EEN AUDI ALS PENISKOKER

Audi. Wat is er toch met dat automerk aan de hand? Het lijkt het hoogst haalbare voor zoveel mensen in de kracht van hun leven. Zakelijk, maar ook privé. Ze zullen en ze moeten een Audi hebben. Natuurlijk, ook ik weet dat de auto een heilige koe is. Tot uw dienst, maar waarom dan steeds een Audi? Komt dat omdat bijvoorbeeld ook Ronald Koeman een Audi rijdt? Of reed, na zijn ontslag bij AZ? Het is geen toeval dat de televisie bij zijn vertrek uit Alkmaar subtiel even inzoomt op de vier cirkels op de grille… Ook hij.

Ik stel voor dat iedere zichzelf respecterende marketingopleiding de cursisten verplicht laat afstuderen bij Audi in Ingolstadt. Of tenminste daar naar toe een excursie organiseert. Als alternatief mag wat mij betreft Nestlé fungeren, dat met de Nespresso een vergelijkbaar product op de markt heeft. Iets minder duur, maar toch. Veel meer marketing dan koffie. Want zeg nou zelf, je moet eerst vier keer onder de douche, acht keer je tanden poetsen, zes keer je mond spoelen met twee soorten bacterieremmers en vervolgens een wat oudbakken stokbroodje of twee opeten, zonder boter, laat staan kaas, om de verschillen tussen al die overgeprijsde capsules met zogenaamd verschillende soorten überhaupt maar te kunnen proeven, laat staan als zodanig te waarderen. Knap gedaan! En dat meen ik oprecht.

Net als bij Audi. Meer marketing dan auto. Ik ken zeer verschillende mensen, die ieder met hun nieuw opgehaalde premium car vaker bij de garage staan dan in de file. En het gekke is dat ze dat ook maar gewoon pikken, zo lijkt het. Althans naar de buitenwereld toe. En laatst ook weer bij enkele kandidaten in verschillende wervingsprocedures. Als de auto-van-de-zaak op tafel komt. Audi zus en Audi zo. De peniskoker van 2010. Er wordt niet meer over “een auto” gesproken maar over “een Audi”. Dat hebben ze dan toch maar goed voor elkaar bij het Duitse fusielabel, dat ooit is ontstaan uit “soepmerken” als NSU, DKW en Auto Union die ieder voor zich volgens wat ik er zo van heb gehoord toch niet zo’n beste reputatie hadden. Dat loopt anno 2009 dan mooi parallel met de onderzoeksresultaten op bijvoorbeeld een toonaangevende site als www.jdpower.com, waar Audi echt niet als winnaar uit de bus komt. In tal van andere wetenschappelijk verantwoorde staatjes en tabellen inzake de betrouwbaarheid van automerk en -type scoort Audi laag. Dat klopt dus met wat ik zie en hoor.

Het is dus ook geen toeval dat als ik van de ferry afrijd (Ierland, weet u wel…), er altijd wel een paar auto’s staan die het niet meer doen. De bemanning is daarop voorbereid, en heeft dus enkele gereedschappen en bijvoorbeeld een snellader daarvoor aan boord. Audi, BMW en Volvo. De eeuwige brokkenpiloten. Premium cars. En consequente laagvliegers op al die rationele lijstjes. Maar kom op, auto’s zijn  toch emotie? Hartstikke gelijk. We willen iets bewijzen met onze Audi. We maken carrière en we verdienen geld. We zijn iemand. En de vasthoudendheid die daarmee gepaard gaat is werkelijk opmerkelijk. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden.

Goed. Laatst hoorde ik, als afsluiter, een mooie van Hegel, filosoof te Duitsland, zo’n 200 jaar geleden. Die zou gezegd hebben dat het enige dat we van de geschiedenis leren is, dat we er niets van leren. Dat geldt trouwens niet alleen voor auto’s…

It’s all about marketing…

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.