SOCIAL MEDIA

Hot item, “social media”. Cursusje hier, seminar daar. Discussies over het hele internet. Tips & tricks. Do’s & Dont’s. Waar moet je op letten, wat brengt het, wat kun je ermee. Vele successen, diepe teleurstellingen. Het volgt elkaar allemaal in hoog tempo op. Is de waarde van Facebook echt zo hoog, of hebben ze daar een kat in de zak gekocht?

Zelf kan ik alleen maar over mijn eigen ervaringen vertellen. Ja, alweer zo’n drie jaar geleden heb ik LinkedIn omarmd. Een prachtige tool, de hele wereld onder je vingertoppen. Mailen met Hillary Clinton, toe maar. Mijn verbazing in den beginne, want iedereen “zat” er op. Opdrachtgevers, buren, kandidaten, familie, concurrenten en leveranciers. Ik liep zwaar achter. Meteen die avond hoopvol een profiel aangemaakt. Draaien met die hap. Meedoen. Het was 2008.

Meteen het fantastische boek ‘How to really use LinkedIn’ van Jan Vermeiren aangeschaft, want dan wil ik het weten ook. Overigens, dat zouden meer mensen moeten doen, dat boek lezen. Want zovelen doen tot op de dag van vandaag maar wat. Ze verzamelen namen als trofeeën. En ze spelen vooral de voyeur. Het spijt mij, maar veel meer komt er voor mij nog niet uit. Maar de grote kracht en het bijzondere vernuft van LinkedIn wil ik daarmee niet tekort doen. Het is echt een fantastisch stuk software. Maar meer dan de halve wereld weet niet hoe ze die moet gebruiken. Die lieden – jawel, het gaat om de bovenkant van de zakenwereld, zo wordt beweerd, mensen van 100.000+ – die zitten dus maar wat kleinburgerlijk aan te klooien. Sorry.

Nu ben ik een meer dan gewoon zomaar goede recruiter. Be good and tell it 🙂 . Ken vele mensen, ben één van de langst bestaande headhunters in Nederland. Nog steeds in de business, waar vele anderen allang zijn afgehaakt. De mensen die de Organisatie van Adviseurs voor Werving en Selectie nog hebben meegemaakt. Die weten wat het betekent om kandidaten discreet uit de markt te halen. Het fijngevoelige metier van de executive search. Dat is nog maar de helft. Daarnaast ben ik één van de eerste mediators van dit land met een registratie bij het Nederlands Mediation Instituut (waar ik me trouwens al weer jaren geleden heb laten uitschrijven, maar dat terzijde). Dus je kent mensen en je kunt luisteren. Als professional. Maar denkt u nu dat er ook maar iemand uit mijn meer dan 200 LinkedIn-contacten mij ooit een vraag in die richting heeft gesteld? Dan heb ik het helemaal niet over geld, laat staan over een uurtje factuurtje. Nee, bel maar. Mail me maar, daarvoor heb je toch een zakelijk netwerk? Los van mijn (reeds bestaande) opdrachtgevers komt er niets uit. Nou vooruit, een keer een hele leuke opdracht in Brazilië. Eerlijk is eerlijk. Met succes afgerond, ook dat nog. Maar ik vind het te weinig om te zeggen dat LinkedIn “werkt”.

Net als met kandidaten. Zo af en toe benader ik kennelijke talenten op LinkedIn.

  1. Omdat ze aangeven beschikbaar te zijn voor een carrièreswitch,
  2. omdat ze op het scherm (…) aan het profiel voldoen,
  3. omdat ze in de buurt wonen,
  4. omdat ze in de juiste fase van hun carrière zitten.

Respons? 0. Die mensen begrijpen het dus ook al niet. Netwerken, my ass.

Ik lees net een dramatisch verhaal over Simone Beck, een 42-jarige Facebook-gebruiker uit het Engelse Brighton. Afgelopen kerstmis voelde ze zich zo eenzaam, dat ze een zelfmoordboodschap op haar profiel zette. Een update dus. Ze noteerde niet minder dan 1.082 “friends”, maar niemand nam ook maar de moeite om te reageren. Dus 0 respons op een schreeuw om hulp. Die “friends” lijken wel kandidaten. Maar het gevolg van dit nalaten was hier vreselijk veel ernstiger. Simone heeft zichzelf om het leven gebracht. Social Media. Hoeveel asocialer kan het nog worden?

Desondanks blijf ik er toch maar mee doorgaan. Want wat werkt nu eigenlijk wel? Fascinerend, om die ontwikkelingen, cq. het gebrek daaraan, te volgen. De techniek verandert dagelijks, de mogelijkheden nemen letterlijk per uur toe. Maar mensen blijven mensen. En soms denk ik wel eens: hoe slimmer de hulpmiddelen, hoe dommer die mensen.

Hoeveel "vrienden" heb je nodig om je te helpen?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.