SOMMIGE DINGEN VERANDEREN NOOIT

Bijvoorbeeld dat Feyenoord dik verliest van Ajax. Ik wil hier niet de waarzegger gaan uithangen – alhoewel 🙂 – maar lees deze blog er maar eens op na (van 28 januari jl.). Al was het alleen maar om de opmerking “dat je achteraf altijd gelijk hebt” in de kiem te smoren.

Het was dus al aangekondigd, dat Feyenoord echt die KNVB-beker niet zou pakken. Althans, niet tegen Ajax. Geen misverstand, mijn voetbalhart ligt in Rotterdam. Maar sommige dingen verander je niet; je weet dus al op voorhand hoe het afloopt.

Geen drama. Integendeel, als je er maar gewoon rekening mee houdt. Verstook geen energie – financieel, fysiek en mentaal – aan zaken die je niet kunt veranderen. Nu was het een voetbalpotje, maar er zijn prachtige vergelijkingen te maken tussen sport, business en bijvoorbeeld de politiek.

Het is allemaal samen te vatten onder “de maatschappij”.

  • Stop geen tijd, aandacht en geld in mensen die niet willen werken. Die verander je niet.
  • Denk niet dat je topbankiers op een maandsalaris kunt zetten. Dat heeft nog nooit gewerkt.
  • Een hele platte, maar in dit verband van zaken die je domweg niet kúnt veranderen wel heel typerend: “een dief blijft een dief”.
  • Het Midden-Oostenconflict: onoplosbaar. Wat je ook doet, het zal niet werken.
  • De economie tot bloei brengen in Afrika, zodat die honderden miljoenen arme mensen – met de rijkste natuurlijke hulpbronnen – voor zichzelf kunnen zorgen en tenminste een rechtvaardig deel van de wereldwelvaart krijgen: ijdele hoop.
  • Die collega die je al zo lang dwarszit, op welke manier dan ook. Je praat ermee, je maakt ruzie, je vraagt overplaatsing aan, je doet aardig. Denk je nu echt dat hij/zij zal veranderen?

De moraal van de winst van Ajax op Feyenoord (als vaak met grote cijfers)? Wees je bewust van bepaalde zekerheden in het leven. Doe er je boodschappen mee. Dat willen we allemaal toch zo graag, zekerheidjes? Er zijn er meer dan dat je denkt. Wees nuchter, kijk naar de geschiedenis en trek je conclusies. Dat scheelt veel geld, tijd, energie en frustratie. Stop datgene wat je hebt in zaken die je wél kunt beïnvloeden.

Nog een mooie afsluiter, naar analogie van een dief blijft een dief: “je moet niet trekken aan een dood paard”.

Die oneliners houden niet voor niets al zo lang stand. En uitzonderingen bevestigen de regel, net zo goed als dat iedere vergelijking mank gaat.

Bewaar je kostbare energie voor zaken die je WEL kunt veranderen…

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.