SALARISCARROUSEL

Men vraagt wel eens wat als werver/headhunter/recruiter nou eigenlijk je toegevoegde waarde is. Dat is inderdaad een hele goeie vraag. Want er struinen heel veel mensen rond in dit wereldje die maar wat lopen aan te klooien. Cv’tje hier en cv’tje daar, luchtige opmerkingen over de kandidaat – bijvoorbeeld dat-ie toch zo enthousiast is, en zo’n leuke vent is “met een krachtige uitstraling” – en meer van die ongein waar u als serieuze werkgever niets mee kunt. Of wel?

Hoe dan ook, vandaag realiseerde ik mij bij het gestaag bijwerken van mijn kandidatenbestand (met inmiddels >12.000 namen) weer opnieuw wat die “toegevoegde waarde” is. En altijd al is geweest. Ik volg kandidaten, soms al twintig jaar. Weet soms meer van hun opleiding en werkervaring dan die kandidaten zelf. Want hun cv van 1998 zit hier keurig in mijn bestand, en ook die update van twee jaar later. Of die volledig nieuwe sollicitatie, die dan vaak begint met “Geachte heer/mevrouw”. Want 98% is zelf allang vergeten dat ze ooit en überhaupt via NNC hebben gesolliciteerd.

Dat levert interessante inkijkjes op, want ik bewaar veel, zo niet alles. Een opleiding die wordt weggelaten, of juist ineens wordt toegevoegd, al dan niet met een diploma. Bepaalde werkervaringen bij bedrijf X, Y of Z die plotseling niet meer bestaan, of zijn ingedikt van vijf tot twee jaar… En zeer fluctuerende salarissen. Dat er behoorlijk wordt gelogen en dat cv’s in bijna alle gevallen worden opgeleukt, dat weet iedereen. Om daar doorheen te prikken, dat raakt weer aan het vak dat werving en vooral selectie nog steeds is, en altijd zal blijven. Het gaat allemaal zoveel verder dan het rondpompen van cv’s…

Ik wil even terugkomen op de salarissen die ik zo links en rechts tegenkom. De kandidaat gaat van EUR 30.000,- naar 35.000, twee jaar later naar 50.000, stoot soms zelfs door naar 80.000 en komt weer terug op 60.000, of “50.000,- met een bepaald perspectief is voor mij zeker bespreekbaar”. En ik denk dat die salariscarrousel desondanks redelijk accuraat is. Dan gaat het niet om de laatste vijf- of tienduizend euro, maar veel meer om de waardering van menselijk kapitaal. Ik zie het dus graag in een wat breder verband. Wat was je waard, wat werd je waard en wat ben je (nog) waard.

Gaat u daar maar eens over nadenken in deze, inderdaad, veranderende tijden.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.