent hij de Feyenoordcultuur. Ik stond na het voorziene echec met Japie Puntverlies dus pal achter zijn aanstelling, eigenlijk nog maar zo kort geleden. En het heeft zich uitbetaald. Geen verliespartij meer op nationale bodem, kom daar maar eens om in deze waanzinnige voetbalcompetitie.

Dus so far, so good. Waarom komt hij dan nu met zo’n mededeling, vertrek op het einde van het seizoen? Uiteindelijk heeft de man de rest van het seizoen op zijn kop gezet. Hij had het zeker kunnen, en ook moeten weten. Dat maakt het antwoord op mijn vraag alleen maar des te meer intrigerend. Hoe logisch was het geweest om – als je dan zo nodig van je hart geen moordkuil wilt maken – te communiceren dat de kerstdagen eraan komen. Van oudsher een mooie tijd om te reflecteren op leven en carrière, “dan gaan we alles eens rustig op een rijtje zetten”. Om er aan toe te voegen dat de paar resterende wedstrijden tot aan de winterstop, nationaal en internationaal, op dit moment het allerbelangrijkste zijn. “Ik wil met dit Feyenoord verder komen, zeker ook in Europa.”

Dan had hij alles goed gedaan, en had Feyenoord op de traditionele nieuwjaarsreceptie twee belangrijke nieuwsfeiten kunnen presenteren. Dick Advocaat vertrekt op eigen verzoek, en zijn opvolger heet Arne Slot.

Waarom, o waarom heeft Dick dat niet zo gedaan? Ik verdenk hem er niet van bewust alles ondersteboven te hebben gegooid. Voor a slip of the tongue is de man ook te doorbakken. Nogmaals, hij weet hoe de hazen lopen. Maar maakt een beginnersfout. Dat zegt weer iets over de waarde die we aan “ervaring” kunnen toekennen.

Als we naar Slot kijken, dan begrijp ik alle krokodillentranen van AZ niet. Als je zo volwassen en ‘groot’ wilt zijn, ga er dan een beetje professioneler mee om. Onder grote mensen is het niet minder dan normaal en staande praktijk, om voor zeer vitale posities bij de concullega’s te kijken wie daar misschien rondloopt om je eigen organisatie met knowhow vooruit te helpen. Dan bel je een headhunter en ga je eens vissen. Goede mensen die hun mogelijkheden willen onderzoeken, kijken zelf ook regelmatig over de heg. Zorg er dan voor dat jouw gras het groenste blijft, dat is de beste garantie dat die toppers blijven. Perspectief, verantwoordelijkheid, hulpmiddelen (vooral ook mensen), positie (uitstraling en imago) en kans op succes (inclusief beloning). Ik noem er maar een paar hoor, “meneer-AZ”. Maar hoe zijn die zaken bij jullie geregeld?

Er zijn nog zoveel managementlessen te trekken voor AZ. Maar ook voor Dick Advocaat. (Photo by Austin Distel on Unsplash)
Ondertussen is het interessant om te weten of Slot de enige was, of dat Feyenoord min of meer vergelijkbare gesprekken heeft gevoerd – of misschien wel nog steeds voert – met andere kandidaten, wat an sich helemaal niet zo gek zou zijn. Ik denk aan iemand als Henk Fraser, of de Scandinavische connectie met Jon Dahl Tomasson. Hoe ga je daar dan mee om? Slot is pardoes ontslagen. In hoeverre voel je je dan verplicht om je keuze ook op hem te laten vallen? Mijn advies is om aan je eigen koers en procedure vast te houden. Je kiest onder alle omstandigheden de beste, waarbij je je op dit niveau vooral niet moet laten afleiden door het umfeld. Jammer dan voor Slot en AZ, als het anders zou uitpakken.

TOBCLUB

Op het eind maakt het trouwens allemaal niet zo veel uit. Wie de nieuwe trainer van Feyenoord wordt. Get real. Of je nou Been, Koeman, Rutten, Van Bronckhorst, Japie of Dick voor de groep hebt staan. Veel verder kom je niet. Het verschil wordt niet gemaakt. De verdienste van Dick is dat hij het verlies heeft weten te stoppen, maar de winst is verder uitgebleven. Of hij moet komende donderdag Wolfsberger AC verslaan. Dan neem ik mijn pet nog dieper af voor zijn palmares dan nu al ruimschoots het geval is. Maar ik ben niet optimistisch.

Misschien zit hier ook wel het waarom in verscholen van die domme actie van de trainer. Feyenoord is professioneel gezien een tobclub, en zal ondanks alles (locatie, stadion, historie en eeuwigdurende liefde en loyaliteit van de achterban) nooit meer aanhaken bij wat zich daarboven afspeelt, in eigen land en daarbuiten. Ploegen als Ajax, PSV, Wolfsberger AC en Dinamo Zagreb zijn niet één, maar vele maten te groot. Wat Feyenoord rest is qua culturele en maatschappelijke relevantie het bestaan van een cultclub, positiever kan ik het niet formuleren. Wikipedia zegt daarover dat culthelden de paradijsvogels van hun vakgebied zijn: ze vertederen, verbazen, irriteren en amuseren. Ze zijn ongrijpbaar, onnavolgbaar en uniek. Dat is Feyenoord. Ondertussen speelt Ajax (bijna) ieder jaar mee in de Champions League.

Blijf als topper in die wetenschap dan zelf maar eens altijd helder en zakelijk.

Dick, dankjewel. En Arne: veel succes.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.