METAMORFOSE

In de voorbije jaren heb ik regelmatig afgegeven op de politici in Den Haag. En vooral op de jongens en meisjes (want veel meer statuur hebben ze niet in mijn ogen) die regeringsverantwoordelijkheid (willen) dragen. Ze praatten en praten (ingewikkeld hè) als een kip zonder kop. Ik was er bepaaldelijk zo door gebiologeerd, en als professional soms ook zo door verrast, of zeg maar gerust ‘gefrustreerd’, dat ik er een boek over heb geschreven: “Menschen sind gesellige Tiere”.

Maar ik kan mijn oren en ogen bijna niet geloven als ik, zoals gisteravond, naar RTL4 in verkiezingstijd zit te kijken. Een debat van zeven jongens en één meisje, onder leiding van een fantastische gespreksleider (een echte kerel) in de persoon van Rik Nieman.

Wow, Mark Rutte! Je kunt het dus toch. Omdat hij dat in vele jaren hiervoor niet heeft laten zien noch horen, kan het niet anders of hij is briljant getraind. OK, het is dus niet “authentiek”, maar daarover hoor ik dezer dagen niemand meer. Dat was een hype uit vervlogen tijden. Wel authentiek, een beetje authentiek, helemaal niet authentiek. Het woord is alweer geschrapt uit de politieke Van Dale. Zo gaat dat immers. Vandaag dit en morgen dat. Nu gaat het om “de inhoud”. Prima.

Dan moeten we dus niet bij Cohen zijn. Voor Jobs niet naar Job. Maar Mark, wat profileer jij je op een goede manier! Eer wie eer toekomt. Dat is Mark, maar vooral ook zijn trainer(s). Ik schat in dat Ivo Opstelten hier een hele actieve rol in speelt. Waarschijnlijk niet zozeer als trainer, maar wel als iemand die zo’n trainer heeft gezocht en ten behoeve van zijn Mark heeft geïmplementeerd. Ik vind dat helemaal niet erg, want ook Obama kan niet zonder trainers.

Mijn punt is dat je met training en coaching dus heel erg veel kunt bereiken. Verrassend, nee verbijsterend veel. Mark Rutte is een prachtig uithangbord.

 Mark, go for it…

Onze eigen Manchurian Candidate :-).

De opzienbarende revival van Mark Rutte

 

Een reactie op “METAMORFOSE

  1. Waarmee natuurlijk nog weinig gezegd is over ’s mans inhoud. Als Rutte nu wel gepruimd wordt louter omdat zijn presentatie beter is mag je gerust vrezen voor het moment waarop het op daden aankomt. En verder vind ik het kinderachtige kengetal-getreiter door het journaille van Cohen zo langzamerhand ook knap irritant worden. Laat die man even wennen aan de Haagse mores. Mijn punt is dat een prachtig uithangbord niets hoeft te zeggen over de kwaliteit die er achter schuil gaat, terwijl omgekeerd een morsig banier een uiterst authentieke lading kan dekken. En dan is Cohen nog niet eens mijn kleur.

    Like

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.