TOEGANG TOT DE ARBEIDSMARKT

Eigenlijk is het dat, wat ik “verkoop” binnen No Nonsense Consultancy in Valkenswaard.

Waarom ik dat zo opschrijf? Omdat ik merk dat veel organisaties – en dus ook de bijbehorende personeelsmensen, managers en andere HRM-functionarissen – er eenvoudigweg van uitgaan dat als ze een personeelsadvertentie plaatsen, de potten met vlees vanzelf wel binnen zullen komen. Ze plaatsen zo’n advertentie, vaak met alle clichés van dien (nieuwe uitdaging, jong en dynamisch bedrijf, “Spreekt dit je aan????? Reageer dan snel!!!!”) op vaak een landelijke site, een enkele keer op meerdere vacaturesites en soms alleen maar op hun eigen weblocatie. En gaan vervolgens zitten wachten op wat er gebeurt.

Ik verzeker u dat dat altijd zal tegenvallen, wat er dan gebeurt. In iedere geval kwalitatief. Als u dat niet met me eens bent, dan kunt u niet selecteren of u heeft de mazzel dat u net die ene uitzondering treft die de regel bevestigt. Dat is een gewaagde stelling, ik weet het, maar ik meen het nog steeds.

Want er gaat zoveel fout vanwege gebrek aan goede mensen. Omdat die goede mensen niet gevonden kunnen worden. Bij bijvoorbeeld callcentres (ja, Youp van ’t Hek heeft helemaal gelijk gehad een paar maanden geleden), bij groothandels, in de logistiek, binnen bouwbedrijven, in de medische wereld, bij banken en verzekeraars, bij uw garage om de hoek, in winkels en verzint u zelf ook nog maar wat locaties waar mensen samen werken. Vaak de verkeerde mensen, op de verkeerde stoelen. Omdat er letterlijk verkeerde keuzes worden gemaakt. Het mensenwerk deugt niet. En ja, er gaat ook gewoon heel veel goed. Maar ik vind dat dat het uitgangspunt moet zijn, en niet de ontkrachting van alle fouten die wél gemaakt worden. “Failure is not an option” geldt in mijn beleving niet alleen voor de NASA en Apollo XIII.

Terug naar de juiste kandidaat die dus niet zomaar bij de zoekende organisatie naar binnen wandelt. Vooruit, we schakelen LinkedIn bij, een avant-gardist doet er misschien ook nog wel Facebook bovenop. Opnieuw gaat men afwachten wat er gebeurt.

En reageert er dan uiteindelijk iemand, dan nemen we die maar. Want we hadden al geen keus.

Advertenties werken al jaren niet meer. Twintig jaar geleden al niet in de krant, en anno 2011 niet op internet. Dat zal alleen maar nóg minder worden. De kwaliteit was al bagger, de hoeveelheid respons zal een beetje meeveren met de economische ontwikkeling, maar al met al toch ook steeds dunner worden. Steeds minder en steeds slechter. Dat is geen aanlokkelijk perspectief voor organisaties die het verschil willen maken. Zijn er dan echt helemaal geen goede mensen meer te vinden?

HET GOEDE NIEUWS

Natuurlijk wel. Alleen, dat soort mensen reageert niet op een personeelsadvertentie. De beste mensen zoek je niet, die vind je!

Kijk, dat noem ik nou toegevoegde waarde. Als je dat kunt. De juiste mensen uit de markt halen voor je opdrachtgever. Dat gaat echt niet elektronisch, maar is nog steeds het oude, vertrouwde (?) mensenwerk.

Luisteren, combineren en deduceren. Want failure is not an option.

Plaatst u als bedrijf nog altijd personeelsadvertenties? En werkt dat? Weet u het zeker?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.