TER LEERING ENDE VERMAECK

AREA SALES MANAGER (VAN BREST TOT GRONINGEN) 

Locatie: Noordwest-Frankrijk, België, Zuid-Nederland. 

Organisatie: Stabiel, degelijk, betrouwbaar. Zo is de organisatie (Nederlands; 75 medewerkers) het beste in een paar woorden te omschrijven. Eigen kapitaalproducten binnen de automotive: ontwikkeling, assemblage, marketing, verkoop en distributie. Wereldwijd, maar met West-Europa als speerpunt. Enkele honderden dealers. 

Functie: In deze zeer zelfstandige rol onderscheidt u zich in dealermanagement. Uw gebied wordt daadwerkelijk het noordwesten van Frankrijk – vanaf Brest in Bretagne – geheel België, Luxemburg en Nederland. U begeleidt hier zo’n 120 dealers. Dat betekent geen vrijblijvende koffiegesprekken, maar controle, training, marketing en verkoop. Indien nodig afscheid nemen en waar mogelijk nieuwe, interessante dealerbedrijven toevoegen. De concurrentie is aanzienlijk, en de meeste partijen doen alles op afstand. U levert dus in persoon toegevoegde waarde. Aandacht. Zorg. Kennis. Vaak bij familiebedrijven “à la campagne”, diep weggedoken in de Ardennen, maar ook op een industrieterrein in Amsterdam… Klanten met gemiddelde omzetten van een kleine EUR 100.000,-. 

Bijzonderheden: Natuurlijk spreekt u actief vloeiend Frans en Nederlands, anders heeft het echt geen zin om uw kandidatuur te stellen. Dus een mondje vakantiefrans, of een stelling dat u “in een paar maanden de taal voldoende heeft opgefrist” is sterk onvoldoende. Alstublieft niet solliciteren in dat geval. 

HBO-niveau; commerciële buitendienstervaring. Gewend aan een grote, eigen verantwoording. U mag geen problemen krijgen met trips van zes dagen in de uithoeken van uw gebied. Dat zal ongeveer één keer per maand voorkomen. Voor het overige bent u natuurlijk eveneens zeer flexibel, gezien de grootte en de uitgestrektheid van de area. Naast flexibiliteit zijn empathie en doorzettingsvermogen uw belangrijkste eigenschappen. U beheert uw eigen agenda, maakt uw eigen afspraken. Technische en administratieve ondersteuning vanuit de binnendienst. 

 __________ 

Zo, dan weet u nu waar het over gaat. Ik wil eens zo’n actuele vacature – deze dus – bij de kop pakken om u inzage te geven in wat daar nu zoal op reageert. Vaak fulmineer ik op deze plaats over het feit dat mensen niet meer lezen. En nog erger: niet meer nadenken. Ik ben tenslotte ook een mens, moet als zodanig wel eens wat kwijt. Met misschien ook een beetje de hoop dat de (vele) lezers daar wat aan hebben. Want ja, deze blog wordt gelezen. Soms zelfs heel goed en heel vaak. Dat stimuleert. Een beetje missionarissenwerk, dus. Ter leering ende vermaeck. En opdat u weet waarom… 

Gisteren de vacature links en rechts op het internet gepubliceerd en jawel, vanochtend de eerste reactie. We houden het natuurlijk discreet, maar deze kandidaat spreekt geen Frans. Hij woont niet in het betreffende gebied, heeft niets met automotive of überhaupt met “techniek”. Geen HBO-niveau, met hakken over de sloot het Mavo-papiertje gehaald. Maar wel geeft hij als hobby’s op dat hij graag cocktails maakt, naar muziek luistert en af een toe een filmpje pakt. 

Wordt vervolgd. 

Ga toch lekker aan het strand liggen, dat kun je beter doen dan solliciteren.

Update dd 11 juli 2010: 

Het is weliswaar zondag, maar een kleine ondernemer is altijd met zijn vak bezig. En op papier lijkt deze functie nu al ingevuld, alhoewel ik nog eens goed door mijn fameuze kandidatenbestand moet gaan. Maar ja, ook veel kandidaten vieren vakantie… 

Wat is het geval. Via careebuilder.be een hele interessante Belg aan de haak geslagen. Spreekt Frans als tweede moedertaal, komt uit de verkoop- en thans de inkoophoek. Kent de onderhandelingen, verstand van dealermanagement, woont perfect tov zijn area.  Uitstekende A1-opleiding. 

Het leven is goed. 

Niet te vroeg juichen, eerst koffie drinken, toetsen en controleren. Oftewel: professioneel kennismaken.

Update dd 21 juli 2010: 

Ik had beloofd om u hier geïnformeerd te houden over het verloop van deze – om uiteenlopende redenen – interessante wervingsprocedure. 

En ik mag zeggen: dat valt niet tegen. Vooral enkele Belgische kandidaten, die weten waar ze het over hebben. Met hen is dus een afspraak gemaakt om koffie te gaan drinken in Valkenswaard. Want papier is geduldig. Maar de min of meer uitgebreide telefonische interviews die hieraan altijd vooraf gaan, zijn veelbelovend. Dat zegt al veel. Plus een hele serieuze, fascinerende Nederlandse kandidaat. Komt dus ook op de koffie. 

Maar dan de overige Nederlandse sollicitanten. Wat minder in aantal dan uit België, gelukkig, want de kans dat die Hollanders ook werkelijk vloeiend Frans spreken en begrijpen, is aanzienlijk kleiner. Toch willen ze me allemaal, op één na – maar dat is dan ook een Belg die in Nederland woont, ha ha – doen geloven dat dat Frans geen punt is. Maar ik herken het niet uit hun cv’s: van een gesjeesde recruiter tot een paar interimmers, en van een autoverkoper tot meerdere, gefailleerde ondernemers. 

Het geeft helemaal niet als u ooit failliet bent gegaan, of als u enkele jaren interim-werk heeft gedaan en weer wilt terugkeren in het reguliere arbeidsproces, maar kies de geëigende functies dan wel zorgvuldig uit. Schiet niet met hagel. Nooit geschoten is altijd mis, wordt weleens beweerd, maar in het sollicitatieproces schiet u zich daarmee  – om maar even in de beeldspraak te blijven – in uw eigen voet. Dus wéér een teleurstelling, wéér een afwijzing of wéér helemaal geen reactie. Hoe-kán-dat-nou?? 

Tot besluit: ik weet zeker dat ik van één of meerdere hierboven genoemde kandidaten weer een cynische reactie op de afwijzing zal ontvangen. Op z’n vriendelijkst betekent dat: ik zie het helemaal verkeerd en ik oordeel veel te snel. Die geschiedenis (zie elders in mijn blogs) zal zich voorlopig nog wel even blijven herhalen. In de jaren van 2004 tot 2007 de gebraden haan, en die dan ook vol uithangen, maar thans op de straat. Lastig, maar verder niets aan de hand. “Het kan verkeren”, zei Cats al ooit, maar dat het pijn doet is wel zeker. 

Alles wat je alleen voor het geld doet, zal mislukken.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.