GOEDE VOORNEMENS (VAN 2002 TOT 2014)

Dit is de laatste dagbladcolumn van Ton Westphal uit een serie van 22. Gestart op donderdag 1 augustus van dit jaar. En hier herhaald onder het motto dat er niets verandert. Mensen blijven mensen, met al hun eigen-aardigheden, hun gekke gewoonten, hun (on-)betrouwbaarheid en wat dies allemaal meer zij. Van Joep van den Nieuwenhuyzen tot Mark Rutte, van Johan Cruijff tot die ene kandidaat. Over organisaties, Feyenoord en Ajax. Het gaat toch altijd om mensen, en hun cultuur. “In beton gegoten.”

Hieronder alweer een hele toepasselijke, hij is van 11 januari 2002. Speciaal even vastgehouden voor dit moment, rechtstreeks onder de kerstboom vandaan gepubliceerd. Ik raad het u allemaal aan voor 2014. Twaalf jaar na dato is er dus…… niets veranderd. Mensen leren verdomd weinig.

 1. Altijd doen wat u zegt. Dus geen mooie verhalen ophangen en nooit meer iets beloven dat u toch niet kunt waarmaken.
 2. Altijd zeggen waar het op staat. Of het nu om uw werkgever, chef, partner, buurman, werknemer of collega gaat, u gaat in 2002 de waarheid niet uit de weg. Biedt een kop koffie aan en vraag in alle rust om “vijf minuten”. Op de standaard vraag “Waarom?”, antwoordt u dat u dat graag samen even aan tafel bespreekt.
 3. Laat niet liggen wat u vandaag kunt afwerken. Zie ook 2.
 4. Ga dit jaar nu eindelijk eens die reis maken die u altijd al in gedachten had.
 5. Denk eerst zelf heel goed na voordat u met dat eeuwige vingertje wijst en vraag u af, wat u er zelf aan had kunnen doen om de irritatie te voorkomen.
 6. Gebruik vaker uw oren dan uw mond.
 7. Pak een studie op en plan heel bewust het tijdschema. Wijk daar vervolgens niet meer van af, wat er ook gebeurt.
 8. Beantwoordt e-mail alleen na een nachtje slapen in plaats van omgaand uw visie te spuien. Als het eerder moet, tel dan eerst tot 15.
 9. Maak een afspraak met uw baas en vraag hem op de man af welke plannen hij en de organisatie met u voor heeft.
 10. Als er om u heen fouten worden gemaakt, ga dan eerst bij u zelf te rade voordat u met allerlei verwijten komt. Houd (dus) eens wat vaker uw mond.
 11. Houdt uw vakliteratuur bij en bewaar deze tijdschriften op een goede plaats. Dan kunt u in 2003, 2004 en 2005 nog eens iets nalezen en zich verbazen over wat er allemaal niet is veranderd, of juist wel.
 12. Koop ook eens een Quote, een FEM en een Financieel Dagblad.
 13. Deel complimenten uit en zwijg als u vindt dat het allemaal niet is uitgepakt zoals u dat in gedachten had. Mensen veranderen sneller door ze te prijzen dan door ze te straffen.
 14. Uit, goed voor u!
 15. Zet niet meer standaard ’s avonds de tv aan. Pak een tijdschrift, krant, boek of kruip achter uw bureau om enkele studie-uren te maken (zie 7, 11 en 12).
 16. Benoem een lichtend voorbeeld en probeer daar zo veel mogelijk van te weten te komen. Waarom is dat uw voorbeeld? Wat kunt u van hem/haar leren? Hoe is hij/zij zo ver gekomen? Hoe kunt u ook “zo” worden zonder na te apen? Dat voorbeeld kan iemand zijn uit de politiek, de wetenschap, de sport. Of misschien wel iemand op het werk; dat maakt allemaal niet uit. Zoek de inspiratie.
 17. Zeg nooit meer nooit.
 18. Leugentjes om bestwil bestaan niet meer.
 19. Lees niet meer alleen de sportpagina’s van de krant.
 20. Altijd zeggen wat u doet. Dat is prettig voor uw omgeving en dat is prettig voor u. Want bij helderheid is iedereen gebaat.

Zo heeft u zomaar weer 20 goede voornemens voor een succesvol jaar. Dat u tien kilo wilt afvallen, wat vaker wilt gaan sporten, minder zou willen drinken en/of het roken wilt afzweren, dat wisten we al. Alstublieft: wat meer spontaniteit en openhartigheid. Streef altijd en hoe dan ook naar een optimale communicatie. En dat de waarheid soms hard kan aankomen, dat moet dan maar. Even au is altijd beter dan een zwerende vinger. En laat u niet (af-)leiden door mopperpotten, afschuivers, leugenaars en pessimisten.

Roodborstje
Kijk om je heen en laat af en toe wat van je horen. Maar kies je momenten en ken jezelf. En zing nooit vals.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.