EEN WITTE RAAF ALS RASPAARDJE

Niet slim, herhaald solliciteren op dezelfde vacature.

Niet slim, zelfs als je een paar maanden geleden op gesprek bent geweest bij dezelfde organisatie, je brief beginnen met dat eeuwige “Geachte heer/mevrouw”. Nergens aan refereren, vooral ook niet even bellen, gewoon doorklikken die hap.

Wat mij nu zo veel en zo vaak opvalt, is het gemak waarmee sollicitanten omgaan met hun kandidaatstelling. Niet even dat beetje extra aandacht om je van die o zo vreselijk grijze middelmaat te onderscheiden. Oh nee, zorg dat je tot die 100% behoort. “Vee” mag je niet zeggen, maar af en toe ontkom ik er niet aan. Sorry. Want de eerste de beste template gebruiken voor al je sollicitaties en je brieven, en nooit eens iets leuks, iets verrassends, iets creatiefs toevoegen, laat weinig keus voor een andere kwalificatie. Gewoon productiewerk. Zoals al die honderdduizenden anderen. Ik word er verdrietig van. En in ieder geval raak ik daarvan vermoeid. En ook  in verlegenheid. Want moet ik diezelfde honderdduizend sollicitanten nu wel zelf netjes en heel persoonlijk afschrijven? Want dat willen ze allemaal toch zo graag? Wel nemen, maar niet(s) geven? Is dat de arbeidsmarkt anno 2010?

Die grauwgrijze sollicitant haalt zichzelf naar beneden. Hij (of zij, want dat maakt in dit geval niet zo veel uit) ontbeert iedere ambitie om die baan te claimen.

Natuurlijk zoek ik geen professionele sollicitanten, want die moet je ook niet hebben of willen. Maar iedereen kan zich op alle mogelijke manieren voorbereiden op zijn of haar sollicitatie. Breed en diepgaand. Het gaat niet om mooie volzinnen of een leuke lay out alleen. Toon een beetje oprechte belangstelling, dat is alles wat ik vraag.

En die interesse blijkt niet uit het feit dat de sollicitant graag een partijtje golf speelt, zijn HTS netjes heeft afgemaakt en drie jaar geleden productmanager bij bedrijf ABC is geweest.

Het sollicitatieproces gaat heel, heel veel verder. En een goed begin is het halve werk. Die enige kans op een eerste indruk, weet u wel? Of ben ik de laatste die zo denkt en handelt? Moet ik ook gewoon maar iets roepen, in de trant van “Komt goed!…” of “Zoek je een leuke, nieuwe uitdaging?…” Dynamisch en snelgroeiend. Nou ja.

Een wereld voor een slimme sollicitant die echt wat wil. Die weet wat hij zoekt. Ze zijn er nog, en ik wil naar hen luisteren. Dat transformeert “vee” in raspaarden.

Het gaat niet om "veel", maar wel om "lekker". Goede smaak en kwaliteit, ook in het sollicitatieproces.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.