EVALUATIE PROCEDURE-PAUS (EPP VIA NNC)

Eindelijk rustdag. Daar waren we bij No Nonsense Consultancy wel aan toe. Enerverende week, met zo’n bijzondere wervingsprocedure.

Doen we niet vaak, dat soort belangen en intriges. Het komt wel vaker voor dat we procedures uitvoeren op een vergelijkbaar niveau, maar dan is het binnen het bedrijfsleven en veel minder binnen de not for profit-wereld. Nou ja, “not for profit”, als je in de gelegenheid bent om een beetje in de keuken te kijken, dan krijg je daar toch wel andere ideeën bij. Maar het is niet aan mij om daarover uit de kerk te klappen. Discretie is in dit vak een groot goed. En ik ben vooral dankbaar dat zo’n prestigieuze organisatie mij de kans heeft willen geven om zo’n bijzondere opdracht uit te voeren. En met welk succes!

Eigenlijk was het zo gepiept. De selectiecommissie bestond uit niet minder dan 115 kardinalen, ook al iets dat ik nog nooit eerder heb meegemaakt. Maar het meest opmerkelijke was toch wel, dat men bereid was om te luisteren. En eens te meer is gebleken hoe belangrijk dat is. Luisteren. Je kunt niet overal verstand van hebben, zelfs niet als kardinaal. Ieder zijn vak, zeg maar, en zeker binnen een zo dogmatische omgeving – die ik trouwens regelmatig ook buiten het Vaticaan aantref – gaat men maar al te vaak uit van vroeger, hoe het in het verleden altijd zogenaamd goed was gegaan. Dus vaak gewoon je zin doordrijven, eigenwijs zijn, geen aanpassingsvermogen en al helemaal geen flexibiliteit. Daar zijn zelfs hele oorlogen om gevoerd. Tussen landen en werelddelen, maar ook binnen bedrijven, afdelingen, families en verenigingen. Je Zin Doordrijven.

Alleen als je echt verstand van zaken hebt, kun je veilig je eigen gang gaan. Dat is bij W&S altijd een rationeel proces.

Maar ik heb stevig vastgehouden aan het geschetste ideaalprofiel, daar in de Sixtijnse Kapel. We hadden immers niet voor niets de vacature zowel online als in print geplaatst. Plus een intake gedaan van zo’n 2 ½ uur met een uitverkoren kardinalencommissie van zeven man. Hoe ziet de ideale paus eruit?

Kijk naar Franciscus I, en je ziet de personificatie van dat ideaal. Jorge Mario Bergoglio is afkomstig uit de regio waar nog veel groei wordt verwacht. Hij spreekt zijn talen en vooral: hij kan die zo noodzakelijke shift tot stand brengen. Want de organisatie was op sterven na dood. Er moest nieuw elan komen, en dat bereik je niet met meer van hetzelfde. Een no-nonsens paus, in die zin kon ik ook dicht bij mezelf blijven. Houd zelf ook niet zo van uiterlijk vertoon, gewichtigdoenerij en het scheppen van afstand-op-voorhand. Jorge Mario ook niet. We hadden dus een goede klik. Maar: de man is 76 jaar. Bij bijna al mijn andere opdrachtgevers is dat op z’n minst 30 (zegge: dertig!) jaren te oud! Dertig jaar aan ervaring en opgebouwde wijsheid en knowhow, die op al die adressen zomaar de prullenbak in verdwijnt. Maar het is een godsgeluk dat de kardinalen daar maar al te graag overheen wilden stappen. Want deze kandidaat ademt, eet en drinkt verandering. Dat heeft echt helemaal niks met leeftijd te maken.

De change van Obama en Amerika, maar nu op de Piazza San Pietro.

Verder was er ook nog een mogelijke medische handicap. Mijn kandidaat heeft maar één long, zo biechtte hij in het interview op. Maar als je daar eerlijk voor uitkomt, en niemand heeft er verder last van, dan zijn dat neembare hobbels.

Tot besluit moet je altijd vechten tegen de zogenaamde vijfde colonne. Mensen en instanties die het altijd beter weten, aan de zijlijn van alles roepen en die, niet gehinderd door ook maar enige kennis en achtergrond, voor heel veel ruis kunnen zorgen. Dat zijn vaak ook lieden die hun eigen lijstje met sollicitanten/protegés hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze vrinden van de RKK, toch een zogenaamd goedingevoerde club. Zij wisten het wel: de kandidaat zat tussen deze zeven sollicitanten. Brr.

Maar toen was het woensdagavond, 13 maart 2013, vlak voor Bayern München -Arsenal.

“Goedenavond, lieve vrienden en vriendinnen. De wereld moet het pad van liefde en broederschap kiezen. Ik wil mijn zegen aanbieden aan deze stad, de wereld en alle mannen en vrouwen van goede wil. Bid voor mij. Aan jullie allen een goede nacht en veel rust.”

Zo snel kan het gaan. En dan ook nog helemaal goed. Als je elkaar maar vertrouwt. Dus als je wilt luisteren en leren. Het was ook mijn kippenvelmoment, afgelopen woensdagvond.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.