TOEGANG TOT DE ARBEIDSMARKT II

Werving en selectie. Als ik zo af en toe eens door al die vacaturesites surf, dan word ik op zo’n moment niet vrolijk.

Al die zelfde teksten, al die zelfde clichés, al die zelfde vacatures, al die zelfde noodkreten om mensen. Die er niet zijn. In ieder geval zijn ze niet of nauwelijks bereikbaar via dat soort sites. Ik heb hier al vaker aangehaald, dat ik God op mijn blote knieën dank dat ik geen sollicitant ben. Dat betekent wel dat ik de vaak wanhopige kandidaten aan mijn tafel steeds beter begrijp.

  • Ze worden niet meer begrepen, zeggen ze.
  • Ze worden überhaupt niet gehoord, zeggen ze.
  • Ze weten niet meer hoe ze dan wél hun cv moeten opstellen, zeggen ze.

Want de ene geleerde zegt dit en de andere specialist zegt dat. Via het UWV krijgen ze soms zelfs harde aanwijzingen hoe ze zich moeten presenteren. Ik, als eenvoudige werver anno 1989, begrijp van al die adviezen soms helemaal niks. Onbegrijpelijk.

  1. Zeg wie je bent en schrijf op wat je kunt.
  2. Zet je opleidingen netjes op een rijtje en geef exact aan of je daarvoor bent geslaagd of niet.
  3. Doe niet aan jokkebrokkerij. Nooit.
  4. En laat al die hobby’s gerust achterwege.
  5. Doe vooral je huiswerk voordat je een motivatie schrijft, richt je brief niet aan een “Geachte heer/mevrouw”.
  6. Bereid je heel goed voor als je op gesprek gaat.

Het is zo simpel. Neem bijvoorbeeld pen en papier mee. Want wat is het toch lullig om aan degene tegenover je te moeten vragen of je even een stukje papier mag lenen en zijn, of – vaker – haar pen mag vasthouden…

Over “haar pen” gesproken. Het zijn inderdaad en vooral dames die zo’n eerste selectie doen, zo lees ik in die vaak vreselijke advertentieteksten. Ik weet uit ervaring dat dat veelal kinderen zijn van een jaar of 25, hooguit 30. Met een levenservaring van 0 en een levenswijsheid van -0. Om over het begrip empathie maar te zwijgen, want snappen ze überhaupt dat woord? Nogmaals, het komt niet allemaal van mij, maar mijn kandidaten vertellen me uitgebreid over hun ervaringen “in het veld”. Bent u ondernemer of manager en af en toe op zoek naar mensen? Doe hier dan iets mee. Let op die teksten en zet niet de eerste de beste personeelsjuf op de respons. Ik heb hier vaker over geschreven, maar kan het feitelijk niet vaak genoeg herhalen. Het is zó belangrijk.

Om de absurditeit van veel van die vacatureteksten eens wat extra aandacht te geven, ben ik op mijn eigen site, No Nonsense Consultancy, een rubriekje begonnen. U kunt daar ook zelf mooi en gemakkelijk uw bijdrage aan leveren. Dat is lachen geblazen. Om te gaan uitleggen dat je als administrateur debet en credit moet kunnen boeken. Of dat je als verkoper moet verkopen, “en heel goed met klanten moet kunnen omgaan”. En in een managementfunctie moet je zeker mensen kunnen aansturen? Huh, nooit geweten.

Laten we de humor er maar van inzien, anders wordt het allemaal veel te zurig. Maar ook: laten we er met z’n allen iets van leren.

Monsterboard is trouwens met een uitstekend initiatief gekomen. Daar houd ik wel van, eindelijk eens een beetje vernieuwing in dit stilstaande vak (los van alle gadgets en het feit dat er alleen nog maar elektronisch – dus niet face to face – wordt gecommuniceerd). Ze beseffen daar dat “monteurs” niet meer te vinden zijn en hebben daarom een speciaal tarief geïntroduceerd voor een plaatsing van twee weken. Veel goedkoper, en daarom toch een snelle, korte poging waard. Slim! En – dat sluit helemaal aan op wat hierboven staat – met taken en eisen die al voor de adverteerder zijn ingevuld. Je kunt kiezen uit vijftien “standaard” monteursfuncties. Een format, dus. Hoeft de werkgever, of het uitzendbureau cq. de detacheerder niet meer zelf al die kromme zinnen te gaan zitten formuleren. In een paar klikken, waaronder natuurlijk ook het nummer van je creditcard, staat de advertentie online.

Ik hoop dat het snel aanslaat. Dan kunnen ze daar ook zoiets doen, en natuurlijk komen er dan ook navolgers, voor commerciële, administratieve, leidinggevende en engineeringfuncties. Scheelt een hoop bagger op die vacaturesites.

Tot besluit resteert bij u de vraag, zo kan ik mij voorstellen, hoe No Nonsense Consultancy dan toch al die vacatures steeds maar weer invult. Nou gewoon, door mensen te bellen.

Hoe komt het toch, dat ik maar niet aan de juiste mensen kan komen?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.