NAGELSTUDIO

De kenners hebben gesproken. Het woord van 2020 is anderhalvemetersamenleving. Eigenlijk vind ik het woord dat op de tweede plaats is geëindigd, veel beter passen bij deze tijd: fabeltjesfuik. Maar beide vallen in het niet bij wat ik als evident Het Woord van 2020 beschouw: nagelstudio.

“Nagelstudio” kwamen we sinds maart vaker tegen dan museum, bibliotheek, theater, galerie, buurthuis of schouwburg. Sekswerker, nog zo’n woord. Past prima bij die nagelstudio. En ik vind het geweldig, want het is zo’n mooi woord, zegt maar gerust “begrip” dat stáát voor de stupiditeit die 2020 heeft geregeerd. Letterlijk en figuurlijk.

Steeds meer en steeds vaker hoor en lees ik, dat er zoiets als natuurlijke krachten aan het werk zijn die uitmondden in COVID-19, en straks in COVID-20 en zo verder. Er liggen nog duizenden, zo niet honderdduizenden, miljoenen virussen en bacteriën op de loer om te worden ontsloten door megaboskap en mede daardoor dus ook klimaatverandering en zeespiegelstijging. Ook allemaal mooie woorden, trouwens. Planeet Aarde schijnt straks op 21 december van trillingsfrequentie te veranderen. Dat vergt aanpassing, en anders word je wel (op)geruimd. Je moet de natuur niet voor de voeten gaan lopen. Er schuilt een boodschap in.

Oud en ongezond, dat zorgt – zeker in combinatie – voor een te grote belasting van de samenleving. Gezonde mensen hebben het al moeilijk genoeg om te overleven, op welke manier dan ook. Het is overal te veel, te vaak, te groot en te lang. Dus De Grote Natuurlijke Opruiming is begonnen. En het is nog maar het begin.

Enkele regels uit een opiniestuk in de NRC van deze donderdag:

Waarom heeft het kabinet nog geen plannen voor risico-gestuurd beleid afgekondigd, zoals we eerder in de oproep van Herstel-NL hebben bepleit? Ouderen en kwetsbaren lopen een veel groter risico op ziekte en sterfte dan de rest van de bevolking. Door hen beter en intensiever te beschermen en de overige groepen juist meer vrijheden te gunnen, kan overbelasting van de zorg worden voorkomen met minder ingrijpende maatregelen.

Het is mogelijk om met gerichte maatregelen de risicogroepen en mensen die ongerust zijn veel beter te beschermen. Uit een Franse studie van vorige maand blijkt dat harde lockdowns geen effect hebben op de bescherming van ouderen en kwetsbaren.

En waarom jongeren en andere minder kwetsbare groepen dan niet meer vrijheid gunnen? Mochten zij worden besmet dan dragen zij bij aan de immuniteitsmuur waarachter de kwetsbaren kunnen schuilen. De sluitingen van het (basis)onderwijs leiden bovendien tot grote leerachterstanden, vooral in kwetsbare groepen, die zich op langere termijn uiten in inkomensverlies en lagere levensverwachting.

Wat zei ik? Onmetelijke coronaschade. Vanwege afhankelijkheid en domheid. De app is er nog niet om ons te vertellen wat we moeten doen, en laten. En dus tasten we in volstrekte duisternis. Zoals hier eerder opgeschreven: waar zijn de noodhospitalen? Maar er zijn toch geen mensen om de verzorging en verpleging in te vullen. Omdat de vergelijking met “oorlog” vaker is gemaakt, had je delen van de bevolking (werkelozen, andere uitkeringsgerechtigden en waarom niet ook migranten?) kunnen en moeten mobiliseren. Nood breekt wetten, toch? Spoedcursus “handen aan het bed”. We zijn negen maanden verder, en er is niets gebeurd. Er zijn alleen maar enorme fondsen opgericht en leeggezogen. Reactief. Het links en rechts blussen van brandjes. Dweilen met de kraan open. Niemand is op het idee gekomen om iets van beweging in die kraan te krijgen. Hij ging niet lekken, maar bleef spuiten.

Planet Earth 2.0. Niet de trillingsfrequentie van de aarde, het milieu of een pandemie leidt ons naar de ondergang. Het zijn daarentegen ultieme stupiditeit en naïviteit. Verwachting voor 2021? Nóg dommer. Maar met een opleving, iets van een revival want die volgt altijd, die in de Verenigde Staten zal beginnen. Zo sluit ik 2020 toch nog optimistisch af. Plus een stukje muziek voor Mark Rutte en Hugo de Jonge, oftewel het cynische duo ‘Kip-zonder-kop’.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.