BEN VERWAAYEN, ZET HEM OP!

Afgelopen zondag Zomergasten nog gezien? Ik trek het niet meer. Hoe vervelend kan het zijn. Als het een verplichting wordt om naar het programma te kijken dat ooit je favoriet was, dan klopt er iets niet. Maar gelukkig ben ik niet de enige, gezien de alweer teruggelopen kijkersaantallen. Als je met zo’n uitzending minder scoort dan een gedrocht als ‘Wegmisbruikers’, dan moet je je als VPRO toch eens achter je oren gaan krabbelen. Want dan ben je echt niet goed bezig. Het is heel gemakkelijk om een uitzending te maken, voor tien of vijftien (nee, hier volgen niet nog een paar nullen achteraan) super-enthousiaste kijkers die daar dan ook volop van getuigen. Maar daar zijn de publiekszenders niet voor bedoeld. Dan zet je zoiets, met die geweldige Jan Leyers aan de kop van de tafel, op je intranet of op youtube, al dan niet met een inlogcode voor de very happy very few.

Komende zondag is Ben Verwaayen gast. En dan ga ik toch weer kijken. Want Ben Verwaayen is interessant ondanks Jan Leyers, dat weet ik zeker. Dat niet alles, of waarschijnlijk sterk onvoldoende uit de ontmoeting zal worden gehaald, dat lijkt me ook duidelijk. Maar Verwaayen heeft een overschot aan “toegevoegde waarde” en is in dit verband een mooi bruggetje naar de komende verkiezingen.

Want welke zogenaamd spraakmakende politicus heeft ooit een bedrijf van binnen gezien? Heeft zelf in de lijn mensen aangestuurd? Nadat hij eerst zelf slachtoffer op de werkvloer is geweest? Maar Mark Rutte is toch personeelsmeneer geweest bij Unilever, zo hoor ik u denken. Tot uw dienst, maar ik bedoel “spraakmakende politici”. Waar was onze Mark tijdens de Olympische Spelen? Waar is hij nu? Waar staat de man, en in zijn kielzog zijn partij, voor? Dat bedoel ik dus. Dan is Ben Verwaayen een verademing.

Ervaring, visie, leren van fouten. Beide benen op de grond, no-nonsense. Persoonlijkheid en charisma. De werkelijke thema’s benoemen. Dat heeft en kan hij allemaal, en met hem mannen als Alexander Rinnooy Kan en Hans Wijers. Managers, in plaats van de jongens en meisjes in de landelijke politiek die het begrip meritocratie niet kennen. En als ze het opzoeken, dan zullen ze zeggen: nee, dat willen we niet. Want wij vinden juist dat mensen zielig moeten worden gevonden. Dan kunnen we helpen. Solidariteit, sociaal, begeleiding en ondersteuning. Veel verder komen ze niet.

Daarom zal ik niet gaan stemmen, straks in september. In ieder geval niet op dat soort onbenullen, die leven bij de waan van het Twitterbericht van de minuut. De verhypte samenleving. Of Ben Verwaayen moet zich verkiesbaar stellen. Zou die suggestie überhaupt opkomen bij Jan? Kijken dus.

Is het nou meritocratie of mediacratie? Who cares?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.