EEN TOPDAG

Ze bestaan, die dagen dat je helemaal gelukkig bent. Met je werk, met je kandidaten, met al die inzet en energie. Het is niet altijd voor niets. Natuurlijk niet. Ik kan me voorstellen dat we allemaal van die dagen nodig hebben. Soms. En u, denkt u daar ooit over na? Over waar je – in de meest letterlijke betekenis – mee bezig bent?

Eén dag, drie kandidaten. Twee dames en een heer. Drie vacatures.

Hier kwam zoveel samen. Echte interviews, boeiende gesprekken. In plaats van vraag en antwoord. En niks over die spreekwoordelijke uitdaging of, net zo erg, “omgang met mensen”. Nee, ook die kandidaten hadden nagedacht. Dus dan heb je wel wat anders te vertellen. En vooral: te vragen. Positief kritisch. Het kan en het bestaat. En het is stimulerend. Over en weer. Dan inspireer je elkaar en groeien dat soort ontmoetingen uit tot mijlpalen in een praktijk.

Klinkt dat soft? Wat een misverstand zou dat zijn! Want hier is niets soft aan. Bij Pauw & Witteman zie je vaak ook dat soort gesprekken. Er wordt gelachen, soms wordt ergens de draak mee gestoken. Mensen worden uitgeprobeerd. Maar alleen omdat ze dat aankunnen. Dat merk je snel genoeg, anders schakel je professioneel wat terug. Bij elkaar de grenzen opzoeken. Goede gasten in dat programma zitten daar ook niet om dociel die toch vaak scherpe, soms ook vileine vragen te beantwoorden van het meest beroemde en misschien zelfs wel gevreesde interviewduo van het land. Nee, die doen méé. Stellen vragen terug. Reageren, ook op de anderen die aan tafel zitten. En dan gebeurt er wat.

Dat heet, kortweg, menselijke interactie en het is in de brede maatschappij een schaars goed. Ik heb geen televisiestudio waarin ik de intellectuele bovenlaag van Nederland kan uitnodigen voor een late night talkshow. Of de politieke, dan wel andere smaakmakers de maat kan nemen. Of de sporters die vechten voor een Olympische titel, dan wel die schrijver van een bestseller. Ik heb ook geen redactie met researchers en onderzoeksjournalisten. Ik doe, gewoon, aan selectie. In Valkenswaard.

Maar als die scherpe interactie daar dan plaatsvindt, drie keer op rij, dan heb je plezier. Een topdag. Dan speel je eigenlijk Pauw & Witteman :-). Vooral met dank aan die drie kandidaten!

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.