GEILEN OP MESSI

Jawel, geilen op Lionel Messi. De stervoetballer van Barcelona. Iedereen doet het.

Maar ik doe er niet aan mee. Ik word er zelfs ziek van, al die wierook rond deze Argentijn. Hij lijkt mij een aardige jongen, die ik bijvoorbeeld niet kan betrappen op de vreselijke tattoos van zijn collega’s. Sommigen van deze idioten, hebben de nummering die de Nazi’s aanhielden in de concentratiekampen voortgezet. Op de binnenkant van hun onderarm, inderdaad. Ze zullen het zelf wel niet weten, want hoe stommer ze zijn en hoe minder persoonlijkheid ze hebben, des te meer laten die zich tatoeëren. U begrijpt het al: omdat ze van zichzelf niets zijn. Mannen als Dirk Kuijt en Edwin van der Sar behoren tot degenen die zich ook daarom juist onderscheiden. Mensen zijn onvoorstelbaar consequent, maar dat terzijde.

Terug naar die Messi. Dus een aardige jongen die vreselijk goed kan voetballen. Een fenomeen, de beste van de wereld op dit moment. Maar om dan iedere keer maar weer de vergelijking met Onze Lieve Heer te trekken, dat gaat me echt te ver. Je kunt geen voetbalprogramma in Nederland opzetten, of Barcelona blijkt een door God zelf geformeerd team te zijn, met Messi als Zijn vervanger op aarde. Van de weeromstuit had ik zo gehoopt op een overwinning gisteravond van Real Madrid. Messi mag dan de beste voetballer ter wereld zijn, José Mourinho is wat mij betreft de beste trainer/coach. Heeft niets met hogere machten te maken. Gewoon, hij is zoveel slimmer dan de rest. Daar houd ik wel van.

Kwaliteit, visie, analyse. Iedere vergelijking gaat mank, maar als ik dan naar zo’n Jan Roelfs luister, de NOS-verslaggever ter plekke, dan weet ik niet wat ik hoor. Hij vond de wedstrijd in de eerste helft tegenvallen, en zat maar – ja, ik kan het niet helpen, sorry – te geilen op dat Barcelona. Alle overtredingen kwamen van Real, dat niet kan voetballen. Aldus Roelfs. De man had zelfs niet in de gaten dat in het tweede bedrijf Mourinho naar de tribune werd verbannen en oh jee, wat is dat toch mooi als de “Nederlander” Ibrahim Afellay zijn trainingspak uittrekt en gaat warmlopen. Spruitjes in plaats van couscous. Wat dat betreft lijkt hij de ideale opvolger van Evert ten Napel, die ook altijd meer in de rondte zat te kletsen dan goed voor hem was.

Dan over naar de studio, met Tom Egbers en zijn gasten Ronald Waterreus en Ronald Koeman. Egbers behoort zeker tot de absolute top in de sportjournalistiek, ik vind hem echt heel erg goed, maar het doet afbreuk aan zijn programma als de tijd en aandacht gedeeld moeten worden met zogenaamde analytici, die nog geen twee zinnen fatsoenlijk de microfoon in krijgen gehakkeld. En weer gaat het alleen maar over Barcelona, en over Messi. Dat ziet mijn bijna blinde tante van 86 ook wel, die nog nooit serieus naar een voetbalpotje heeft gekeken. Dat Messi prima kan voetballen. Dat hoeven we dus ook niet vast te stellen in zo’n gezelschap en aan zo’n studiotafel, in de paar minuten die nog overblijven tussen alle reclames door. Nee, ik wil iets horen over de stijl van coachen en het verschil tussen Pep Gardiola en José Mourinho. Of waarom die laatste internationals als Karim Benzema en Gonzalo Higuaín op de bank houdt.

Maar het lijkt allemaal teveel gevraagd. Te ingewikkeld, zo vrees ik. Al schrok ik op van het woord “vilein” dat Waterreus gebruikte om het spel van Real te analyseren. Geen tijd, de reclames moesten erin. Jammer, want snapt hij dat begrip? En zo ja, wat bedoelt hij daar dan specifiek mee in dit verband?

Wat pas vilein is, was de interviewtechniek van Pauw & Witteman ten opzichte van Job Cohen, op deze zelfde avond. Over wat zijn concurrent Mark Rutte allemaal verkeerd zou doen. Prima televisie. Eén van de betere Pauw & Wittemans dit seizoen. Cohen blijkt meer verstand van voetbal te hebben dan van politiek en economie. Misschien dat hij maar beter tegenover Tom Egbers kan gaan zitten dan in programma’s als Nieuwsuur en Pauw & Witteman, waar hij tenslotte iedere keer weer onderuit gaat.

En hoe het toch komt dat iemand die een waxinelichthouder (Microsoft heeft nog geen spellingcontrole voor dit woord) naar de Gouden Koets gooit, al langer dan een half jaar in de cel zit. Opgesloten. Ik kan het antwoord zo geven, maar ik durf het hier niet op te schrijven. En dat meen ik nog ook. Ondertussen wordt een Surinaamse moordenaar na een paar uur vrijgelaten. En passant wordt beweerd dat Koningin Beatrix “een onechte koningin is”, want dat blijkt een belangrijke reden voor het gooien van dat waxinelichtjeshoudertje te zijn, zo zegt zijn fris, scherp en sympathiek overkomende advocate. Toe maar. Mariëlle van Essen, onthoud u die naam.

In één adem door naar alle missers in Afghanistan, ook al in datzelfde programma op deze zelfde avond. En de ongewisse toekomst van weer een nieuwe NL-missie. Omdat als die goed opgeleide en goedwillende Nederlandse militair een geweer van de Taliban in zijn rug krijgt, hij eerst moet sms’en met Jolande Sap van GroenLinks om te vragen wat hij moet doen.

En Johan Cruijff gaat vanuit de stad Barcelona Ajax regeren, zo zegt niet hijzelf maar zijn buikspreker Jaap de Groot van De Telegraaf. En dan komt alles goed.

Een buitengewoon interessant avondje tv met een heerlijke topwedstrijd.

Maar met zo veel meer om te analyseren. Dat kunt u beste zelf doen. Heeft u helemaal geen twee Ronalds voor nodig.

Gele kaarten voor Jan Roelfs en de twee schnabbelende Ronalds bij Studio Sport.

2 reacties op ‘GEILEN OP MESSI

  1. De NL-monarchie is zo onvoorstelbaar machtig, en ik heb al zoveel (serieuze) verhalen over de uitvoering van die macht gehoord, gelezen en gezien, dat mij slechts voorzichtigheid past. Ik onderschat niet de gevolgen van het feit dat wij onderdanen zijn van een Koning(-in), die dit land hoe dan ook toch bestuurt als een eigen onderneming. Dus een directeur, met alle sanctiemogelijkheden van dien. Ik gruwel en huiver daarvan, ook – maar niet alleen – omdat dit democratisch ultiem oncontroleerbaar is. Daar is dus niet tegen te vechten, letterlijk en figuurlijk. Ik ga dat zeker niet over mezelf afroepen, wat er ook de reden van is dat ik mijn blogje uiteindelijk wat deze “koninklijke passage” betreft (…), na een paar uur en diep in de nacht nog heb aangepast qua stijl en inhoud.

    Ik moet mijn plaats weten in dit koninkrijk. Maar in mijn boek “Menschen sind gesellige Tiere” staat er meer over te lezen.

    Like

  2. En hoe het toch komt dat iemand die een waxinelichthouder (Microsoft heeft nog geen spellingcontrole voor dit woord) naar de Gouden Koets gooit, al langer dan een half jaar in de cel zit. Opgesloten. Ik kan het antwoord zo geven, maar ik durf het hier niet op te schrijven. KOM OP TON! TOON EENS LEF! EERST SUGGEREER JE HET ANTWOORD TE WETEN EN DAN TREK JE JE KEUTELTJE TERUG. VOOR DE DRAAD ERMEE En dat meen ik nog ook. Ondertussen wordt een Surinaamse moordenaar na een paar uur vrijgelaten. DAT IS IN DIT VERBAND NIET RELEVANT En passant wordt beweerd dat Koningin Beatrix “een onecht kind is”, NEE DAT WERD NIET BEWEERD. DE WLH GOOIER WIL ONDERZOCHT HEBBEN OF HAAR DNA OVEREENKOMT MET DAT VAN WILLEM III. EN NEEM VAN MIJ MAAR AAN DAT DIT ZEER WAARSCHIJNLIJK NIET ZO IS EN DAT DAARMEE AANGETOOND ZOU KUNNEN WORDEN DAT BEA (EN HAAR VOORGANGSTERS, MUV EMMA) ONTERECHT OP DE TROON ZIT (HEBBEN GEZETEN). DAARMEE WANKELT DE MONARCHIE DIE GEBASEERD IS OP ERFOPVOLGING. NIET DAT IK WAT TEGEN DE MENSEN OP ZICH HEB (HAD), MAAR OOK IK ZOU HET WEL PRETTIG VINDEN DAT IEDEREEN WEET DAT ER EEN GEWOON BURGERMEISJE OP DE TROON ZIT. OVERIGENS EEN BURGERMEISJE DAT HET HEEL AARDIG DOET, MAAR DAT TERZIJDE 🙂 want dat blijkt een belangrijke reden voor het gooien van dat waxinelichtjeshoudertje te zijn, NEE, ONZE WLH GOOIERT WIL DAT DNA ONDERZOEK EN GEBRUIKT ZIJN ACTIE OM DAAR AANDACHT VOOR TE KRIJGEN. NOG ZONDER SUCCES WANT ‘MEN’ (WIE?) WIL HEM DOODZWIJGEN DOOR HEM TBS AAN TE SMEREN; zo zegt zijn fris, scherp en sympathiek overkomende advocate. Toe maar. Mariëlle van Essen, onthoud u die naam.

    NOU TON… BEN BENIEUWD!

    Like

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.