VERHUISKABINET

Vanochtend zwetend wakker geworden. Was het nou zo warm, in de aftermath van het weekeinde, of herinnerde ik mij een bange droom? Nou droom, meer een nachtmerrie. Geen wonder dat het zweet op m’n rug stond.

Niet zo lang later – ik was nog aan het bijkomen met een kop koffie – begonnen de sirenes in Valkenswaard te loeien. Dat doen ze altijd op de eerste maandag van de maand, maar ik vond het een omen. Wat is hier toch aan de hand?

Ik moet hebben gedroomd – maar het was een enge droom, bang, onthutsend, verwarrend en ontluisterend – van een kabinet Cohen I. Dat kan toch helemaal niet, zei ik tegen mezelf op de rand van het bed, nog narillend van het inmiddels klamme zweet.

Maar het is vaker voorgekomen dat de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen weliswaar wint, maar toch niet in het kabinet terechtkomt. Ik herinner mij maar al te goed eerdere formatiepogingen in de tijd van Joop den Uyl. Wel winnen maar niet regeren. Toen was ik daar nog zeer teleurgesteld over, maar dat was in een andere levensfase. En wijsheid komt met de jaren.

Ach, zo’n meerderheid is voor Cohen toch niet te vormen? Opnieuw sprak ik mezelf hoop in. “De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest, maar dat nooit zal gebeuren.”

Vandaag toch maar even gegoogeld op ‘prognoses verkiezingen’. En ik zit al schrijvende, om 17.30 uur – dus vlak voor het verkiezingsdebat van Een Vandaag – op de speciale website van nu.nl: http://www.nupoll.nl en wie was het ook alweer die zei dat dromen – leuk of angstig – een voorspellende werking hebben??

 PvdA 30, CDA 27, SP 14, GL 10. Dat maakt samen 81. En als er een kleintje afvalt, of de SP blijkt toch een brug te ver, dan kan altijd D66 (10 zetels) nog aanschuiven. Ook dan een meerderheid.

Want het CDA wil en zal altijd regeren. Maakt niet uit met wie, het pluche is een gegeven Gods. En ja, Jan Peter heeft zich afgezet tegen Cohen en zijn plannen, maar die is er op de late woensdagavond, of in de nacht daarop, toch niet meer. Komt er een nieuwlichter, met meer linkse ideeën en dan horen we ineens van alles over “de stem van het volk”, “breed gedragen”, “je moet elkaar niet uitsluiten” en “coalitievorming is altijd inleveren” en “compromissen sluiten”. En natuurlijk: “in het belang van dit land”, want “we staan er ernstig voor”. Ja, dank je de koekoek, daarom juist dat klamme zweet. En verdomd, ik vrees dat het nog gebeuren gaat ook.

Oh ja, vanavond in Nova College Tour twee politieke fossielen die dat debat van Een Vandaag gaan evalueren. Hans Wiegel en Dries van Agt, die samen meerdere keren Den Uyl klemvast hebben gereden. Wedden dat Van Agt vindt dat het CDA zijn wijze lessen moet volgen en de PvdA in haar opties moet meenemen? Zelfs bij voorkeur? Had-ie eerder moeten doen, deze oude wereldkampioen in de wetenschap van de demagogie.

Mocht die sirene een slecht omen blijken, dan zet ik een bord in de tuin. Te Koop. Misschien dat het nu nog kan…

Cohen I

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.