“ZOMAAR” DOOD IN RUSSISCHE CEL

Zomaar een klein berichtje in de NRC van medio deze week. “Advocaat bij fraudezaak dood in Russische cel.”

Je zou er ook zomaar overheen lezen, terwijl Guus Hiddink in voorbereiding is op de (weten we nu) fameuze ontmoeting met de Slovenen. Dat is voetbal. Dat andere is wonen, leven en werken in het moderne Rusland. Het gaat om de 37-jarige Sergej Magnitsky, één van de verdachten van de Russische staat tegen Hermitage Capital Group, dat wordt beschuldigd van grootschalige belastingfraude. In de Financial Times beschuldigen enkele collega’s van deze Sergej, die de belangen van Hermitage verdedigde, de Russische politie van het ergste. Dus dat men een getuigenis heeft proberen af te dwingen tegen Hermitage. Dat is een investeringsfonds van William Browder, een Amerikaan, en lange tijd de grootste buitenlandse investeerder in Rusland. Dan komt natuurlijk ook Gazprom in beeld. Schalke speelt in Duitsland gewoon met die naam op hun buik. En AZ hoopt dat die organisatie hun nieuwe sponsor wordt. Weten ze veel… Ook dat is weer voetbal.

Browder heeft gevochten tegen de enorme corruptie bij dat soort van Russische bedrijven. Totdat hij in 2005 “plotseling” het land werd uitgezet. Sinds die tijd speelt er een rechtszaak inzake “belastingfraude”, een inmiddels gekende tactiek bij de oosterburen van het heilige boontje dat EU heet. Terwijl Sergej Magnitsky zogenaamd is overleden aan hartfalen, maar de facto is gestorven aan een niet behandelde alvleesklierontsteking, drinken westerse gezagsdragers en hoogwaardigheidsbekleders, tot en met onze eigen koningin en kroonprins, thee uit porseleinen kopjes met Poetin c.s.

Ter zake. Op nota bene diezelfde NRC-pagina staan ook kort het bericht dat de EU sancties tegen Wit-Rusland verlengt (durven ze wel?) en dat een prominent lid van een antifascismebeweging op de stoep van zijn appartement in Moskou is doodgeschoten. Ik stel voor dat u “Poetins Rusland” gaat lezen, van Anna Politkovskaja. Ook inmiddels doodgeschoten. Hoe kon dat nou toch gebeuren?

PS  Barack Obama is één van mijn helden. Nu, op bijna alweer 25% van zijn eerste termijn, vind ik dat hij ook hier eens moet “leveren”. Want ook dit onderwerp had hij – zij het diplomatiek en bedekt – aangekaart voor zijn verkiezing.

Een reactie op ““ZOMAAR” DOOD IN RUSSISCHE CEL

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.