GUY VERHOFSTADT = PRATEN, PRATEN, PRATEN…

Een keertje de week starten met een blog is nog niet zo verkeerd. En het fantastische televisieprogramma Zomergasten geeft daar alle aanleiding toe. Om verschillende redenen.

Eerst de gast van de laatste uitzending dit jaar: Guy Verhofstadt. Ex-premier van België, dus geen wonder dat Het verdriet van België, met de schrijver Hugo Claus in de allereerste uitzending van Adriaan van Dis’ Hier is Adriaan van Dis – en dat maakt Zomergasten nou zo leuk – acte de présence gaf. Maar om 3 ½ uur te moeten luisteren en kijken naar deze Verhofstadt put uit. En dan toch nog even een blog schrijven. Hmm, kunt u nagaan.

Een vreselijk naïeve man. Komt waarschijnlijk omdat hij alleen maar praat, praat, praat. Jelle Brandt Corstius, ik hoop dat hij volgend jaar weer mag gaan presenteren, kwam er amper of niet tussen. Zijn vragen werden al halverwege de eerste zin beantwoord. Nou, beantwoorden, dat is niet het (werk-)woord. Want Verhofstadt was toen al weer aan het praten, praten, praten. De man doet vreselijk zijn best om te verdrinken in zijn eigen gelijk. En dat heet dan een prominente Europarlementariër te zijn. Als hij een voorbeeld voor anderen is, dan was deze avond weer zeer verhelderend. Zeg maar gerust: bevestigend. Want het Europa zoals deze Verhofstadt het zich voorstelt, dat komt er natuurlijk niet. Praten, praten, praten. Brandt Corstius werd er soms kriegelig van. Ja maar, meneer Verhofstadt, de kiezers in Europa denken toch dat…. De vraag kon niet worden afgemaakt, want Verhofstadt was al weer aan het praten, praten, praten.

Praten, praten, praten. Net zo lang totdat je je gelijk krijgt. Wat er niet is, en dus uiteindelijk ook niet zal komen. Iedereen is hetzelfde, zegt Verhofstadt. Hij haalde zijn bezoeken aan Rwanda aan, met de Hutu’s en de Tutsi’s. Alsof daardoor ook alle Britten, Duitsers, Fransen, Nederlanders en Belgen gelijk zijn. Om maar eens enkele landen te noemen. Alleen al in zijn eigen land ziet en hoort hij hoe Vlamingen en Walen met elkaar omgaan. Niet nu, maar al eeuwenlang. Die mensen doen hetzelfde, die mensen denken hetzelfde, die mensen praten hetzelfde. Toch? Maar nee, dat ziet en hoort hij natuurlijk niet. Dat bewijs is weer geleverd, want hij kan alleen maar praten, praten, praten. Het failliet van de multiculturele samenleving, zoals Angela Merkel dat terecht heeft opgemerkt, en eerder ook al Maxime Verhagen, daarmee is hij het (dus) helemaal niet eens. Verhofstadt gelooft in gelijkheid van iedereen. Er mogen geen verschillen bestaan. En als we dat wél accepteren, dan leidt dat tot de gaskamers. Was getekend: Guy Verhofstadt.

Ik vind dat een ernstige belediging voor de mensheid. Laten we alsjeblieft respecteren dat Moslims andere mensen zijn als Joden, dat zwarten andere mensen zijn als blanken, dat Chinezen andere mensen zijn als Aboriginals en dat er zelfs heel veel verschillen zijn tussen mannen en vrouwen in hetzelfde land, binnen dezelfde religie en van dezelfde huidskleur.  Nee Guy, niet iedereen is gelijk.  Gelukkig maar en houden zo. Hoe meer verschillen en hoe meer pluralisme, hoe meer segregatie des te groter het menselijk geluk en welbevinden. De natuur en de biotoop, de habitat. Ik geloof er heilig in dat dat niet alleen voor planten en dieren geldt. Maar dat is natuurlijk weer niet “politiek correct”. Gelijkschakelen, dát moeten we doen. Iedereen heeft overal recht op, of-tie dat nou wil of niet, volgens de normen en waarden van Guy Verhofstadt. Van donker Afrika tot in de Andes, en van België tot op de Filipijnen. Hoe eerder we geheel Noord-Afrika en het Midden-Oosten op West-Europees peil hebben, en niet eerder dan wanneer China onze democratie heeft geaccepteerd en dus gekopieerd, pas dan zal Guy Verhofstadt rustig kunnen gaan slapen (en misschien zijn mond houden). En dat zegt een Belg.

Het is niet het failliet van de multiculturele samenleving, maar vooral het failliet van Europa dat hier, op zomaar een zondagvond bij de VPRO, buitengewoon treffend op televisie werd geïllustreerd. Dat komt door mensen die alleen maar praten, praten, praten. Zonder oog voor de realiteit van de dag. Daar is Europa kampioen in, met Guy Verhofstadt als absolute winnaar van de dagprijs.

Tot besluit: om dit soort programma’s mogelijk te blijven maken, vroeg die vriendelijke, sympathieke en intelligente Brandt Corstius – typisch iemand die wél kan luisteren; zou hij iets voor een politieke carrière voelen? – of we allemaal even naar www.vpro.nl willen gaan om voor een luttel bedrag van € 12,50 lid te worden. Dan krijg je er ook nog een dvd van Monty Python bij. Ik zou zeggen: doen!

Als je alleen maar praat, dan zie je dit soort sleutels natuurlijk over het hoofd...

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.