GROENINK EN PLASSCHAERT: ZOEK DE VERSCHILLEN

De Prooi. In drie delen op televisie: de ondergang van Rijkman Groenink binnen ABN Amro. Dat hij daarmee een hele Nederlandse systeembank naar de rand van de afgrond bracht, is slechts een detail. Een verkeerde keuze voor een verkeerde man op een verkeerde plek. Het kost de belastingbetaler een slordige 30 miljard. Soit.

Drie afleveringen, met afgelopen zaterdag de laatste. Adembenemend, letterlijk. Pierre Bokma verdient de hoogste culturele onderscheiding voor zijn prestatie. Hij lijkt voor geen meter op de man die hij speelt, uiterlijk dan. Maar psychologisch is het meer dan fascinerend. Er is een boek over te schrijven. Maar dat heeft Jeroen Smit dus al gedaan. Geweldig, hoe op deze wijze de missers in het bedrijfsleven een plaats krijgen. Een analyse van de fouten. Incompetentie. Macht. Onderbuik. Vriendjes. Eigen gewin. Status. En vooral: geld.

Laten we ook de rol van Nout Wellink niet overslaan, Victor Löw in de schaduw van Pierre Bokma. Ook deze acteur lijkt in het geheel niet op de man die hij speelt, van buiten. Maar hij zet hem genadeloos neer. En natuurlijk Wouter Bos. Schitterend door afwezigheid. Dat is wél helemaal echt. De minister van Financiën heeft niets gedaan. Ja, pas achteraf. Dat kostte zo’n 15 miljard extra omdat de prijs niet goed was. Soit (II). Wout & Nout, het blijft een duo dat ons nog wel een generatie lang zal achtervolgen. Omdat ze zoveel fout hebben gedaan. Miljarden en miljarden. Wat schreef ik ook alweer? Incompetentie. Macht. Onderbuik. Vriendjes. Eigen gewin. Status.

Het is van alle tijden, natuurlijk. Pak nu zo’n Jeanine Hennis-Plasschaert. Net als bij Rijkman Groenink: niemand houdt van haar. Bijna 90% van de respondenten uit een actueel onderzoek van de militaire vakbond AFMP zegt, dat de minister van Defensie niet weet wat er op de werkvloer leeft. En bijna alle medewerkers (95,7%) zeggen geen enkel vertrouwen te hebben in de besluitvorming van de politiek over Defensie. Het is daar inmiddels zo erg, dat er niemand meer hoeft te worden ontslagen. Ze lopen vanzelf wel gillend de kazerne uit.

Als werver, noem het voor mijn part headhunter, is dat natuurlijk een gotspe. De topman van de belangrijkste bank van het land, een minister van Financiën en nu weer de belangrijkste pion op Defensie.

  • Waarom zitten ze daar?
  • Wat moeten ze doen.
  • En waarom doen ze dat dan niet.
  • Hoe kan het toch zover komen.
  • Op dat type vitale posities.
  • Waarom zoveel onkunde.

Gelooft u mij, het is niet alleen van alle tijden, maar ook van alle bedrijven en organisaties. Er zitten zo verschrikkelijk veel verkeerde mensen op zo veel verkeerde stoelen. Daarom gaat het hier ook zo goed. We kunnen niet selecteren. Ja, de secretaresse, of de man in het magazijn. Daarvan bekijken we zorgvuldig de cv’s: ervaring, competentie, stabiliteit, leeftijd en opleiding. Iedereen heeft een mening en we kijken en we kijken. Doorgaans overigens zonder iets te zien. Guttegut, wat zijn we daar met z’n allen toch kritisch op. En nog gaat het fout. Omdat werving en vooral selectie een vak apart is.

Geldt voor de secretaresse, maar zeker voor de bestuursvoorzitter van een ABN Amro, of voor welke minister dan ook. Maar daar draait het helemaal niet om de cv’s. Dat maakt nu voor mij de verfilming van De Prooi ook zo mooi. Omdat je kunt zien hoe die processen zich afspelen. De keuze voor de verkeerde man, op het verkeerde moment, op de verkeerde stoel. De kenners weten het. Die lijden. Een enkele keer hardop, meestal in stilte. Anderen nemen de beslissingen.

Incompetentie. Macht. Onderbuik. Vriendjes. Eigen gewin. Status.

Oftewel: Rijkman Groenink en Jeanine Hennis.

Powerplay
Het gaat er niet om wat je kunt, maar wie je kent. Dan speelt incompetentie dus ook geen rol meer. Er wordt veel in stilte geleden, en het mag wat kosten.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.