Beste Mark,

The day after. Een prachtige overwinning, waarmee ik je graag wil feliciteren. Pff, het was wel even spannend, zeg. Die dekselse Diederik. Eind goed, al goed, zullen we maar zeggen. Alhoewel?

Je hebt een aantal ferme beloftes gedaan aan je kiezers. Voortzetting van het regeringsbeleid van de afgelopen twee jaar. Je hebt allerlei lijstjes aangehaald, en terecht, waarop staat dat we het nog niet zo gek doen, hier in dit mooie kikkerlandje waar je zo van houdt. Continuïteit en stabiliteit. Ik ben het helemaal met je eens, dat zijn zeer belangrijke begrippen. De huizenmarkt, de arbeidsmarkt en die liberale attitude ten aanzien van presteren en verdienen. In plaats van je hand ophouden. Dat heeft voor 41 zetels gezorgd, kan niet anders.

Maar nu? Amper 24 uur na het trompetgeschal en al jullie tromgeroffel, zowel op links als op rechts, heeft iedereen het over een samenwerking met de PvdA. Kan niet anders, moet niet anders, tot elkaar veroordeeld. En de kiezer zou dat ook nog wensen. Dat is natuurlijk grote onzin, weet jij ook. Want Diederik en jij zijn antagonisten. Dat wordt dus een vechtkabinet. Of beter, met wat meer beeldspraak, een Caterpillar-kabinet: alles aan de kant schuiven, wel in een slakkengangetje vooruit, maar aan beide kanten van de weg liggen dan steeds grotere bergen puin, los zand en kapotte bouwstenen. Die wallen worden steeds maar groter, met twee bevolkingsgroepen aan iedere kant. Inderdaad, links en rechts. En jullie maar bulldozeren.

Dat gaat dus niet goed komen. Je moet juist opruimen en aanpakken. Grondig verbouwen, en zelf de rotzooi afstorten. Vooral niet laten liggen, of aan de kant schuiven. Niet gaan denken van dat komt dan later wel. Ja, over twee jaar zeker, als we weer in die benauwde stemhokjes staan. Ik geef je op een briefje: in dat scenario zal de VVD halveren. Dan beleef je echt een heel andere avond, Mark.

Een andere ongewenste optie, waar ik misschien nog wel het meeste voor vrees, is K3. Oftewel een Kermis Kabinet, en dan mag je een eigen invulling geven aan die derde K die je ervoor wilt zetten. Ik heb eens even zitten tellen, net als een paar dagen geleden, maar nu met de definitieve zetelverdeling. Doe even mee:

VVD 41 + CDA 13 + D66 12 +CU 5 + GL 4 + SGP 3 = 78! Yep, een meerderheid. Jolande zal graag meedoen, want slechter kan het daar toch niet gaan. Meeregeren kan goed worden uitgelegd als “een linkse stem laten horen, in ieder geval niet weglopen en erbij blijven, in het belang van het land”. Een soort waakhondfunctie, misstaat niet bij GroenLinks. En Jolande kan echt wel wat, dat weet jij misschien wel als weinig anderen 😉 .

Mark, alle gekheid op een stokje, dat moet je ook niet willen. Dus pas er voor op! Geen Caterpillar-kabinet en ook geen K3. Wat dan wel?

Wees echt spraakmakend en vernieuwend, getuig van een visie voor het land en laat de Haagse apenrots voor wat die is. Je hebt geschiedenis gestudeerd, maar het is altijd beter om het te schrijven! Ga op zoek naar de beste professionals van ons mooie land, de meest briljante specialisten, met een bewezen trackrecord. Dan weet je precies wat ik bedoel. Een zakenkabinet. Daar kunnen roodgekleurde politieke coryfeeën in plaats nemen zoals Job Cohen op Binnenlandse Zaken en Justitie (die gaat dan zijn finest hour beleven, wat hem gegund is) en bijvoorbeeld Willem Vermeend op Financiën, voor als Jan Kees afhaakt. Maar om politieke redenen is Willem misschien toch de betere optie. Jij mag de balans bepalen, want je hebt immers gewonnen.

Denk ook en vooral aan Hans Wijers. Ik heb hem eerder onze eigen Mario Monti genoemd. En om je toch wat ideeën te geven over de poppetjes, met alle respect, heb ik hier een lijstje voor je opgesteld. Dat dateert overigens al van langer dan twee jaar geleden, maar dat terzijde. (Vergeet trouwens Feike Sijbesma niet, hem kun je zo bellen bij DSM: 045-5788111. Maar je zult z’n nummer al wel hebben, ik ken je inmiddels al wat langer, ouwe reus. Ha, ha.)

Een zakenkabinet. Mark, alsjeblieft. De Tweede Kamer, en natuurlijk ook de Eerste Kamer – heb je daar ook geen zorgen meer over – , kan dan doen waar ze goed in is: toezicht houden, beoordelen, steunen of wegstemmen. Democratie in optima forma, toch? Maar het Stoomschip Nederland, dat zo van koers is geraakt, heeft dan eindelijk wel ervaren stuurlui aan boord die de Hogere Zeevaartschool hebben gedaan. Geeft een veilig gevoel, in plaats van al die lichtmatrozen die nu ongetwijfeld al op de treeplank staan te trappelen. De zeeën die je door moet zijn immers veel te hoog. De hele wereld vaart inmiddels door “uncharted waters”, dus stel een daad! Over VOC-mentaliteit gesproken…

Mark, onderscheid je. Sta op! Demonstreer je staatsmanschap, boven de partijen. Meer dan het halve volk, en geloof me, uiteindelijk iedereen wacht op je. Stel ons, en vooral mij, niet teleur.

Mark, verlaat die apenrots en maak me apetrots!

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.