TANTE TINEKE

Johanna Catharina Huizinga-Heringa. Uit Dantumadeel. Dat je met zo’n naam en uit zo’n plaats niet wat zuiniger met je centjes omspringt. Maar het zijn natuurlijk niet háár centjes, maar die van u en mij. Daar zit een niet onbelangrijk verschil. Belastinggeld. Who cares? 

Nou, terecht dat het hele land over haar heen valt. “As we speak”, want ik zat drie minuten geleden nog in de auto waarin ik al die ellende hoorde op BNR Nieuwsradio. Den Haag is in rep en roer. Het gaat maar om EUR 11.800,-, waarschijnlijk exclusief de BTW. En wat mij betreft gaat het helemaal niet om de hoogte van dat bedrag, noch de laagte, bijvoorbeeld in vergelijking met een businessclass vlucht. Tante Tineke was op vakantie in Italië, en ik weet zeker dat Ryanair daar ook een paar bestemmingen heeft. Over de trein wordt trouwens al niet meer gesproken. Maar zoals gezegd: dat allemaal interesseert me helemaal niet. 

Het gaat mij om het volledig gebrek aan common sense bij tante Tineke. En bij zo vreselijk veel van haar collega’s in de politiek. Als ik dan die mensen hoor, bij datzelfde BNR, over het milieu, over de CO2-compensatie, over chaotisch agendabeheer, over overspannen demissionaire bewindslieden en over allerlei andere randverschijnselen van deze oliedomme actie… Hoe stom kun je zijn? Op http://www.rijksoverheid.nl kun je precies nalezen hoe stom. 

Tante Tineke heeft na haar gymnasium – dat dan wel – nog geen MBO-opleiding afgerond. Ik zou er niet mee wegkomen bij mijn opdrachtgevers. Maar nog veel meer veelzeggend – en dat is het punt dat ik wil maken – is dat zij nog nooit serieus een bedrijf van binnen heeft gezien. Net als bijna al haar collega’s. Het MKB is verantwoordelijk voor belangrijk meer dan de helft van alle economische activiteit in dit land. Dáár wordt het verdiend. En dáár leer je wat kan en wat niet kan. Met je voeten in de modder. Streetwise. Al die Haagse mensen lijken dat volledig te ontberen. 

We moeten tante Tineke dankbaar zijn. Haar actie is perfect getimed. Op dit moment worden de poppetjes van het nieuwe kabinet ingevuld, en anders op zijn minst wel besproken. Laten we er vooral voor zorgen dat daar straks meer dan een enkeling ervaring heeft opgedaan in het harde bedrijfsleven. Want die weten dat je hier en nu niet in een privévliegtuig moet stappen. Al het andere had wel gekund, desnoods was ze gaan liften, maar dit nu net even niet. Punt. 

***BREAKING NEWS***       ***BREAKING NEWS***      ***BREAKING NEWS*** 

Tineke tikt af. Ze betaalt zelf de kosten van deze “vliegtaxi”, zoals ze haar vakantie/werkverkeer nu eufemistisch noemt. Eindelijk eens een heel snel optreden van deze tante. 

Zeker als lid van haar partij is liegen een zonde, toch? Dat doe je niet. Dus zeg ik hier gewoon dat ze jokkebrokt, linksom of rechtsom. 

Over tot de orde van de dag. Niks gebeurd. Op naar de volgende omissie (vrij naar ‘vliegtaxi’) van de volgende politicus. 

De demissionaire bewindsvrouw leeft met haar hoofd in de wolken. In plaats van met haar voeten op de grond. Maar ze is in Den Haag en omgeving niet de enige.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.