VROUWEN!

Vandaag weer zo’n “vrouw van…” aan de lijn gehad. Dan mogen ze van mij ook vriendin, partner of whatever worden genoemd, maar als je ze als serieuze werver aan de lijn krijgt, dan kom je maar al te vaak van een koude kermis thuis. “Waar gaat het over?”, of “Waarom heb JE hem nodig?”, klinkt het dan vaak met een ondertoon die weinig goeds voorspelt.

Waar bemoeien die vrouwen zich mee? Hun man, vriend, partner of whatever heeft mij misschien jaren geleden een keer gevraagd om met hem mee te kijken naar een nieuwe baan, ik heb hem verteld dat daar misschien wel een paar jaar overheen kan gaan maar dat “contacten” en een “netwerk” van steeds groter belang worden. Daar zijn die kerels het (natuurlijk) hartgrondig mee eens, en dan gaat zo’n blondje dat vaak lopen verzieken. Soms willen ze zelfs niet eens doorgeven wanneer hun partner thuis is, zodat ik hem dan alsnog even aan de lijn kan krijgen. Laat staan dat ze een mobiel nummer doorgeven. De achterdocht regeert. Welwillende belangstelling wordt beantwoord met soms zelfs onverhulde agressie. Wat moet die vent? Waarom wil hij dat weten? En, dat is ook een hele goeie – als ik me weer een enkele keer heb laten verleiden om, heel eventjes maar, uit de school te klappen – “Hij heeft al een baan!”. Oh, nou dan laat ik die topfunctie van 150.000+ (plus een Audi) waar hij al zo lang naar uitkijkt, toch gewoon overgaan, lieverd? Dat zeg ik er niet bij, maar ik denk het meer dan eens.

Het wordt allemaal nog heel veel erger als mijn eigen vrouw een keer zo’n kandidaat belt, en pardoes diens partner te spreken krijgt. Soms een vrouw, soms ook een man. Ja, ook dat komt voor, weet u wel. Dat betekent stante pede de terugkeer van de inquisitie. Wat moet JIJ in godsgodeshemelsnaam met MIJN man? Het hek is van de dam; als je niet oppast is de hele procedure naar de maan. “Even bellen.” Voor je het weet mondt het uit in een ordinaire scheldpartij, een banale lijst van verwijten. Je voelt je als werver soms ethisch bezwaard, moet op zoek naar counseling voor jou en je personeel.

Des te leuker als je dan ’s avonds toch de kandidaat aan de lijn krijgt, want we zijn natuurlijk niet voor één gat te vangen, die spontaan en verrast reageert en enkele weken later zomaar in zijn droombaan terecht komt… Doe de groeten aan je vrouw, kan ik dan vaak niet laten er bij te zeggen. Zo ben ik dan ook wel weer.

En al die wereldwijze lieverds die wél correct de telefoon opnemen als de headhunter belt, en hem vervolgens ook nog gewoon, normaal een antwoord geven zonder te vervallen in het gedrag van een slechte politierechercheur, beloof ik appelgebak als de kandidaat wordt geplaatst :-).

 

"Waar heb JE hem dan voor nodig?!"
"Waar heb JE hem dan voor nodig...?!"

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.