ONBEGRIP LINKEDIN

Ken je die van die kandidaat, die bijna wekelijks aandacht voor zijn cv vroeg? Is-ie goed opgesteld, zal ik een pasfotootje gebruiken, hoe bouw ik ‘hem’ eigenlijk op? Eerst mijn huidige baan en eindigen met mijn eerste, of omgekeerd? En wat vind je van die vacaturesites, is het handig en verstandig om mijn cv daar te droppen? En hoe doe ik dat dan?

Mensen in “het vak” herkennen dat wel.

Hoe dan ook, hij vroeg of ik met hem wilde linken op LinkedIn. Kwam zijn netwerk ten goede, dus meer kansen op een nieuwe baan. Hij zat omhoog, of beter: er zat druk op de ketel. Geeft niet, ik wilde hem graag verder helpen. Ook daarmee. Inmiddels heeft hij een op het oog leuke baan, in een ver land. Daarom ben ik erg benieuwd hoe of het hem vergaat. En daarom ook heb ik hem al een paar keer gemaild met de werkelijk oprechte vraag daaromtrent: laat eens wat van je horen, hoe vergaat het jullie daar? Maar nu hoor ik nooit meer wat. Geen antwoord op mijn mailtjes. Wel zie ik dat hij nog altijd vrolijk aan het netwerken is. LinkedIn, dus.

De grap is dat je niet alleen maar moet vragen, maar ook wel eens wat moet geven. Je netwerk is er niet slechts voor in tijden van nood. Je bent met elkaar maatschappelijk actief. Als daar commerciële bedoelingen achter schuilen? Voor mij is daar niets mis mee. Maar mede juist daarom moet je wel het contact blijven onderhouden. Als de directe reden daarvoor niet meer bestaat, zijn er altijd nog wel een heleboel indirecte redenen te bedenken. Aandacht hebben en belangstelling tonen voor, bijvoorbeeld. Van elkaar blijven leren, of weten wat iemand drijft. Daar je boodschappen mee doen. Weten wat er speelt, en dan niet alleen in je eigen achtertuintje. Je realiseren dat de wereld “a global village” is, waar je elkaar altijd wel weer een keer tegen komt.

Dat is ook het mooie van LinkedIn. Gebruik het dan ook goed. Houd contact. Nee, koester je contacten… Relaties zijn belangrijker dan klanten, en zoals een gewaardeerde opdrachtgever dat enkele dagen geleden nog zo mooi formuleerde: “Een echte link is altijd nog altijd meer waard dan een virtuele!” Dat sommigen dat toch maar niet oppikken…

Cowboy, denk eens na

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.